Κόσμος

Μικτές οι τιμές των εμπορευμάτων εν μέσω αβεβαιότητας για τις παγκόσμιες εντάσεις

Οι τιμές των εμπορευμάτων παρουσίασαν διακυμάνσεις την περασμένη εβδομάδα, επηρεαζόμενες από τις ενδείξεις της Fed για βραδύτερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις εκλογές και τις ενέργειες της Fed ενίσχυσαν τη ζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το 10ετές αμερικανικό δημόσιο αυξήθηκαν κατά 4,25% μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 50 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό υποδηλώνει ότι η Fed ενδέχεται να αποφύγει επιθετικές μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων λόγω της βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων, αφήνοντας τους επενδυτές σε κατάσταση «αναμονής» μέχρι τις εκλογές.

Ο χρυσός σημειώνει υψηλό ρεκόρ

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 2.758,5 δολαρίων ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 1%, καθώς οι προσδοκίες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή προσέλκυσαν τους επενδυτές σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φθάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος, με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed να μειώνουν ενδεχομένως τη ζήτηση για το δολάριο, ενισχύοντας έτσι τις τιμές του χρυσού. Εν τω μεταξύ, το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 10,4% ανά ουγγιά λόγω των αναφορών για πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές παλλαδίου και τιτανίου της Ρωσίας.

Το ισχυρό δολάριο άσκησε επίσης καθοδικές πιέσεις στα βασικά μέταλλα. Οι τιμές του ψευδαργύρου αυξήθηκαν κατά 0,5% ανά λίβρα, αφού η Teck Resources, καναδική εταιρεία εξόρυξης, μείωσε τους στόχους παραγωγής κατά 12% μετά από πυρκαγιά σε χυτήριο. Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 2,5%, ενισχυμένο από τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης των 1ετών και 5ετών επιτοκίων δανεισμού (LPR) της Κίνας, η οποία δημιούργησε ελπίδες για αυξημένη ζήτηση. Αντίθετα, ο χαλκός και ο μόλυβδος υποχώρησαν κατά 0,5% και 1,3% αντίστοιχα.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνονται κατακόρυφα

Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 3,7% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, ενώ το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αυξήθηκε κατά 11,8% λόγω των ψυχρότερων καιρικών προβλέψεων και της χαμηλότερης από την αναμενόμενη προσφορά.

Μικτή κίνηση στα γεωργικά εμπορεύματα

Τα γεωργικά εμπορεύματα ακολούθησαν μικτή τάση. Οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 2,7% ανά μπούσελ (60,5 κιλά) λόγω των ανησυχιών για την ξηρασία στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ οι τιμές της σόγιας αυξήθηκαν κατά 2,9% με αυξημένη ζήτηση. Το σιτάρι, ωστόσο, μειώθηκε κατά 0,6% ανά μπούσελ και το ρύζι σημείωσε άνοδο 0,5%.

Οι τιμές του καφέ και της ζάχαρης μειώθηκαν κατά 3,5% και 0,4%, αντίστοιχα, λόγω των αναμενόμενων βροχοπτώσεων στη Βραζιλία και της αποδυνάμωσης του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι τιμές του κακάο υποχώρησαν κατά 15% ανά τόνο (2.204,6 λίβρες) την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι βροχοπτώσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα προκάλεσαν ανησυχίες για μειωμένη προσφορά, ενώ το βαμβάκι υποχώρησε κατά 0,4% ανά λίβρα.

Related Articles

Back to top button