Υγεία

Μπάχαλο στην Washington Post του Τζεφ Μπέζος μετά το «μπλόκο» στη στήριξη της Κάμαλα Χάρις  

Μπάχαλο στην Washington Post του Τζεφ Μπέζος μετά το «μπλόκο» στη στήριξη της Κάμαλα Χάρις  

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στην Washington Post, ιδιοκτησίας Τζεφ Μπέζος μετά την απόφαση της εμβληματικής εφημερίδας να μη στηρίξει κανέναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ούτε σε μελλοντικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (25.10.2024), ο γενικός διευθυντής της, Ουίλιαμ Λιούις.

Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, είχε στηρίξει τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές του 2008, του 2012, του 2016 και του 2020.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, ότι θα θεωρηθεί ως σιωπηρή στήριξη σε έναν από τους υποψηφίους ή ως απόρριψη του άλλου, ή ως αποφυγή των ευθυνών μας. Είναι αναπόφευκτο. Εμείς δεν έχουμε αυτήν την άποψη» ανέφερε ο Λιούις.

Ο Ουίλιαμ Λιούις περιέγραψε την απόφαση ως «επιστροφή στις ρίζες», υπενθυμίζοντας ότι η Washington Post δεν είχε στηρίξει κανέναν υποψήφιο το 1960, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Τζον Φ. Κένεντι. Υπερασπίστηκε την απόφαση να μην ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου λέγοντας ότι είναι «σύμφωνη με τις αξίες» της εφημερίδας, που φέρει κάτω από τον τίτλο της το ρητό «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».

«Η δουλειά μας, ως εφημερίδα στην πρωτεύουσα της σημαντικότερης χώρας του κόσμου, είναι να είμαστε ανεξάρτητοι. Αυτό είμαστε και αυτό θα είμαστε πάντα», κατέληξε ο CEO.

Ο Λιούις απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο δισεκατομμυριούχος της Amazon μπλόκαρε την υποστήριξη στην Κάμαλα Χάρις  – σπάζοντας 36 χρόνια παράδοσης στην εφημερίδα – μόλις 11 ημέρες πριν από τις εκλογές. 

«Οι αναφορές γύρω από τον ρόλο του ιδιοκτήτη της Washington Post και την απόφαση να μην δημοσιεύσει προεδρική υποστήριξη ήταν ανακριβείς», ανέφερε ο Λιούις σε δήλωσή του, σύμφωνα με την Daily Beast.

«Είμαστε μια ανεξάρτητη εφημερίδα»

«Είμαστε μια ανεξάρτητη εφημερίδα και πρέπει να υποστηρίζουμε την ικανότητα των αναγνωστών μας να αποφασίζουν μόνοι τους».

Η απόφαση της Παρασκευής, ακολουθεί την απόφαση της εφημερίδα Los Angels Times, της οποίας ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης, Patrick Soon-Shiong, αρνήθηκε επίσης να εκφράσει την υποστήριξήτης, οδηγώντας σε μια σειρά από παραιτήσεις από τη συντακτική ομάδα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα New York Times τάχθηκε υπέρ της νυν αντιπροέδρου ενώ νωρίτερα σήμερα η συντηρητική New York Post κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο συντάκτης της WashPo, ο Ρόμπερτ Κάγκαν, έχει ήδη παραιτηθεί λόγω της απόφασης, ενώ 2.000 αναγνώστες ακύρωσαν τις συνδρομές τους μέσα σε 24 ώρες.

Εξοργισμένοι εργαζόμενοι υψηλού προφίλ έχουν επίσης καταφύγει στα social media κατακεραυνώνοντας την ανακοίνωση της Παρασκευής.

«Δεν υπέγραψα να γίνω δημοσιογράφος για να σιωπήσω σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία. Δεν ήρθα εδώ για να είμαι δειλός. Κάποιοι από εμάς πραγματικά, αληθινά πιστεύουν στο να λένε την αλήθεια στην εξουσία. Μας πρόδωσαν σήμερα», έγραψε η αρθρογράφος της Washington Post, Karen Attiah στο Χ την Παρασκευή.

Ο Μάρτι Μπάρον, πρώην εκδότης της Washington Post, χαρακτήρισε την απόφαση της εφημερίδας «δειλία, με θύμα τη δημοκρατία».

Οι διάσημοι δημοσιογράφοι του Γουότεργκεϊτ, Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν επέκριναν επίσης την απόφαση να κρατήσει η Washington Post ουδέτερη στάση.

«Σεβόμαστε την παραδοσιακή ανεξαρτησία της συντακτικής σελίδας, αλλά αυτή η απόφαση 11 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024 αγνοεί τα συντριπτικά ρεπορτάζ της ίδιας της Washington Post για την απειλή που αποτελεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τη δημοκρατία», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους που δημοσίευσε το CNN την Παρασκευή.

Ο Μπέζος, ο οποίος αγόρασε την Washington Post το 2013, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τις προεδρικές εκλογές, εν μέσω ισχυρισμών από ορισμένες πηγές της εφημερίδας που εικάζουν ότι δεν θέλει να αποξενώσει τον Τραμπ καθώς αποκτά δυναμική για την ανακατάληψη του Λευκού Οίκου.

To άρθρο Μπάχαλο στην Washington Post του Τζεφ Μπέζος μετά το «μπλόκο» στη στήριξη της Κάμαλα Χάρις   δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button