Να συλληφθεί ο Νετανιάχου βάση εντάλματος του ΔΠΔ της Χάγης ζητούν Έλληνες δικηγόροι

Να ενεργοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε περίπτωση που εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο ζητούν δικηγόροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενόψει της τετραήμερης επίσκεψης που ξεκινά απόψε στην Ουγγαρία.
Στην επιστολή τους οι δικηγόροι εξηγούν το αίτημά τους επισημαίνοντας πως έπειτα από την επίσκεψη και τον εναγκαλισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έρχεται η επιλογή του Ισραηλινού πρωθυπουργού «να φύγει εκτός εδάφους του κράτους – απαρτχάιντ Ισραήλ και να ταξιδέψει σε Ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στην Ουγγαρία, και τούτο κατά προφανή και προκλητική περιφρόνηση του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος του».

Προκειμένου να ταξιδέψει αεροπορικώς προς την Ουγγαρία, «θα διέλθει από τον εναέριο χώρο πλείστων ευρωπαϊκών κρατών, είναι δε πιθανό, και από τον εναέριο χώρο του Ελληνικού Κράτους».
Τονίζουν έτσι πως ως νυν και πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΔΣΑ και του ΔΣΘ κατέθεσαν σήμερα αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης και παράδοσης του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η επιστολή των δικηγόρων
Ολόκληρη η επιστολή τους αναφέρει τα ακόλουθα:
ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΑΝΑΦΟΡΑ
- 1. Ματσούκα Αναστασίας, δικηγόρου Αθηνών, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), κατοίκου Αθηνών, οδός Πανεπιστημίου αρ. 56,
- 2. Σταυροπούλου Αναστασίας, δικηγόρου Αθηνών, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), κατοίκου Αθηνών, οδός Εμμ. Μπενάκη αρ. 68.
- 3. Αδαμίδη Σωτηρίου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), κατοίκου Θεσσαλονίκης, οδός Β. Ουγκώ 3,
- 4. Βλάχου Γεωργίου, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), κατοίκου Αθηνών, οδός Χαριλάου Τρικούπη αρ. 25,
- 5. Καμπαγιάννη Αθανασίου, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Χαριλάου Τρικούπη αρ. 25,
- 6. Κουνιάκη Ευγενίας, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Στουρνάρα αρ. 39,
- 7. Κουρουνδή Χαράλαμπου, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΘ, κατοίκου Θεσσαλονίκης, οδός Καραολή και Δημητρίου αρ. 6.
- 8. Μακρόγλου Ευκλείδη του Ευαγγέλου, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΘ, κατοίκου Θεσσαλονίκης οδός Αριστοτέλους 12,
- 9. Μέλλιου Καλλιθέας του Κωνσταντίνου, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΘ, κατοίκου Θεσσαλονίκης, οδός Ναυάρχου Κουντουριώτη 19,
- 10. Παπαδάκη Κωνσταντίνου, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Κυρίλλου Λουκάρεως αρ. 11,
- 11. Πλιακογιάννη Δημητρίου – Ραφαήλ, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΘ, κατοίκου Θεσσαλονίκης, οδός Δωδεκανήσου 10 Α .
- 12. Σαραφιανού Δημητρίου, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Χαριλάου Τρικούπη αρ. 25,
- 13. Σεραφείμ Αγγελικής, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός 3ης Σεπτεμβρίου αρ. 18,
- 14. Συμεωνίδη Θεόδωρου, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Ακαδημίας αρ. 63.
ΠΡΟΣ
1. Την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών
2. Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη, που εδρεύει στη Λ. Μεσογείων 96, Τ.Κ 11527, Αθήνα
Κοινοποίηση:
1. Στον Υπουργό Άμυνας κ. Νικόλαο Δένδια, που εδρεύει στο Χολαργό Αττικής, Λ. Μεσογείων 227-231, Τ.Κ. 15561, αρμόδιο για την άδεια εισόδου και πτήση αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο και
2. Στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Με την παρούσα θέτουμε υπόψιν Σας, ότι, όπως έχει γίνει γνωστό από την διεθνή και ελληνική ειδησεογραφία, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, πρόκειται να ταξιδέψει σήμερα, 2 Απριλίου 2025, σε Ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στην Ουγγαρία, και τούτο κατά προφανή και προκλητική περιφρόνηση του Εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος του. Προκειμένου να ταξιδέψει αεροπορικώς προς την Ουγγαρία, θα διέλθει από τον εναέριο χώρο πλείστων ευρωπαϊκών κρατών, είναι δε πιθανό, και από τον εναέριο χώρο του Ελληνικού Κράτους.
Στις 21 Νοεμβρίου 2024 το Τμήμα Προδικασίας I (Pre- Trial Chamber I) του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ανακοίνωσε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ αναφέροντας τη διαπίστωση ύπαρξης «ευλογών αιτιών» (reasonable grounds) του Δικαστηρίου να πιστεύει ότι κατά την περίοδο από την 8η Οκτωβρίου 2023 μέχρι και την 20η Μαΐου 2024 (ημέρα υποβολής των αιτήσεων για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης στο Δικαστήριο) διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου, ιδίως με τη χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συνίστανται στο έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες. Για τα φερόμενα αυτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που κατά το Προδικαστικό Τμήμα του Δικαστηρίου, αποτέλεσαν τμήμα μιας συστηματικής επίθεσης σε βάρος άμαχου πληθυσμού της Γάζας, τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης, υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι φέρουν ποινική ευθύνη.
Αναλυτικότερα:
1. Εκδοθέντα εντάλματα σύλληψης για τους Benjamin Netanyahu και Yoav Gallant
Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε και εξέτασε το Γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim A.A. Khan KC, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο Benjamin NETANYAHU, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Yoav GALLANT, ο πρώην Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος του κράτους της Παλαιστίνης (στη Λωρίδα της Γάζας) τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2023:
– Λιμοκτονία αμάχων ως μέθοδος πολέμου ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο xxv) του Καταστατικού.
– Εσκεμμένη πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρού τραυματισμού στο σώμα ή την υγεία σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο iii, ή σκληρή μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i).
– Εσκεμμένη θανάτωση σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο i), ή δολοφονία ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i).
– Σκόπιμη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον αμάχου πληθυσμού ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με τα άρθρα 8 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο i) ή 8 παράγραφος 2 στοιχείο ε) σημείο i).
– Εξόντωση ή/και δολοφονία αντίθετη με τα άρθρα 7 παράγραφος 1 στοιχείο β) και 7 παράγραφος 1 στοιχείο α), μεταξύ άλλων στο πλαίσιο θανάτων που προκαλούνται από πείνα, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
– Δίωξη ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σε αντίθεση με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο η).
– Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αντίθετες με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ια).
Η Εισαγγελία του ΔΠΔ υποστηρίζει ότι τα ανωτέρω εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς (μαζί με άλλες Παλαιστινιακές Ένοπλες Ομάδες) που εκτελείται παράλληλα. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας φέρονται να διαπράχθηκαν ως μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού σύμφωνα με την κρατική πολιτική. Αυτά τα εγκλήματα, κατά την εκτίμησή της Εισαγγελίας του ΔΠΔ, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Η Εισαγγελία του ΔΠΔ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που έχει συλλέξει, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, επικυρωμένα βίντεο, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, δορυφορικές εικόνες και δηλώσεις από την φερόμενη ομάδα δραστών, δείχνουν ότι το Ισραήλ σκόπιμα και συστηματικά έχει στερήσει από τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας αντικείμενα απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση. Αυτό συνέβη μέσω της επιβολής μιας πλήρους πολιορκίας στη Γάζα που περιελάμβανε το πλήρες κλείσιμο των τριών συνοριακών σημείων διέλευσης, Ράφα, Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ, από τις 8 Οκτωβρίου 2023 για παρατεταμένες περιόδους και στη συνέχεια με αυθαίρετο περιορισμό της μεταφοράς βασικών προμηθειών – συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων – μέσω των συνοριακών σημείων μετά το άνοιγμα τους. Η πολιορκία περιελάμβανε επίσης διακοπή των διασυνοριακών αγωγών ύδρευσης από το Ισραήλ στη Γάζα -την κύρια πηγή καθαρού νερού της Γάζας- για παρατεταμένη περίοδο από τις 9 Οκτωβρίου 2023 και διακοπή και παρεμπόδιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τουλάχιστον τις 8 Οκτωβρίου 2023 μέχρι σήμερα. Αυτό έλαβε χώρα παράλληλα με άλλες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έκαναν ουρές για φαγητό, παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας από ανθρωπιστικές υπηρεσίες, και επιθέσεις και δολοφονίες εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που ανάγκασαν πολλές υπηρεσίες να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη Γάζα.
Η Εισαγγελία του ΔΠΔ υποστηρίζει ότι αυτές οι πράξεις διαπράχθηκαν ως μέρος ενός κοινού σχεδίου για τη χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου και άλλων πράξεων βίας κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ως μέσο για (i) εξάλειψη της Χαμάς, (ii) για να εξασφαλίσουν την επιστροφή των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς και (iii) για να τιμωρήσουν συλλογικά τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, τον οποίο αντιλήφθηκαν ως απειλή για το Ισραήλ. Τα αποτελέσματα της χρήσης της ασιτίας ως μεθόδου πολέμου, μαζί με άλλες επιθέσεις και συλλογικές τιμωρίες κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας είναι οξείες, ορατές και ευρέως γνωστές και έχουν επιβεβαιωθεί από πολλούς μάρτυρες που ερωτήθηκαν από την Εισαγγελία του ΔΠΔ συμπεριλαμβανομένων τοπικών και διεθνών γιατρών. Περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, την αφυδάτωση, τη βαθιά ταλαιπωρία και έναν αυξανόμενο αριθμό θανάτων στον παλαιστινιακό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων μωρών, άλλων παιδιών και γυναικών. Η πείνα είναι παρούσα σε ορισμένες περιοχές της Γάζας και επίκειται σε άλλες περιοχές. Όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την 18/3/2024: «1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα – ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχει καταγραφεί ποτέ– οπουδήποτε και οποτεδήποτε» ως αποτέλεσμα μιας «εξ ολοκλήρου ανθρωπογενούς καταστροφής».
Η Εισαγγελία του ΔΠΔ σκοπεύει να κατηγορήσει δύο από τους πιο υπεύθυνους, τον NETANYAHU και τον GALLANT, τόσο ως συναυτουργούς όσο και ως ανώτερους σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 28 του Καταστατικού της Ρώμης.
Το Ισραήλ, όπως όλα τα κράτη, έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση του πληθυσμού του. Αυτό το δικαίωμα, ωστόσο, δεν απαλλάσσει το Ισραήλ ή οποιοδήποτε κράτος από την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ανεξάρτητα από τυχόν στρατιωτικούς στόχους που μπορεί να έχουν, τα μέσα που επέλεξε το Ισραήλ για να τους επιτύχει στη Γάζα –δηλαδή, η σκόπιμη πρόκληση θανάτου, πείνας, μεγάλου πόνου και σοβαρού τραυματισμού στο σώμα ή την υγεία του άμαχου πληθυσμού – είναι εγκληματικά.
Κατά την υποβολή αυτών των αιτήσεων για εντάλματα σύλληψης, η Εισαγγελία του ΔΠΔ ενήργησε σύμφωνα με την εντολή της βάσει του Καταστατικού της Ρώμης. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, το Προδικαστικό Τμήμα I αποφάσισε ότι το Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει την ποινική του δικαιοδοσία στο Κράτος της Παλαιστίνης και ότι το εδαφικό πεδίο αυτής της δικαιοδοσίας εκτείνεται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αυτή η εντολή είναι συνεχής και περιλαμβάνει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Η Εισαγγελία του ΔΠΔ έχει επίσης δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράττονται από υπηκόους των κρατών μερών και από υπηκόους μη συμβαλλόμενων κρατών στην επικράτεια ενός Κράτους Μέρους.
Τα εκδοθέντα εντάλματα σύλληψης είναι το αποτέλεσμα μιας ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας από την Εισαγγελία του ΔΠΔ. Καθοδηγούμενη από την υποχρέωσή μας να διερευνήσουμε εξίσου ενοχοποιητικά και αθωωτικά στοιχεία, η Υπηρεσία μου εργάστηκε επίπονα για να διαχωρίσει τους ισχυρισμούς από τα γεγονότα και να παρουσιάσει νηφάλια συμπεράσματα βάσει αποδεικτικών στοιχείων στο Τμήμα Προδικασίας.
Όπως δήλωσε ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ Karim A.A. Khan KC την 20/5/2024: «Σήμερα υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι το διεθνές δίκαιο και οι νόμοι των ένοπλων συγκρούσεων ισχύουν για όλους. Κανένας πεζός, κανένας διοικητής, κανένας πολιτικός ηγέτης – κανείς – δεν μπορεί να ενεργήσει ατιμώρητα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη στέρηση των ανθρώπινων όντων, συμπεριλαμβανομένων τόσων πολλών γυναικών και παιδιών, των βασικών αναγκών που απαιτούνται για τη ζωή. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την σύλληψη ομήρων ή τη στόχευση αμάχων. Οι ανεξάρτητοι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι οι μόνοι κριτές για το εάν πληρούνται τα απαραίτητα πρότυπα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Εάν εγκρίνουν τις αιτήσεις μου και εκδώσουν τα αιτούμενα εντάλματα, θα συνεργαστώ στενά με τον Έφορο σε όλες τις προσπάθειες για τη σύλληψη των κατονομαζόμενων ατόμων. Βασίζομαι σε όλα τα Κράτη Μέρη στο Καταστατικό της Ρώμης να λάβουν αυτές τις αιτήσεις και την επακόλουθη δικαστική απόφαση με την ίδια σοβαρότητα που επέδειξαν σε άλλες καταστάσεις, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους βάσει του Καταστατικού. Είμαι επίσης έτοιμος να συνεργαστώ με μη Κράτη Μέρη στην κοινή μας επιδίωξη λογοδοσίας.»
2. Για τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας
Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο των χωρών της ΕΕ, αποτελεί κράτος – μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και έχει υπογράψει και κυρώσει το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με τις διατάξεις του ν. 3003/2002. Συνεπώς, οι αποφάσεις και σχετικά εντάλματα του Δικαστηρίου είναι απολύτως δεσμευτικά για τα κράτη μέλη και κατ’ επέκταση τις ελληνικές αρχές, που έχουν νόμιμη υποχρέωση εκτέλεσής τους. Η υποχρέωση αυτή απορρέει ευθέως από το αρ. 58 του Καταστατικού της Ρώμης (αρ. 58 ν. 3003/2002), το αρ. 59 του Καταστατικού της Ρώμης και του ν. 3003/2002 κατά το οποίο «Το Κράτος Μέρος, το οποίο έλαβε αίτηση για προσωρινή σύλληψη ή για σύλληψη και παράδοση, ενεργεί άμεσα για την σύλληψη του υπό κρίση προσώπου κατά το εθνικό του δίκαιο και τις διατάξεις του Κεφαλαίου 9», καθώς και τη γενική υποχρέωση συνεργασίας που προβλέπεται στο αρ. 86 «Κατά τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού, τα Κράτη Μέρη συνεργάζονται πλήρως με το Δικαστήριο στην ανάκριση και δίωξη των εγκλημάτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.»
Τα δε άρθρα 20-21επ. του ν. 3948/2011 εξειδικεύουν τις σχετικές υποχρεώσεις σύλληψης του εκζητούμενου προσώπου και τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου για την τυχόν παράδοση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Κατόπιν αυτών, προκύπτει ότι σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Μπ. Νετανιάχου, διέλθει στο πλαίσιο του προγραμματισμένου ταξιδιού, μετάβασης ή αναχώρησης, από ελληνικό εναέριο χώρο, υφίσταται νόμιμη και δεσμευτική υποχρέωση για τις ελληνικές αρχές να εκτελέσουν το ανωτέρω ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και να προβούν στις νόμιμες ενέργειες για τη σύλληψη του προσώπου αυτού σε βάρος του οποίου εκκρεμεί και την αποτελεσματική και πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για την διακρίβωση των εγκλημάτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.
Τέλος, σημειώνουμε ότι οι συνεχιζόμενες πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα και στην Παλαιστίνη από το στρατό του Ισραήλ, συνεπάγεται την άμεση και αυξημένη ευθύνη στη διεθνή κοινότητα και στα κράτη – τρίτα μέρη να αναλάβουν δράση, προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γενοκτονίας και να παύσουν οι απάνθρωπες ενέργειες, όπως επιβάλουν η Σύμβαση για τη Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και οι Συμβάσεις της Γενεύης, που υποχρεώνουν τα κράτη – ανάμεσά τους και την Ελλάδα που τις έχει υπογράψει – να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου.
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την νομολογία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που έχει επανειλημμένως αποφανθεί για την ευθύνη των κρατών να αποτρέψουν την γενοκτονία (βλ. ιδίως τις υποθέσεις Bosnia v. Serbia και Myanmar, που επιβεβαίωσαν ότι τα κράτη πρέπει να σταματήσουν κάθε μορφή βοήθειας που θα μπορούσε να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας, στρατιωτικές και άλλες), η μη παραγνώριση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και η κατά νόμο επιβαλλόμενη εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης αποκτά επιτακτική σημασία.
Με τιμή,
Αθήνα 2 Απριλίου 2025.