Κόσμος

Μελόνι: Η οικονομία είναι θεμελιώδης πλευρά της στρατηγικής σχέσης Ιταλίας-Τουρκίας

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε την Τρίτη ότι η οικονομική διάσταση αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.

«Θέλαμε ιδιαίτερα να βρεθούμε εδώ με τον πρόεδρο [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, για να χαιρετήσουμε το έργο αυτού του επιχειρηματικού φόρουμ, επειδή πιστεύουμε ότι η οικονομική, εμπορική και βιομηχανική διάσταση αποτελεί θεμελιώδες μέρος της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Ως χώρες, είμαστε σύμμαχοι και φίλοι στο μεσογειακό-ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε η Μελόνι, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ιταλίας-Τουρκίας στη Ρώμη.

Τονίζοντας ότι οι ιταλικές εταιρείες έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των υποδομών της Τουρκίας, δήλωσε ότι είναι ενθαρρυμένες από την επίτευξη του στόχου των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (34,1 δισεκατομμύρια δολάρια) που έθεσε η Τουρκία και η Ιταλία στην τελευταία διακυβερνητική σύνοδο κορυφής πριν από πέντε χρόνια, και σήμερα στοχεύουν στην αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μεσοπρόθεσμα.

Η Μελόνι σημείωσε ότι περισσότερες από 400 ιταλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, απασχολώντας περίπου 30.000 άτομα και δημιουργώντας συνολικό κύκλο εργασιών περίπου 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνοντας ότι οι κορυφαίες τουρκικές εταιρείες ενδιαφέρονται επίσης περισσότερο να επενδύσουν στην Ιταλία, η Μελόνι δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η εξαγορά της Piaggio Aerospace από την Baykar Technology και η ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων με την Leonardo είναι σημαντικές.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας συνεχίζει να αναπτύσσεται σε στρατηγικούς τομείς όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες, η αεροδιαστημική, η άμυνα και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

«Θεωρώ σημαντικό το τριετές επενδυτικό σχέδιο που παρουσίασε η Beko για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της στην Ιταλία και την υποστήριξη της εξαιρετικής ισχύος της ένδειξης «Made in Italy». Γνωρίζω ότι οι υπουργοί βιομηχανίας μας παρακολουθούν στενά αυτή τη διαδικασία και θα συνεχίσουν να την παρακολουθούν προσεκτικά για να διατηρήσουν το επίπεδο απασχόλησης», είπε.

«Ιταλικές εταιρείες όπως η Saipem και η Tenaris έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη πεδίων όπως το κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα. Το φυσικό αέριο που θα παράγει η Τουρκία θα μπορεί επίσης να φτάσει στην Ιταλία. Εμβαθύνοντας αυτή τη συνεργασία, θα αξιολογήσουμε μελλοντικές ευκαιρίες τόσο στους τομείς του υδρογόνου όσο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημείωσε.

Προσθέτοντας ότι η Ιταλία και η Τουρκία θα φιλοξενήσουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2032, η Μελόνι δήλωσε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιες σημαντικές διοργανώσεις προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Related Articles

Back to top button