Με ρωσική χρηματοδότηση νέος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Ιράν

Η Τεχεράνη και η Μόσχα συμφώνησαν για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ιράν, αξιοποιώντας ρωσικές πιστώσεις, δήλωσε από τη Ρωσία ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μοχσέν Πακνετζάντ, καθώς οι δύο χώρες εδραιώνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
«Το Ιράν και η Ρωσία θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας και την ολοκλήρωση των φάσεων δύο και τρία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Μπουσέρ χρησιμοποιώντας την πιστωτική γραμμή της Μόσχας», δήλωσε ο Πακνετζάντ στην τελετή λήξης της 18ης Κοινής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Ρωσίας στην πρωτεύουσα της τελευταίας σήμερα, Παρασκευή.

Ο Ιρανός υπουργός ανακοίνωσε επίσης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των πετρελαϊκών τους βιομηχανιών και την ανάπτυξη των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Η Τεχεράνη και η Μόσχα επιδιώκουν να επιταχύνουν την εφαρμογή και την οριστικοποίηση των μνημονίων συνεργασίας με τη ρωσική kosmodromio.gr/tag/gazprom/», δήλωσε ο Πακνετζάντ, ζητώντας την ενίσχυση της συνεργασίας στη πετροχημική βιομηχανία, την ανταλλαγή προϊόντων πετρελαίου και την εποικοδομητική αλληλεπίδραση με ρωσικές εταιρείες για την ανάπτυξη πετρελαϊκών πεδίων βάσει υφιστάμενων συμβάσεων.
Αναφερόμενος στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου και στην ανάδειξη του Ιράν σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, ο υπουργός δήλωσε: «Ένας από τους τομείς ενδιαφέροντος και για τις δύο πλευρές, σε πρώτη φάση, είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και, σε δεύτερη φάση, το εμπόριο φυσικού αερίου μέσω ανταλλαγής ή διαμετακόμισης σε άλλες χώρες».
Ο Πακνετζάντ υπογράμμισε πως «έχουν διεξαχθεί εκτεταμένες διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτό το θέμα και απομένουν μόνο ένα ή δύο ζητήματα, οι λεπτομέρειες των οποίων θα ανακοινωθούν μετά την οριστικοποίηση του όγκου των εισαγωγών φυσικού αερίου στην πρώτη φάση».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της ιρανικής και της ρωσικής πλευράς, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η 18η συνεδρίαση της επιτροπής, μέσω των κοινών προσπαθειών των Ιρανών και των Ρώσων εκπροσώπων, θα βοηθήσει στην εξάλειψη των διαρθρωτικών περιορισμών και των υφιστάμενων προκλήσεων, ανυψώνοντας τις διμερείς σχέσεις σε επίπεδο που αρμόζει σε δύο μεγάλες χώρες, δεδομένου του υψηλού δυναμικού τους.
«Η πολυμερής συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας μέσω της συμμετοχής στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τους BRICS, το Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου και τον OPEC+ έχει οδηγήσει σε κοινά συμφέροντα ειρήνης, σταθερότητας και διεθνούς ασφάλειας και είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα βαθύνει», είπε.
Τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ρωσίας έχουν μεγάλη σημασία στη διεθνή σκηνή, πρόσθεσε: «Στον τομέα της παγκόσμιας διπλωματίας, οι σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας είναι αξιοσημείωτες».
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νομοσχέδιο που επικυρώνει τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που είχε υπογραφεί με το Ιράν τον Ιανουάριο.
Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από τη Ρωσική Κρατική Δούμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Το σύμφωνο, που υπογράφηκε από τον Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο, Μασούντ Πεζεσκιάν, έχει διάρκεια είκοσι ετών και θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για μακροπρόθεσμη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η άμυνα, η ενέργεια, η βιομηχανία, η γεωργία, τα χρηματοοικονομικά, οι μεταφορές, η επιστήμη, ο πολιτισμός και η τεχνολογία.