Νέα διπλωματική κρίση μεταξύ Ουγγαρίας και Ουκρανίας με επίκεντρο την Υπερκαρπαθία

Μια κλιμακούμενη διαμάχη για φερόμενη κατασκοπεία μεταξύ Ουγγαρίας και Ουκρανίας ματαίωσε μια προγραμματισμένη διακυβερνητική συνάντηση για να συζητηθούν οι τεταμένες διμερείς σχέσεις.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι αποκάλυψε ένα ουγγρικό δίκτυο στρατιωτικών πληροφοριών που λειτουργούσε στην παραμεθόριο περιοχή της Υπερκαρπαθίας – όπου ζει μια σημαντική ουγγρική μειονότητα. Δύο Ουκρανοί υπήκοοι που κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Βουδαπέστης έχουν συλληφθεί.
Την Κυριακή, ο Λεβέντε Μαγιάρ, ο υφυπουργός εξωτερικών υποθέσεων της Ουγγαρίας, ανακοίνωσε την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης, την οποία συμφώνησε με την Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργό, Όλγα Στεφανίσινα, τον περασμένο μήνα. Σημείωσε ότι οι «καλή τη πίστει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» έχουν καταστεί αδύνατες μετά τους δημόσιους ισχυρισμούς του Κιέβου. Η Στεφανίσινα προέτρεψε για συνέχιση του διαλόγου παρά τις επιπτώσεις.
Οι συνομιλίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο Ουζγκόροντ, μια ουκρανική πόλη κοντά στα ουγγρικά σύνορα, και επρόκειτο να επικεντρωθούν στα δικαιώματα των Ούγγρων που ζουν στη χώρα.
Σε απάντηση στις κατηγορίες περί κατασκοπείας, η Βουδαπέστη απέλασε έναν φερόμενο ως πρώην Ουκρανό κατάσκοπο, τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόλταν Κόβατς, χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή για την κυριαρχία της Ουγγαρίας». Δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τη σύλληψη του ατόμου, αντικατοπτρίζοντας την αναφορά της SBU για την καταστολή της.
Κάθε πλευρά έχει επίσης απελάσει δύο διπλωμάτες που κατηγορούνται ότι ήταν πράκτορες πληροφοριών. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σιγιάρτο, ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο ξεκίνησε το σκάνδαλο για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει βρεθεί επανειλημμένα σε διαμάχη με το Κίεβο και τους Δυτικούς υποστηρικτές του σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Βουδαπέστη αντιτίθεται επιπλέον στις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, έχει επικαλεστεί τον τρόπο με τον οποίο το Κίεβο αντιμετωπίζει τις εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των νόμων που περιορίζουν την εκπαίδευση και τα πολιτιστικά δικαιώματα στις μειονοτικές γλώσσες.