Κόσμος

Λευκός Οίκος: «Απαράδεκτο» το Ισραήλ να κλείνει σημεία εισόδου της βοήθειας στη Γάζα

Λευκός Οίκος: «Απαράδεκτο» το Ισραήλ να κλείνει σημεία εισόδου της βοήθειας στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν «απαράδεκτο» το κλείσιμο από το Ισραήλ δύο σημαντικών σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτών της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Τα κλειστά σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν ξανά, είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, διευκρινίζοντας ότι το σημείο εισόδου του Κερέμ Σαλόμ αναμένεται να ανοίξει ξανά την Τετάρτη (8/5/24). Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα θα ανοίξει ξανά αύριο, τόνισε.

Ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς υπηρεσίες αρωγής δήλωσαν ότι το κλείσιμο των δύο σημείων διέλευσης προς τον νότο της Γάζας, τη Ράφα, και το ελεγχόμενο από το Ισραήλ Κερέμ Σαλόμ – έχει ουσιαστικά αποκόψει τον παλαιστινιακό θύλακα από την εξωτερική βοήθεια και ελάχιστες προμήθειες υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Αξιωματούχος της Χαμάς προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας αν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Οι δηλώσεις του Χαμντάν έγιναν την ώρα που αντιπροσωπεία της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, έφθανε στο Κάιρο από τη Ντόχα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαμάς.

«Διαβεβαιώνουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εάν πραγματοποιηθεί από το Ισραήλ, δεν θα είναι πικνίκ για τον (ισραηλινό) στρατό», δήλωσε ο Χαμντάν.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Νετανιάχου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «αντιπροσωπεύει το ελάχιστο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του λαού μας και της αντίστασής μας».

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας νωρίτερα σήμερα, κλείνοντας έναν ζωτικής σημασίας δρόμο για τη βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα του λιμού.

«Το πέρασμα της Ράφα ήταν και θα παραμείνει ένα καθαρά αιγυπτιακοπαλαιστινιακό πέρασμα» δήλωσε ο Χαμντάν.

 

To άρθρο Λευκός Οίκος: «Απαράδεκτο» το Ισραήλ να κλείνει σημεία εισόδου της βοήθειας στη Γάζα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button