Μπαγκλαντές: Επιδείνωση της επιδημίας από δάγκειο πυρετό-400 και πλέον οι νεκροί
Το Μπαγκλαντές μάχεται με τη χειρότερη επιδημία δάγκειου πυρετού εδώ και χρόνια, με περισσότερους από 400 θανάτους, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας και η επιμήκυνση της περιόδου των μουσώνων οδηγούν σε αύξηση των λοιμώξεων, αφήνοντας τα νοσοκομεία να αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν, ιδίως στις αστικές περιοχές, μεταδίδει το Reuters.
Τουλάχιστον 407 άνθρωποι πέθαναν από σχετικές επιπλοκές το 2024, ενώ 78.595 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, 4.173 ασθενείς νοσηλεύονταν, εκ των οποίων 1.835 στην πρωτεύουσα Ντάκα και 2.338 αλλού.
«Παρατηρούμε βροχοπτώσεις που μοιάζουν με μουσώνες ακόμη και τον Οκτώβριο, κάτι που είναι ασυνήθιστο», δήλωσε ο Καμπιρούλ Μπασάρ, καθηγητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Jahangirnagar.
Η μετατόπιση των καιρικών συνθηκών που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή παρείχε τις βέλτιστες συνθήκες για το κουνούπι Aedes aegypti, τον κύριο φορέα της νόσου, πρόσθεσε.
«Αυτές οι αλλαγές στην εποχή ευνοούν τις ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών».
Οι πυκνοί πληθυσμοί στις πόλεις επιδεινώνουν την εξάπλωση της νόσου, που συνήθως είναι πιο συχνή κατά την περίοδο των μουσώνων από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, αν και φέτος έχει ξεχειλίσει πέρα από αυτό το παράθυρο.
Η άνοδος της θερμοκρασίας και η επιμήκυνση των μουσώνων, που συνδέονται και τα δύο με την κλιματική αλλαγή, έχουν προκαλέσει έξαρση της αναπαραγωγής των κουνουπιών, οδηγώντας στην ταχεία εξάπλωση του ιού.
Ο Μπασάρ ζήτησε την παρακολούθηση των φορέων του ιού όλο το χρόνο στο Μπανγκλαντές για την παρακολούθηση και τον περιορισμό της νόσου.
Εάν ανιχνευθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά, οι θάνατοι από τον δάγκειο πυρετό μπορούν να μειωθούν σε λιγότερο από 1%, δήλωσε ένας διάσημος γιατρός, ο Δρ ABM Αμπντουλάχ, προσθέτοντας: «Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι το κλειδί για τον έλεγχο του δάγκειου πυρετού».
Το περασμένο έτος ήταν το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα κρίση, με 1.705 θανάτους και περισσότερες από 321.000 αναφορές για μολύνσεις.
Η αυξανόμενη συχνότητα και η σοβαρότητα των κρουσμάτων επιβαρύνει το ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Μπαγκλαντές, καθώς τα νοσοκομεία δίνουν μάχη για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών.
Οι αξιωματούχοι υγείας έχουν ζητήσει προληπτικά μέτρα κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών, όπως αντικουνουπικά και δίχτυα, ενώ οι ειδικοί θέλουν αυστηρότερα μέτρα για την εξάλειψη των στάσιμων υδάτων όπου αναπαράγονται τα κουνούπια.
Οι καθυστερήσεις στην αναζήτηση θεραπείας, ιδίως μεταξύ των αγροτικών πληθυσμών που πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να μεταβούν σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις στη Ντάκα, αυξάνουν τον φόρο αίματος, δήλωσαν οι γιατροί.
Η ασθένεια μπορεί συχνά να εμφανίσει μόνο ήπια αρχικά συμπτώματα που παραμένουν αδιάγνωστα μέχρι οι ασθενείς να φτάσουν σε κρίσιμη κατάσταση.