Πολιτική

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Αυστηροποίηση των ποινών για παραμέληση ανηλίκων – Τέλος στην απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Αυστηροποίηση των ποινών για παραμέληση ανηλίκων – Τέλος στην απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία

Αυστηροποίηση των ποινών για την παραμέληση ανηλίκων στη σκιά της έξαρσης της παραβατικότητας μέσα κι έξω από τα σχολεία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει τη Δευτέρα (30.09.24).

«Μας έχει απασχολήσει όλους πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας και πιστεύω ότι στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό αναφερόμενος στο θέμα των ημερών.

«Οι αλλαγές που θα εισηγηθεί το υπουργείο δικαιοσύνης, όπως η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής στους νέους, την φυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη, και βέβαια τέλος μπαίνει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία. Αυτό ήταν ένα ευνοϊκό μέτρο το οποίο φάνηκαν κάποιοι να εκμεταλλεύονται για να συνεχίζουν την δράση τους. Αυτή η συμπεριφορά θα λειτουργεί πλέον ως απλό ελαφρυντικό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα της παραβατικότητας είναι εξαιρετικά σύνθετο και αφορά πρωτίστως τις οικογένειες. «Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα των παιδιών. Αλλά έχουμε δυνατότητες να κάνουμε πιο αυστηρές τις ποινές αλλά και την παραμέληση των ανηλίκων και θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον όχι μόνο στην Ελλάδα το ζήτημα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πως συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πως το μπούλινγκ αποκτά ψηφιακό αποτύπωμα.

Είμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση και θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά εμείς έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα παιδιά τους εφήβους μας ειδικά τα θύματα. Η πρωτοβουλία  stop bullying έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες και δίνει σιγουρά και ασφάλεια στα παιδιά να μιλήσουν. Η μεγάλη νέα πρωτοβουλία είναι η ιδέα ενός νέου που θα είναι μια νέα εφαρμογή το Safe Youth μέσω της οποίας ένα παιδί θα μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία αν θεωρεί ότι κινδυνεύει. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι».

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες στην περιοχή του Λιβάνου»

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι «μας ανησυχούν όλους πολύ. Η Ελλάδα έχει εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε αρχές και παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είναι μια πολιτική που διατρέχει την καθημερινή πολιτική του ΥΠΕΞ και πάντα θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή. Θέλουμε να αποφύγουμε το κακό σενάριο τη γενίκευση του πολέμου. Για τους Έλληνες της περιοχής έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης με όλους τους εταίρους για την πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται η ενθαρρυντική πορεία για τα δημοσιονομικά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ «στην στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας και ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το δημόσιο και όλα αυτά στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου που θα αποτελέσει τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υπουργό Οικονομικών γιατί συνιστά μια διαφορετική μεθοδολογία και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μια ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας και το διαπίστωσα κι εγώ στις επαφές με επενδυτές. 

Πρόσθεσε τι διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος με στοχευμένες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη 4ετια. Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι σήμερα σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος. Αφήνουμε πίσω μας τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών. Υπάρχουν νέες οροφές δαπανών σε ετήσια βάση και αποσυνδέονται από την πορεία των εσόδων και μας επιτρέπουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε. Έχουμε έκρηξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Αττική Οδός: Το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Βουλή θα συζητήσει σύντομα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια. Είναι το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, 3,27 δις ευρώ τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από τα 2,8 στα 2,5 ενώ θα απαλλάσσονται και οχήματα σε πολίτες με αναπηρία και η νέα σύμβαση διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία αυτής της σημαντικής οδικής αρτηρίας σε έκτακτες συνθήκες.

Για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου άμεσα μειώνεται το αντίτιμό κατά περίπου 3 ευρώ στον άξονα Μαλιακός – Κλειδί και έτσι επιστρέφει στην κοινωνία το όφελος που είχε το δημόσιο από την αναχρηματοδότηση του έργου μια μείωση που θα ισχύσει έως το τέλος του 2025».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παρουσίαση που θα κάνει η αρμόδια υπουργός του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό.

«Η πολιτική μας για την στέγη αφορά τις νέες οικογένειες», είπε και αναφέρθηκε και στις σχεδόν 20.000 προσλήψεις για το 2025 με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής των Ενόπλων Δυνάμεων και πως θα κάνουμε πιο ελκυστική για τα νέα παιδιά την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ρύθμιση των κατακόκκινων αγροτικών δανείων που ήταν σε καθεστώς εκκαθάρισης και θα απαλλάξει από χρέη πάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Θα απελευθερωθεί υποθηκευμένη γη και είναι ένα μόνο από τα πολλά έργα για τον πρωτογενή τομέα.

Θύμισε επίσης ότι «την Παρασκευή θα πάμε όλοι Ρηγίλλης για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της ΝΔ κάνοντας την δύναμη του χθες αποτέλεσμα στο σήμερα».

To άρθρο Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Αυστηροποίηση των ποινών για παραμέληση ανηλίκων – Τέλος στην απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button