Κόσμος

Μερτς: Έχουμε τεράστιο σεβασμό για τα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που τον επισκέπτεται από την ανάληψη των καθηκόντων του ανέδειξε πριν από λίγο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, επισημαίνοντας ότι «αυτό υποδηλώνει ότι επιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Ο κ. Μερτς αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία, στην άμυνα, ενώ τόνισε ότι Βερολίνο και Αθήνα συμφωνούν, εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανταποκριθεί στην πρόταση των συμμάχων, να επιβληθεί και το νέο πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρων.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Γερμανός καγκελάριος αναγνώρισε ότι το θέμα απασχολεί και τις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες ασύλου και η συνεννόηση με τρίτες χώρες να φέρουν αποτελέσματα. Αναφερόμενος στη δευτερογενή μετανάστευση, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι αφίξεις στην Γερμανία και να αυξηθούν οι επιστροφές και παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων για την σχετική συνεργασία.

Φρ. Μερτς: Έχουμε τεράστιο σεβασμό για τα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας

Τον «τεράστιο σεβασμό» του για τα επιτεύγματα της Ελλάδας μετά την κρίση και κυρίως από το 2019 και έπειτα εξέφρασε ο καγκελάριος Μερτς, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακά» επιτεύγματα υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Μερτς αναφέρθηκε ακόμη στα ελληνικά πλεονάσματα, αλλά και στους κανόνες ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ δήλωσε επίσης ότι θα λάβει υπ’ όψιν την συμβουλή του κ. Μητσοτάκη, για μεταρρυθμίσεις «γρήγορα και στην αρχή» της κυβερνητικής θητείας. Ανέδειξε μάλιστα ως παράδειγμα και για την Γερμανία τις αλλαγές στα εργασιακά.

Μητσοτάκης: Κομβικός στην Ευρώπη ο ρόλος της Γερμανίας

«Ολόκληρη η ήπειρος αισθάνεται ανακούφιση από το γεγονός ότι η Γερμανία διαθέτει πλέον μια νέα ισχυρή κυβέρνηση. Ο ρόλος της χώρας άλλωστε είναι κομβικός στην Ευρώπη και τον κόσμο ιδίως στους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε. Είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι φέρνει και την Αθήνα και το Βερολίνο πιο κοντά με τις κοινές προκλήσεις να ισχυροποιούν τους δεσμούς μας. Δύο κράτη που είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά και συνεργάτες σε πολλά πεδία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εστιάζοντας στα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο και ύστερα μετά από μία σκληρή δεκαετή κρίση η οικονομία μας σήμερα είναι μια από τις πιο σταθερές της Ευρωζώνης με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με διαρκή υποχώρηση της ανεργίας, με αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τους Γερμανούς επισκέπτες να προτιμούν μαζικά τη χώρα μας, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί και φέτος», ανέφερε.

«Αυτή η συνετή πολιτική που ακολουθούμε αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία επιτυγχάνουμε, στην ταχύτατη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να μπορέσουμε επιτέλους να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και βέβαια αυτό έχει αξία γιατί είναι εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις», συνέχισε.

«Ευελπιστώ ότι και αυτή η επίσκεψή μου θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει πια σελίδα και ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο «επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας και υπογραμμίσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο όπως βέβαια και στο τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης».

«Περιθώρια συνεργασίας στον αμυντικό τομέα»

«Η Γερμανία υπό τον νέο καγκελάριο πήρε σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες κάτι το οποίο έχει κάνει εξάλλου και η δικιά μας χώρα και κάτι το οποίο ανοίγει και νέα περιθώρια για συνεργασία και στον αμυντικό τομέα».

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αλλά για να συμβεί αυτό έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διαφορετικά θα τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφαλείας των επιμέρους κρατών μελών όσο τελικά και η αυτονομία και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης» είπε, σε μια πολύ έμμεση προφανώς αναφορά στο ζήτημα της πώλησης αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία.

«Η Γερμανία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι ο καγκελάριος αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται μια χώρα στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης και αναγνωρίζει και την προσπάθεια να προστατεύουμε νύχτα μέρα τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα. Όπως είπα στον καγκελάριο το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας και για αυτό είναι απαραίτητη ακόμα πιο στενή σύμπραξη Αθήνας και Βερολίνου με προτεραιότητα στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών» επισήμανε.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική)

Related Articles

Back to top button