Κόσμος

Με «ανθρώπινη ασπίδα» τους Ιρλανδούς κυανόκρανους πέρασε στο Μαρούν αλ-Ρας ο ισραηλινός στρατός

Να πέτυχε να εισβάλει στο μικρό παραμεθόριο χωριό Μαρούν αλ-Ρας του νότιου Λιβάνου φέρεται,σύμφωνα με εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο ισραηλινός στρατός.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Έλι Κοέν, ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πάρει τον έλεγχο του χωριού, προσθέτοντας ότι στρατιώτες κατέστρεψαν πολλά σπίτια στην περιοχή που η Χεζμπολάχ είχε χρησιμοποιήσει για να εκτοξεύσει ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Το μικρό χωριό βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τα σύνορα και υπήρξε το θέατρο της πρώτης σημαντικής χερσαίας μάχης στον Λίβανο στον πόλεμο του καλοκαιριού του 2006. Το μικρό χωριό βρίσκεται στην επαρχία της Μπιντ Τζμπέιλ, όπου ταπεινώθηκε το 2006 ο ισραηλινός στρατός, αφού οι, κατά τις ισραηλινές εκτιμήσεις, 100 με 150 υπερασπιστές της πόλης κατάφεραν να την κρατήσουν απέναντι στους 5.000 ισραηλινούς πολιορκητές της.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε πως κατέλαβε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στο χωριό, το οποίο χρησιμοποιείτο για την εξαπόλυση επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο, τη Δευτέρα η Χεζμπολάχ δήλωσε πως οι μαχητές της έλαβαν εντολή να μην αντιμετωπίσουν τους ισραηλινούς στρατιώτες που κινήθηκαν δίπλα από ένα φυλάκιο του ΟΗΕ κοντά στο λιβανέζικο συνοριακό χωριό.

Συναγερμό σήμαναν οι Ιρλανδοί Κυανόκρανοι του ΟΗΕ

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 5 Οκτωβρίου εικόνιζαν σημαντική παρουσία ισραηλινών δυνάμεων- συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων και οχημάτων – κοντά στο φυλάκιο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Μαρούν αλ-Ρας, στο νότιο Λίβανο. Το φυλάκιο στελεχώνεται από Ιρλανδούς.

Οι εικόνες απεικόνιζαν 40 στρατιωτικά οχήματα τοποθετημένα σε χωμάτινες οχυρώσεις γύρω από το φυλάκιο του ΟΗΕ. Στην περιοχή γύρω από το φυλάκιο σημειώθηκε η κατασκευή ενός δρόμου για τη διευκόλυνση της μετακίνησης καθώς και η ισοπέδωση γης με μπουλντόζες.

Τα στρατεύματα της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) σήμαναν συναγερμό, αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις τοποθετήθηκαν πίσω από αναχώματα λίγα μέτρα μακριά από το φυλάκιο των Ιρλανδών.

Η UNIFIL εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να διακυβεύεται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, ενώ εκτελούν τα καθήκοντά τους που έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε επιπλέον ότι έχει απευθυνθεί επανειλημμένα για το θέμα στο Ισραήλ μέσω επίσημων διαύλων.

Η UNIFIL ανέφερε επίσης ότι παρέμεινε σε όλες τις θέσεις της κοντά στα σύνορα παρά το αίτημα του Ισραήλ να «μετακινηθεί».

Τα ιρλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν την Παρασκευή πως το Ισραήλ προέτρεψε την Ιρλανδία να αποσύρει τα ειρηνευτικά της στρατεύματα από το φυλάκιο 6-52, το μόνο φυλάκιο της UNIFIL που στελεχώνεται από Ιρλανδούς.

Τα μέλη του ιρλανδικού υπουργικού συμβουλίου ενημερώνονται για την ασφάλεια των Ιρλανδών Κυανόκρανων στον Λίβανο εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τα στρατεύματα, καθώς ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν πρόσφατα την οριοθέτηση της Μπλε Γραμμής μεταξύ του νότιου Λιβάνου και του Ισραήλ, την οποία παρακολουθεί η ειρηνευτική μονάδα του ΟΗΕ, ανέφερε σήμερα το ιρλανδικό πρακτορείο Western People.

Χεζμπολάχ: Εντολή στους μαχητές της να μην επιτεθούν στον ισραηλινό στρατό κοντά στους Κυανόκρανους

Η Χεζμπολάχ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή στους μαχητές της να μην επιτεθούν στα ισραηλινά στρατεύματα που κινήθηκαν πίσω από ειρηνευτικό φυλάκιο του ΟΗΕ κοντά στο Μαρούν αλ-Ρας.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι παρατήρησε «ασυνήθιστη κίνηση των ισραηλινών εχθρικών δυνάμεων πίσω από μια θέση της UNIFIL, στα περίχωρα του συνοριακού χωριού Μαρούν αλ-Ρας».

Διέταξε τους μαχητές «να μην αναλάβουν δράση… για να διαφυλάξουν τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων», παραπέμποντας στη δήλωσή του έναν διοικητή πεδίου.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της UNIFIL ως ανθρώπινες ασπίδες».

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button