Κόσμος

Νέα έρευνα εικάζει την προέλευση της Covid-19

Η πανδημία του κορονοϊού «πιθανότατα» προήλθε από πάγκους πώλησης άγριας ζωής σε μια αγορά στην κινεζική πόλη Γουχάν, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το ξέσπασμα του Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χονδρική αγορά θαλασσινών της πόλης τον Δεκέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Cell, ένα αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό, ζώα που είναι «εύλογοι ενδιάμεσοι ξενιστές» του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19, ήταν παρόντα στην ακριβή τοποθεσία της αγοράς με την οποία συνδέθηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε δείγματα που συνέλεξαν Κινέζοι επιστήμονες τον Ιανουάριο του 2020 από αποχετεύσεις, κλουβιά και το δάπεδο στη νοτιοδυτική γωνία της αγοράς, όπου ήταν γνωστό ότι πωλούνταν άγρια ​​ζώα από μια λίγους πάγκους.

Μεταξύ των ειδών των οποίων το DNA ανακαλύφθηκε ήταν ο σκύλος ρακούν, η μασκοφόρα φοινικοσιβέτα, ο αρουραίος μπαμπού, ο σκαντζόχοιρος της Μαντζουρίας, ο σκαντζόχοιρος της Μαλαισίας, ο ασβός Arctonyx collaris και η μαρμότα των Ιμαλαΐων.

Οι σκύλοι ρακούν (Nyctereutes procyonoides) είναι γνωστό ότι είναι ευαίσθητοι σε λοιμώξεις Covid-19 και ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, σημείωσαν οι συγγραφείς.

«Εκτεταμένα επιδημιολογικά στοιχεία υποστηρίζουν το εμπόριο άγριας ζωής στην αγορά της Γιουχάν ως τον πιο πιθανό αγωγό για την προέλευση της πανδημίας COVID-19», ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ζώα που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 μπορεί να είχαν εισαχθεί στην αγορά και ο ιός στη συνέχεια μεταπήδησε στους ανθρώπους, διαδικασία που περιγράφεται ως συμβάν διάχυσης παθογόνου.

«Η πιο πιθανή προέλευση αυτής της πανδημίας είναι αυτό για το οποίο πάντα μας απασχολούσε σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι να παίρνουμε αυτά τα είδη άγριων ζώων που φιλοξενούν εξωτικούς ιούς και να τα τοποθετούμε στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης», δήλωσε στο NPR News ο Μάικλ Γουορομπέι, ένας από τους συντελεστές της έρευνας, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Επικριτές της έρευνας έχουν επισημάνει, ωστόσο, ότι τα επιχρίσματα που εξετάστηκαν δεν είναι αρκούντως αντιπροσωπευτικά καθώς είχαν ληφθεί από ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button