Υγεία

Μετέωρα: Βίντεο και φωτογραφίες από τις αναρριχήσεις στα επιβλητικά βράχια για το έθιμο του Άϊ Γιώργη του «Μαντηλά»

Μετέωρα: Βίντεο και φωτογραφίες από τις αναρριχήσεις στα επιβλητικά βράχια για το έθιμο του Άϊ Γιώργη του «Μαντηλά»

Εντυπωσιακές εικόνες για ακόμα μια χρονιά στο έθιμο με το κρέμασμα των μαντηλιών στον Άϊ Γιώργη τον «Μαντηλά» στo Καστράκι στα Μετέωρα

Κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αναρριχητές ανεβαίνουν με σχοινιά στο σπήλαιο που υπάρχει στο βράχο πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου, μεταφέροντας μαντήλια και κατεβάζουν αυτά της προηγούμενης χρονιάς που δίνονται για φυλακτά στον κόσμο που σπεύδει να παρακολουθήσει το έθιμο.

Το όνομα Άγιος Γεώργιος «μαντηλάς» καθιερώθηκε γιατί τη μέρα της πανήγυρης του Μοναστηριού νέοι κυρίως του Καστρακίου σκαρφαλώνουν για να κρεμάσουν τα μαντήλια, που κάθε οικογένεια, εν είδη τάματος, αφιερώνει στον Άγιο τα οποία σχεδόν πάντα συνοδεύονται από κάποιο αίτημα ή ευχαριστία για την βοήθεια του Αγίου.

Το έθιμο και φέτος προσέλκυσε πολλούς ντόπιους και επισκέπτες που όσο συνεχιζόταν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι που βρίσκεται στη βάση του βράχου παρακολουθούσαν την διαδικασία της ανάβασης των νέων.

Όσον αφορά τώρα το θρύλο που συνδέεται με το έθιμο των μαντηλιών αλλά και την καθιέρωση του ονόματος «Άγιος Γεώργιος ο Μαντηλάς» πηγάζει όπως λέγεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ένας Τούρκος επιχείρησε κάποτε να κόψει ξύλα από το δάσος που βρισκόταν κάτω από το μοναστήρι.

Καθηλώθηκε στο έδαφος και δεν ελευθερώθηκε παρά μόνο όταν έταξε να φέρει στη χάρη του αγίου τον πολύτιμο φερετζέ της γυναίκας του. Επίσης μια άλλη εκδοχή του θρύλου θέλει τη γυναίκα του Τούρκου αξιωματούχου να δένει την πληγή του στο πόδι από το τσεκούρι με την μαντήλα της, τάζοντάς την στον Άγιο Γεώργιο. Το παράδειγμα αυτό το ακολούθησαν και οι χριστιανοί και έτσι πέρασε από γενιά σε γενιά φτάνοντας μέχρι σήμερα.

To άρθρο Μετέωρα: Βίντεο και φωτογραφίες από τις αναρριχήσεις στα επιβλητικά βράχια για το έθιμο του Άϊ Γιώργη του «Μαντηλά» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button