Νέα εκεχειρία στην Τρίπολη μετά την ανάφλεξη συγκρούσεων

Τη ρευστότητα της κατάστασης στη Λιβύη υπενθύμισε σήμερα η ανάφλεξη των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, που τελεί υπό τον έλεγχο του δοτού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και των ισλαμιστών φιλότουρκων παραστρατιωτικών οργανώσεων που τον στηρίζουν.
Αφορμή για την ανάφλεξη των συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην Τρίπολη τη Δευτέρα και την Τρίτη έδωσε η δολοφονία του διοικητή της ένοπλης παραστρατιωτικής οργάνωσης «Stabilization Support Authority» (SSA), Αμπντέλ Γάνι Αλ Κίκλι σε περιοχή που φυλασσόταν από την έτερη παραστρατιωτική οργάνωση Ταξιαρχία 444 που σχετίζεται με τον πρωθυπουργό.
The aftermath of the deadly fighting between the Special Deterrence Force and the 444 Brigade in Tripoli on Tuesday night. pic.twitter.com/eF7WvDJfbQ
— The Libya Observer (@Lyobserver) May 14, 2025
Οι μάχες που είχαν σταματήσει το πρωί της Τρίτης, 13/5, και ξανάρχισαν αργότερα το βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 14ης Μάη, σταμάτησαν με «εκεχειρία» που συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας σήμερα στην Τρίπολη.
Σε ρεπορτάζ της λιβυκής εφημερίδας Libya Herald αναφέρεται πως οι τελευταίες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε ενόπλους της κυβέρνησης του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και τον αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Ειδική Αποτρεπτική Δύναμη» (Special Deterrence Force, SDF), Αμπντελραούφ Κάρα δίχως να υπάρξει ξεκάθαρος «νικητής».
Heavy clashes and gunfire reported throughout Tripoli, Libya’s capital, following the assassination of Abdul Ghani Kikli, a militia leader considered the most powerful man in the city under Prime Minister Dabija’s government.
Kikli ran prisons and controlled banks and financial… pic.twitter.com/vaGI6nf7uF
— Breaking News (@TheNewsTrending) May 14, 2025
Ωστόσο οι συγκρούσεις προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές σε κατοικημένες περιοχές και ΙΧ αυτοκίνητα αλλά και μία μεγάλη πυρκαγιά στο Κέντρο Αντιμετώπισης της Παράτυπης Μετανάστευσης στην οδό Σίκα, που απέχει μερικά μέτρα από τα γραφεία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού.
Οι συγκρούσεις ανάγκασαν τις αρχές του αεροδρομίου Μίτιγκα να απαγορεύσουν τις προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών λίγες ώρες αφότου είχαν επιτραπεί. Παρέπεμψαν τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Μισράτα.
Οι συγκρούσεις δεν προκάλεσαν μόνο προβλήματα στις πτήσεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Μίτιγκα αλλά και στη λειτουργία σχολείων και του πανεπιστημίου της Τρίπολης που ανέστειλαν για ένα 24ωρο τα μαθήματα.
Tuesday night in #Tripoli:
Heavy clashes with more than one armed group involved (Radaa Force and others)
Shelling and indiscriminate gunfire caused lots of damage to civilian properties
Mitiga Airport in Tripoli is shut, study suspended and streets are almost vacant… pic.twitter.com/miHMmVdQRh
— Abdulkader Assad (@Abd0Assad) May 14, 2025
Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στην Τρίπολη γίνεται γνωστό πως η εκεχειρία αφορά την πρωτεύουσα Τρίπολη με στόχο την προστασία αμάχων, τη διατήρηση κρατικών θεσμών και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Ανακοινώθηκε δε πως αποφασίστηκε η ανάπτυξη «ουδέτερων» ένοπλων οργανώσεων για την αποφυγή νέων συγκρούσεων.
Περίπου 14 χρόνια μετά την στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του τότε Προέδρου της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι η χώρα παραμένει στον κλοιό συγκρούσεων αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διαμελισμού ή (στην καλύτερη περίπτωση) διχοτόμησης. Εδώ και χρόνια, έχουν συγκροτηθεί δύο παράλληλες κυβερνήσεις ενώ έχουν να γίνουν εκλογές πάνω από δεκαετία καθώς οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 25 Ιουνίου 2014.
Η μία κυβέρνηση έχει έδρα στην Τρίπολη επικεφαλής της οποίας παραμένει παράνομα ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά που έχει στενές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν χάρη στον οποίο χρωστά την πολιτική του επιβίωση και παραμονή του στην εξουσία, και στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης όπου έχει την έδρα του το εκλεγμένο κοινοβούλιο και ο έτερος πρωθυπουργός Οσάμα Χάμαντ.