Πολιτική

Μια ανάσα πριν τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων: Οι συνέπειες, οι εναλλακτικές και το ακόμα χειρότερο σενάριο

Αυτοκίνητα

Μία μέρα μένει, πριν την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ (σ.σ. 2 Απριλίου), βάσει όσων έχει εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Βασικός χαμένος από την υλοποίηση της απειλής δασμών από πλευράς Τραμπ θα είναι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία (καθώς αναμένεται να έχει ζημιές 11 δισ. ευρώ)και όπως είναι λογικό το ζήτημα απασχολεί το γερμανικό τύπο.

Το newsit.gr λαμβάνοντας υπόψιν αναλύσεις της Bild και της Wirtschaftswoche δημοσιεύει 13 κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Πώς φαίνονται τα τιμωρητικά τιμολόγια; 

Οι δασμοί που επιβάλλονται τώρα πρόκειται να εφαρμοστούν σε κάθε όχημα, από SUV έως ελαφρά φορτηγά, που εισάγονται στις ΗΠΑ. Θα χρεωθούν από τις 3 Απριλίου. Το τιμωρητικό τιμολόγιο προστίθεται στο υπάρχον τιμολόγιο 2,5%, καθιστώντας το 27,5%. Για αυτοκίνητα που εισάγονται από το Μεξικό ή τον Καναδά, ο δασμός θα ισχύει μόνο για το ανταλλακτικό που δεν κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.

2. Ποιος είναι ο σκοπός του Τραμπ με τους τιμωρητικούς δασμούς;

Με τους δασμούς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να διασφαλίσει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα παράγουν τα οχήματα που πωλούν στις ΗΠΑ και εκεί, έτσι ώστε η δημιουργία αξίας να γίνεται τοπικά και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, βασίζεται στην υπόθεση, λανθασμένη για τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες, ότι το εμπόριο είναι δίκαιο μόνο εάν η αξία των εισαγόμενων και εξαγόμενων αγαθών είναι η ίδια – ή, όπως ακούγεται, ακόμη και αν οι ΗΠΑ επωφελούνται περισσότερο.

3. Ποια είναι η κατάσταση με το εμπόριο αυτοκινήτων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης;

Το εμπόριο αυτοκινήτων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο. Ορισμένα οχήματα παράγονται στις ΗΠΑ με ανταλλακτικά από τον Καναδά και το Μεξικό, πωλούνται στις ΗΠΑ και εξάγονται σε 120 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη βιομηχανική ένωση VDA, οι γερμανικές εταιρείες παράγουν 900.000 οχήματα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η BMW αποκαλεί το εργοστάσιό της στις ΗΠΑ στο Spartanburg (Νότια Καρολίνα) το «σπίτι της οικογένειας X». είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο εργοστάσιο της εταιρείας. Η κατάσταση είναι παρόμοια με τη VW και τη Mercedes. Μόνο η Audi και η Porsche δεν έχουν ακόμη εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως είναι πιθανό να πληγούν ιδιαίτερα από τους τιμωρητικούς δασμούς.

4. Τι τιμολόγια έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής;

Οι προηγούμενοι δασμοί στο εμπόριο αυτοκινήτων των ΗΠΑ με την Ευρώπη ήταν 2,5% στα ευρωπαϊκά οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ και 10% στα οχήματα των ΗΠΑ που εισάγονται στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο δασμός εισαγωγής για ελαφρά φορτηγά και φορτηγά στις ΗΠΑ είναι ήδη 25%.

5. Ποιους επηρεάζουν ιδιαίτερα τα τιμολόγια;

Τα τιμωρητικά τιμολόγια είναι πιθανό να πλήξουν σκληρά ολόκληρη τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε ο Stefan Bratzel από το Κέντρο Διαχείρισης Αυτοκινήτων στο “Deutschlandfunk”, αναφερόμενος σε κατασκευαστές αυτοκινήτων καθώς και σε προμηθευτές και παραγωγούς ανταλλακτικών. Επειδή οι ΗΠΑ είναι η πιο σημαντική αγορά πωλήσεών τους. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Από το σύνολο των εξαγόμενων οχημάτων, το 13,1% πήγε στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία (11,3%) και τη Γαλλία (7,4%). Λόγω της έλλειψης αμερικανικών εργοστασίων, οι τιμωρικοί δασμοί των ΗΠΑ είναι πιθανό να πλήξουν ιδιαίτερα την Porsche και την Audi. Η ανακοίνωση ήταν ένα μοιραίο σήμα, είπε ο Μπράτζελ. Αυτό είναι ιδιαίτερα μοιραίο για τους καταναλωτές των ΗΠΑ, καθώς οι δασμοί και οι σπείρες των δασμών επηρεάζουν τελικά όλους τους καταναλωτές.

6. Πώς αξιολογούν οι ειδικοί στα αυτοκίνητα τα τιμωρητικά τιμολόγια; 

Η πρόεδρος της VDA Hildegard Müller απέρριψε επίσης την κατηγορία των ΗΠΑ για αθέμιτο εμπόριο στο «Deutschlandfunk»: «Ως γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, παράγουμε πάνω από 900.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, δημιουργώντας έτσι προστιθέμενη αξία εκεί». Και πρόσθεσε: «Από αυτή την άποψη, η κατηγορία ότι ενεργούμε σε βάρος των Αμερικανών είναι ψευδής». Ο Στέφαν Μπράτζελ εξέφρασε παρόμοια άποψη: «Το εμπορικό ισοζύγιο είναι στην πραγματικότητα ισορροπημένο».

Σύμφωνα με μια ένωση βιομηχανίας των ΗΠΑ, οι δασμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, να επιβραδύνουν τη ζήτηση και τελικά να κοστίσουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν τεράστια προβλήματα πωλήσεων για εξαγωγικά προσανατολισμένους Γερμανούς κατασκευαστές των οποίων τα αυτοκίνητα δεν είναι πλέον ανταγωνιστικά στις ΗΠΑ.

7. Έχουν προετοιμαστεί οι εταιρείες;

Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, είπε ο ειδικός στα αυτοκίνητα Στέφαν Μπράτζελ. Οι αποθήκες στις ΗΠΑ έχουν αναπληρωθεί, αλλά αυτό θα είναι αρκετό μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μακροπρόθεσμα, η προσέγγιση θα είναι «Χτίστε όπου πουλάτε». Πηγαίνει μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ; «Περιμένω περισσότερη δημιουργία αξίας να μεταφερθεί στις ΗΠΑ», είπε. Το συμπέρασμά του: «Η Κίνα γίνεται πιο σημαντική». Τα τιμωρητικά τιμολόγια κατέστρεψαν διεθνώς καθιερωμένες αλυσίδες εφοδιασμού.

8. Τι σημαίνουν τα τιμολόγια για τους εργαζόμενους;

Σύμφωνα με τον Bratzel, οι δασμοί σημαίνουν περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους για την αυτοκινητοβιομηχανία. Αναμένει ότι τα στοιχεία παραγωγής θα μειωθούν: «Πρέπει να ανοίξουμε νέες αγορές, όπως η Ινδία». Η πρόβλεψή του είναι η εξής: «Μέτρα μείωσης του κόστους όπως αυτά της VW σίγουρα θα ενταθούν». Συμβουλεύει τη βιομηχανία να επικεντρωθεί στην αυτόνομη οδήγηση και στην περαιτέρω πρόοδο.

9. Τι γίνεται μετά;

Τώρα εκκρεμούν περαιτέρω συζητήσεις. «Η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφές ότι τοποθετείται σθεναρά», είπε ο Μύλερ. Αρχικά, η ΕΕ εξετάζει αντίμετρα, δηλαδή δικούς της δασμούς, αλλά επιδιώκει διάλογο στα παρασκήνια.

Σύμφωνα με τον ασκούντα καθήκοντα ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με συνέπεια στους ανακοινωθέντες δασμούς των ΗΠΑ, αλλά να αποτρέψει μια δασμολογική σπείρα: “Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στις ΗΠΑ. Απαιτείται δύναμη και αυτοπεποίθηση”, είπε ο Χάμπεκ. Ο Ντάνιελ Κάσπαρι, ο οποίος ηγείται της ομάδας CDU/CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατηγόρησε τον Τραμπ για οικονομική βόλτα με φαντάσματα: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βλάπτει τις διατλαντικές εμπορικές οδούς», είπε στο Deutschlandfunk.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα προστατεύονται, αλλά η ΕΕ θα αναζητήσει λύσεις κατόπιν διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, ο χρόνος για συνομιλίες τελειώνει, καθώς τα τιμολόγια αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σε μόλις μία εβδομάδα. Υπάρχει κάποια ελπίδα ότι ο Τραμπ, ο οποίος ενεργεί σε μεγάλο βαθμό άτακτα, θα καθιερώσει την ανακοίνωση των υψηλών δασμών ως ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

10. Μπορεί να γίνει χειρότερο;

Επίκειται περαιτέρω κλιμάκωση εάν ο Τραμπ εφαρμόσει την απειλή των «αμοιβαίων δασμών». Στη συνέχεια θεωρεί τελωνειακό τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στο εξωτερικό για την αγορά αυτοκινήτου. Εάν ο φόρος επί των πωλήσεων 19% που επιβάλλεται στη Γερμανία προστεθεί στους τιμωρητικούς δασμούς, ο δασμολογικός συντελεστής θα ανέλθει συνολικά στο 46,5%. Αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από τα μέσα Απριλίου.

11. Υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους αντιπροσώπους;

Ο Matthias Riemer, συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Simon-Kucher και ειδικός στην τιμολόγηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αναμένει ότι πολλοί κατασκευαστές θα περιμένουν και θα δουν. Υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είναι κατανοητό ότι οι δασμοί θα είναι τελικά μόνο μικρής διάρκειας. Μέχρι τότε, πολλοί κατασκευαστές μπορούσαν να μετριάσουν τις αυξήσεις μαζί με τους αντιπροσώπους.

Όποιος έχει αγοράσει ποτέ αυτοκίνητο ξέρει: η τιμή καταλόγου είναι σχετική. Οι εκπτώσεις είναι συνηθισμένες σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Αυτές οι εκπτώσεις προσφέρουν μεγάλη ευελιξία τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους λιανοπωλητές. Μπορούν να μειώσουν τις εκπτώσεις υπό το φως των τιμολογίων χωρίς να χρειάζεται να αυξήσουν την τιμή καταλόγου που παρουσιάστηκε αρχικά στον πελάτη.

Μια άλλη επιλογή ελέγχου, λέει ο Riemer, είναι η εισαγωγή λιγότερων μοντέλων – και η αύξηση των χρόνων παράδοσης στον πελάτη, ώστε, στην καλύτερη περίπτωση, να στραφούν σε ένα μοντέλο που συναρμολογείται στο εργοστάσιο των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι εταιρείες θα μπορούσαν να εξετάσουν τον εξοπλισμό των οχημάτων τους. Τι είναι πραγματικά σημαντικό για τους πελάτες; Και τι είσαι διατεθειμένος να παρατήσεις; Εάν μειώσετε κάπως την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων χωρίς συμβιβασμούς στα βασικά χαρακτηριστικά, μπορείτε να εξοικονομήσετε κόστος.

12. Μπορεί να γίνει πιο ευέλικτη η διαχείριση των τιμών;

Εάν τα τιμολόγια παραμείνουν σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Riemer εξακολουθεί να αναμένει αυξήσεις τιμών μεταξύ 15 και 20% για τη διατήρηση του επιπέδου κέρδους. Είναι μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ του φόβου της μείωσης των περιθωρίων κέρδους και της πτώσης των πωλήσεων όταν μια εταιρεία υπερβαίνει ένα κρίσιμο όριο με τις αυξήσεις των τιμών της. Όσο χειρότερο είναι το περιθώριο ήδη, τόσο λιγότερα περιθώρια έχουν οι εταιρείες να απορροφήσουν τα τιμολόγια και να τα αντισταθμίσουν μέσω των ισολογισμών τους. «Τότε έχεις περισσότερη πίεση να το περάσεις ένας προς έναν», λέει ο Riemer.

Ένα αντιπαράδειγμα είναι η Ferrari. Ο κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές κατά 10% το πολύ. Ως εκ τούτου, ο ειδικός στα αυτοκίνητα βλέπει τους Ιταλούς «σε ποσοστά, μάλλον στο χαμηλότερο άκρο. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι γίνονται κέρδη άνω του μέσου όρου στα επιμέρους επίπεδα πωλήσεων».

Εκτός από τέτοιες προσαρμογές τιμών, οι εταιρείες πρέπει επίσης να επανατοποθετηθούν στρατηγικά για να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τις τιμές των αυτοκινήτων τους παγκοσμίως, λέει ο Oliver Roll, Καθηγητής Διεθνούς Μάρκετινγκ και Διαχείρισης Τιμών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Osnabrück. «Η διαχείριση των τιμών σε πολλές εταιρείες εξακολουθεί να φαίνεται όπως παλιά: Συναντώνται μία φορά το χρόνο, αναλύουν τις τάσεις κόστους και προσαρμόζουν τις τιμές», δήλωσε ο Roll σε μια λεπτομερή συνέντευξη στο WirtschaftsWoche. Αυτή η προσέγγιση είναι υπερβολικά μη δυναμική.

Ο Matthias Riemer πιστεύει επίσης πολύ σε μια ομάδα εργασίας που αποτελείται από διευθυντές από διάφορους τομείς όπως οι αγορές, η διαχείριση προϊόντων και οι πωλήσεις. Στην πραγματικότητα ακούγεται λογικό να συνδέονται τα τμήματα που έχουν μια επισκόπηση των αλυσίδων εφοδιασμού και του κόστους που επηρεάζονται από τα τιμολόγια και που αποφασίζουν πόσες μονάδες πρέπει να παραχθούν πού και ποιες τιμές θα πρέπει να ισχύουν σε ποιες χώρες. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να εργάζονται πάρα πολύ σε σιλό.

13. Μετάβαση σε άλλες περιοχές του κόσμου;

Οι δασμοί των ΗΠΑ μπορούν επίσης να μετριαστούν για εταιρείες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως σε άλλες περιοχές. «Όταν οι τιμές αναπροσαρμόζονται, μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ότι οι απώλειες πωλήσεων που σχετίζονται με τα τιμολόγια σε μια χώρα μπορούν να αντισταθμιστούν από αυξημένες δραστηριότητες πωλήσεων και υψηλότερες τιμές σε άλλες χώρες», λέει ο Roll.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο διαχείρισης Riemer, είναι επίσης κατανοητό οι γερμανικές εταιρείες να στέλνουν εξαρτήματα που παράγονται στο Μεξικό που προορίζονταν αρχικά για την αγορά των ΗΠΑ σε άλλες περιοχές. Αυτό είναι πιο δύσκολο για τους κατασκευαστές των ΗΠΑ. Εξαρτώνται περισσότερο από την εγχώρια αγορά τους επειδή βρίσκουν λιγότερους αγοραστές εκτός των ΗΠΑ από τις γερμανικές εταιρείες.

To άρθρο Μια ανάσα πριν τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων: Οι συνέπειες, οι εναλλακτικές και το ακόμα χειρότερο σενάριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button