Κόσμος

Μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και «ψυχολογικός πόλεμος» στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρεται πως εξαπέλυσε περίπου 150 αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον Λίβανο σήμερα το πρωί, 23/9.

Ένας πύραυλος έπληξε μια ακατοίκητη βουνοπλαγιά ανατολικά της λιβανικής πόλης Μπιμπλός, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και με έναν κάτοικο που μίλησε στο Reuters.

Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκτός από έναν άμαχο που σκοτώθηκε σε ισραηλινές επιθέσεις στον ανατολικό και νότιο Λίβανο, τραυματίστηκαν 17 άτομα. Νεότερες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους τραυματίες, με ορισμένους μάλιστα σε κρίσιμη κατάσταση.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα «προληπτικά πλήγματα» στόχευαν 300 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ.

Κάτοικοι του νότιου Λιβάνου και της Βηρυτού λαμβάνουν SMS, όπως εικάζεται, από τον ισραηλινό στρατό, που τους καλούν να εκκενώσουν γρήγορα τις τοποθεσίες τους, αναφέρει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

Ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας, Ζιάντ Μακάρι, προέτρεψε τον κόσμο να μην δώσει στις προειδοποιήσεις «περισσότερη προσοχή από ό,τι τους αξίζει», ενώ τα μηνύματα σχολιάζονται ως διεξαγωγή ψυχολογικού πολέμου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας εισβολής στον Λίβανο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για να διασφαλιστεί η επιστροφή των Ισραηλινών κατοίκων στις γειτνιάζουσες με τον Λίβανο περιοχές, καθώς πάνω από 60.000 από αυτούς έχουν εκκενώσει τις προηγούμενες τοποθεσίες τους.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν, η παραπάνω δηλώσεις του ισραηλινού στρατού θα μπορούσαν να δείχνουν στην κατεύθυνση μιας χερσαίας εισβολής, καθώς το να πιεστεί η Χεζμπολάχ να αποτραβηχτεί από τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο δεν είναι «κάτι που ο στρατός θα μπορούσε να κάνει εύκολα με την αεροπορία».

«Το ιστορικό των εισβολών του Ισραήλ στον Λίβανο δεν είναι -για εκείνο- ευτυχές. Δεν έχουν πάει με τον τρόπο που αναμενόταν και παρά τις προβλέψεις για το πώς [οι εισβολές] θα άλλαζαν τα πράγματα στρατηγικά για το Ισραήλ, αυτό τους άφησε, στο παρελθόν, σε μεγαλύτερο χάος όσον αφορά την ασφάλειά τους στον Βορρά από ό,τι εκτιμούσαν», σημειώνει ο Μπόουεν.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button