Μεγα-drone ικανό να εξαπολύσει ταυτόχρονα δεκάδες drones καμικάζι θα δοκιμάσει η Κίνα

Η Κίνα πρόκειται να απογειώσει ένα νέο μεγάλου υψομέτρου μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ικανό να μεταφέρει και να απελευθερώσει έως και 100 drones καμικάζι ταυτόχρονα, κάτι που, σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αναβάθμιση στην τεχνολογία του πολέμου με drones. Το αεροσκάφος, με την ονομασία Jiu Tan, που μεταφράζεται ως «ψηλός ουρανός», αναπτύχθηκε από την Shaanxi Unmanned Equipment Technology και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την επιχειρησιακή εμβέλεια της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι το τέταρτο πρωτότυπο του Jiu Tan ολοκλήρωσε τη διαδικασία συναρμολόγησης και εισήλθε στη φάση δοκιμών. Το αεροσκάφος αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση τον επόμενο μήνα.
Το Jiu Tan, που αρχικά παρουσιάστηκε στην Αεροπορική Έκθεση Zhuhai τον Νοέμβριο, διαθέτει άνοιγμα φτερών 25 μέτρων, διάρκεια πτήσης 12 ωρών και μέγιστη εμβέλεια 7.000 χιλιομέτρων. Έχει βάρος απογείωσης 16 τόνων και μπορεί να μεταφέρει έως και έξι τόνους ωφέλιμου φορτίου, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού επιτήρησης, πυρομαχικών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η πιο αξιοσημείωτη ικανότητα του αεροσκάφους είναι η ικανότητά του να απελευθερώνει μεγάλα σμήνη drones κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενδεχομένως προκαλώντας κορεσμό στις αεράμυνες και κατακλύζοντας τις εχθρικές άμυνες με τον τεράστιο όγκο και την απρόβλεπτη φύση τους. Βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από κρατικές αρχές προσομοίωσαν τη δραματική εικόνα μιας συγχρονισμένης ακολουθίας εκτόξευσης UAV.
BREAKING:
New Chinese unmanned aircraft drone carrier developed by China, known as the Jiutian SS-UAV, is preparing for its maiden flight in June.
With a range of 7,000 kilometers, the platform is designed to function as an airborne launch hub, capable of deploying over 100… pic.twitter.com/Wd4A4BXS2h
— Mega Geopolitics (@MegaGeopolitics) May 19, 2025
Τα σμήνη drones προσφέρουν στρατηγικά πλεονεκτήματα στην επιτήρηση, τη συλλογή πληροφοριών και την αναγνώριση σε πραγματικό χρόνο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Στενό της Ταϊβάν. Aναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια δυνατότητα θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε ένα μελλοντικό σενάριο σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.
Εκτός από τις εκτοξεύσεις drones, το Jiu Tan μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με πυραύλους κρουζ και όπλα αέρος-αέρος όπως το PL-12E, επεκτείνοντας περαιτέρω τις επιθετικές του δυνατότητες.
Η ικανότητά του να λειτουργεί σε μεγάλα υψόμετρα του δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι της ανίχνευσης ραντάρ και πολλών επίγειων συστημάτων αεράμυνας. Αυτό κατατάσσει το αεροσκάφος σε μια νέα κατηγορία πλατφορμών εναέριων όπλων υψηλής επιβιωσιμότητας.
Η Κίνα έχει αναπτύξει σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν μεγάλο στόλο drones ικανών για επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας. Έχει αναπτύξει στο παρελθόν μοντέλα όπως τα drones WZ-7 και TB-001 Scorpion γύρω από αμφισβητούμενα εδάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κοντά στην Ταϊβάν.

Το Jiu Tan ακολουθεί την προηγούμενη δοκιμή του TP1000 από την Κίνα, του πρώτου μη επανδρωμένου drone μεταφοράς φορτίου ικανού να μεταφέρει έναν τόνο εμπορευμάτων. Αυτές οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν τη φιλοδοξία του Πεκίνου να ανταγωνιστεί την κυριαρχία των ΗΠΑ στον μη επανδρωμένο πόλεμο, ιδιαίτερα εναντίον πλατφορμών όπως το RQ-4 Global Hawk και το MQ-9 Reaper.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα αμερικανικά αντίστοιχά του, η ικανότητα του Jiu Tan για ανάπτυξη σμήνους το διαφοροποιεί. Ούτε το Global Hawk ούτε το Reaper έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν εκατοντάδες drones ταυτόχρονα, ένα χαρακτηριστικό που καθιστά το νέο αεροπλανοφόρο UAV της Κίνας ένα σημαντικό στρατηγικό ατού.
Καθώς ο πόλεμος με drones συνεχίζει να αναδιαμορφώνει τη σύγχρονη στρατιωτική στρατηγική η εκτόξευση του Jiu Tan υπογραμμίζει την πρόθεση της Κίνας να παραμείνει στην αιχμή του αεροπορικού πολέμου.
Διαβάστε ακόμα: