Πολιτική

Μπλε Κέδρος: Οι απώλειες λόγω Coco-Mat και η πορεία των επενδύσεων

Μπλε Κέδρος: Οι απώλειες λόγω Coco-Mat και η πορεία των επενδύσεων

Σημαντικό πλήγμα στη Μπλε Κέδρος προκάλεσε  η απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να προχωρήσει στη σφράγιση των δύο τελευταίων ορόφων και του rooftop bar του ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC στη Φαλήρου 5.Τ ην ώρα που η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο συνεχίζει το πλάνο επενδύσεων, προχωρώντας και σε νέες αγορές ακινήτων, έχοντας ωστόσο στο επίκεντρό της τα ξενοδοχεία. 

Σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου του 2024, η Μπλε Κέδρος είχε τζίρο 3.246.747 ευρώ έναντι των 3.318.262 ευρώ το 2023, δηλαδή τα έσοδα της ήταν μειωμένα κατά 71,5 χιλ. ευρώ, λόγω του ότι μειώθηκε το ενοίκιο που θα λαμβάνει από εδώ και πέρα από τη μισθώτρια εταιρεία του Coco-Mat Athens. Το πεντάστερο ξενοδοχείο στο Κουκάκι βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα λόγω του ύψους του, αφού υπερβαίνει τα όρια που έχουν τεθεί για την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Η μερική ωστόσο κατεδάφιση του κτιρίου, σύμφωνα με πρόσωπα που είναι κοντά στην υπόθεση,  αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα. 

 

Η ΑΕΕΑΠ στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα επί της οδού Φαλήρου 22-22β και Δημητρακοπούλου 21-25 στην Αθήνα «τρέχει»  την ανάπτυξη ενός νέου ξενοδοχείου δυναμικότητας 113 δωματίων. Το έργο είναι συνολικού ύψους  16,7 εκατ. ευρώ και η εταιρεία έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος τις εργασίες ανακατασκευής, οι οποίες εκτελούνται μέχρι στιγμής ομαλά. Το ξενοδοχείο που θα κατασκευαστεί πέρα από το μεγάλο αριθμό δωματίων που θα έχει, θα είναι πιστοποιημένο και κατά Leed Gold.  Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται σε 24 μήνες. Το επενδυτικό σχέδιο θα  χρηματοδοτηθεί μάλιστα κατά 45% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), 35% από τραπεζικό δανεισμό και 20% από συμμετοχή με ίδια κεφάλαια.

Ένα ακόμη project που «τρέχει» η Μπλε Κέδρος θα λάβει”σάρκα και οστά” στο παραθαλάσσιο οικόπεδο στον οικισμό Ξιφιά στη Μονεμβάσια. Εκεί θα ανεγερθεί μία τουριστική μονάδα πέντε αστέρων, που θα αποτελείται από 20 σουίτες και ένα συγκρότημα 59 κατοικιών, συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά το α’ εξάμηνο 2023 η εταιρεία προχώρησε τις μελέτες ωρίμανσης για το έργο της ανάπτυξης 59 κατοικιών. Η Μπλε Κέδρος ωστόσο πλέον  έχει ξεκινήσει την κατασκευή του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. 

 

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή μακροχρόνιας μίσθωσης δύο ακινήτων, για περίοδο 50 ετών. Το πρώτο ακίνητο βρίσκεται στην οδό Ζεύξιδος 8, στη Θεσσαλονίκη, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 289,04 τ.μ. εντός του οποίου έχει ανεγερθεί πολυώροφο κτίριο 8 ορόφων με δώμα συνολικής επιφάνειας περίπου 2.032 τ.μ.. Το δεύτερο ακίνητο βρίσκεται στην οδό Μαυρομματαίων 17, στην Αθήνα, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 592,07 τ.μ., εντός του οποίου έχει ανεγερθεί κτίριο 6 ορόφων με δώμα συνολικής επιφάνειας περίπου 2.648 τ.μ

To χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος αποτελείται σήμερα από 36 ακίνητα, συνολικής εύλογης αξίας 121 εκατ. ευρώ έναντι 118,6 εκατ. το 2023. Από τα 36 ακίνητα, τα 28 είναι κτίρια γραφείων και τα 8 οικόπεδα/αγροτεμάχια. Τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου την 30η Ιουνίου 2024 ανήλθαν σε € 4.439.260 έναντι λειτουργικών κερδών € 3.145.265 την 30η Ιουνίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 41%.

To άρθρο Μπλε Κέδρος: Οι απώλειες λόγω Coco-Mat και η πορεία των επενδύσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button