Κόσμος

Με τη βούλα Ερντογάν η συμφωνία σερβο-τουρκικής συνεργασίας σε αμυντική βιομηχανία

Οι Πρόεδροι της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισφράγισαν απόψε συμφωνία «μακροχρόνιας δέσμευσης» για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας «με στόχο την προστασία της περιφερειακής ειρήνης».

Σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, ο Τούρκος Πρόεδρος,  που πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, τόνισε:

«Η Τουρκία και η Σερβία είναι φίλοι και έχουμε ευκαιρίες ενίσχυσης της συνεργασίας μας. Πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί αλλά αυτά πρέπει να συνιστούν και μία αμυντική βιομηχανία στη βάση της προστασίας της ειρήνης».

Ο Ερντογάν που μετέβη στο Βελιγράδι μετά από επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία έγινε δεκτός με θέρμη από την σερβική ηγεσία ενώ οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Σερβίας είχαν σημαιοστολιστεί με τις σημαίες των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντηση των Προέδρων Σερβίας και Τουρκίας ακολούθησε η υπογραφή 11 συμφωνιών σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός αλλά και η αμυντική βιομηχανία.

Ο Βούτσις εξήρε τις επιδόσεις και τις επιτυχίες της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και τη «μέθοδο εργασίας και στάση του Ερντογάν στην προστασία της περιφερειακής ειρήνης που ωφελεί και τις δύο χώρε».

«Η Σερβία γνωρίζει τι χρειάζεται από την Τουρκία και έχουμε ορισμένες ιδέες για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε (την αμυντική βιομηχανία) περισσότερο στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Βούτσιτς.

Δεν είναι όλα μέλι-γάλα..

Στο φόντο της επίσκεψης υπήρχαν και σειρά ζητημάτων που υποδαυλίζουν κατά καιρούς την ένταση μεταξύ Βελιγραδίου- ΄Αγκυρας με πρώτο το θέμα του προτεκτοράτου που έχουν στήσει ΗΠΑ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και το οποίο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια σαν «ανεξάρτητο» παρότι κατά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως σήμερα παραμένει «αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας».

Οι εντάσεις αυτές τροφοδοτούνται και από πρόσφατες κινήσεις  και αποφάσεις της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών όπως π.χ. η αναγνώριση του ευρώ ως μοναδικού νομίσματος συναλλαγών στο Κοσσυφοπέδιο (αντί διάθεσης και του παράλληλου ως τότε σερβικού δηναρίου που κυκλοφορούσε στις σερβικές περιοχές).

Μπροστά σε αυτά τα ζητήματα ο Ερντογάν συνέστησε στην κυβέρνηση Βούτσιτς να αντιμετωπίσει «με κοινή λογική» τις εντάσεις με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, προσθέτοντας πως  Άγκυρα και Βελιγράδι επιβεβαίωσαν παράλληλα την «δέσμευση για προστασία της σταθερότητας στη Βοσνία». Τόνισε δε την σημασία να έχει η Σερβία «εποικοδομητική προσέγγιση στο ξεπέρασμα της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης στη Βοσνία».

Άνθηση τουρκικών επενδύσεων στη Σερβία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, οι τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία ξεπέρασαν την προηγούμενη δεκαετία τα 400.000.000 δολάρια από ένα εκατομμύριο δολάρια. Επιπλέον, οι εξαγωγές της Άγκυρας στο Βελιγράδι ξεπέρασαν το 2022 τα 2,13 δις. δολάρια από 1,14 δις. δολάρια το 2020.

Ο ίδιος ο Ερντογάν μιλώντας σε διμερές Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βελιγράδι τόνισε πως οι τουρκικές εταιρίες απασχολούν στη Σερβία περίπου 9.600 εργαζόμενους ενώ άλλες 842 τουρκικές εταιρίες στη Σερβία δραστηριοποιούνται στη χώρα με τον αριθμό των τουρκικών εργοστασίων στο σερβικό έδαφος να ξεπερνά τα 20.

«Η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη σε επιχειρηματίες από τη Σερβία που θα επενδύσουν στη χώρα μας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι και οι Σέρβοι επενδυτές θα βιώσουν το φιλικό και ασφαλές περιβάλλον στην Τουρκία που βρίσκουν οι τουρκικές εταιρείες στη Σερβία» τόνισε ο Ερντογάν.

Related Articles

Back to top button