Κόσμος

Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Έπληξαν πάνω από 180 στόχους σε λίγες ώρες

Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Έπληξαν πάνω από 180 στόχους σε λίγες ώρες

Φλέγεται η Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να πραγματοποιεί σήμερα, Σάββατο (21.09.24) νέες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Μέσα σε λίγες ώρες το Ισραήλ έπληξε πάνω από 180 στόχους της Χεζμπολάχ, σε συνέχεια του σφυροκοπήματος στον Νότιο Λίβανο.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτύπησε τουλάχιστον 400 εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι για άμεση χρήση, πλήττοντας στόχους στο έδαφος του Ισραήλ», ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Μάλιστα, ο Ισραηλινός στρατός τόνισε ότι «θα συνεχίσει να επιχειρεί για να διαλύσει και να υποβαθμίσει τις δυνατότητες και τις τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολάχ».

Επίσης, ο εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ, από τη Χάιφα προς τα σύνορα με τον Λίβανο. Μεταξύ των μέτρων ασφαλείας είναι οι συναθροίσεις μέχρι 30 άτομα, και η εργασία και εκπαίδευση μόνο αν υπάρχει καταφύγιο κοντά. 


AP Photo/Leo Correa

Γκάλαντ: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών η δολοφονία των διοικητών της Χεζμπολάχ 

Νωρίτερα των νέων επιθέσεων του Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σημείωσε πως οι δολοφονίες των κορυφαίων διοικητών της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Ακίλ και Αχμέντ Γαχμπί αποτελούν «ένα σημαντικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών» όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για τον ίδιο προσωπικά.

Σύμφωνα με τον Γκάλαντ, οι Ακίλ και Γαχμπί ήταν επικεφαλής μίας ενέδρας το 1997 κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 κομάντος της επίλεκτης μονάδας ναυτικών καταδρομών του IDF στο Λίβανο. Ο Γκάλαντ είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής της μονάδας Shayetet 13 μέχρι να πάρει προαγωγή στις αρχές του ίδιου έτους.

«Αυτό είναι το καθήκον μας προς τους πεσόντες και τους αγαπημένους τους, αυτό είναι το καθήκον μας προς τους κατοίκους του βορρά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους μας εύχονται να αρρωστήσουμε», είπε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωσή του.

Αυτοί είναι οι διοικητές της Χεζμπολάχ που «εξουδετερώθηκαν» στη Βηρυτό

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) τα ονόματα και φωτογραφίες των διοικητών της Χεζμπολάχ που «εξουδετερώθηκαν» από την πυραυλική επίθεση στη Βηρυτό, στον Λίβανο, μαζί με έναν από τους μεγάλους ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, Ιμπραχίμ Ακίλ.

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ, «από τους μεγάλους ηγέτες μας», σκοτώθηκε «στο δρόμο για την Ιερουσαλήμ» στον Λίβανο, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ όταν αναφέρεται στα θύματα στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί καίριο το πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη ομάδα που είχε συγκεντρωθεί για συμβούλιο στη Βηρυτό, οργάνωνε νέα επίθεση ανάλογη της 7ης Οκτωβρίου, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ αναγνώρισε ότι η αεροπορική επιδρομή σκότωσε δύο από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές της και άλλα 14 μέλη της οργάνωσης που συνεδρίαζαν στο υπόγειο ενός κτιρίου της Βηρυτού. Το καταστροφικό χτύπημα αποτέλεσε ένα ακόμη πλήγμα στον πληρεξούσιο του Ιράν και έφερε τις πλευρές πιο κοντά σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Όπως ανακοίνωσε ο IDF, οι βασικοί διοικητές της δύναμης Radwan που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν οι εξής:

-Ο Samer Abdul-Halim Halawi, διοικητής της παράκτιας περιοχής
-Ο Abbas Sami Maslamani, διοικητής της περιοχής Qanas
-Ο Abdullah Abbas Hajazi, διοικητής της περιοχής Ramim Ridge
-Ο Muhammed Ahmad Reda, διοικητής της περιοχής Al-Khiam
-Ο Χασάν Χουσεΐν Μάντι, διοικητής της περιοχής Mount Dov
-Ο Χασάν Γιουσέφ Αμπάντ Αλσατάρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της Δύναμης Ραντβάν. Οδήγησε και προώθησε όλες τις επιχειρήσεις πυραύλων της δύναμης.
-Ο Hussein Ahmad Dahraj, Αρχηγός του Επιτελείου της Δύναμης Radwan, σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση. Ασχολήθηκε με τη μεταφορά όπλων και την ενίσχυση της οργάνωσης.

Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία

Μεταξύ των νεκρών είναι ο Αχμέντ Γουαχμπί, επικεφαλής της μονάδας εκπαίδευσης της Χεζμπολάχ και πρώην διοικητής της δύναμης Ραντουάν. Ο IDF τόνισε ότι ο Γουαχμπί ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στο σχεδιασμό μιας εισβολής της Χεζμπολάχ στη Γαλιλαία, και συμμετείχε επίσης στην «προώθηση της εδραίωσης της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ενώ προσπαθούσε να βελτιώσει τις χερσαίες πολεμικές ικανότητες της οργάνωσης». Με την πάροδο των ετών και κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός υπογράμμισε ότι ο Γουαχμπί συμμετείχε στον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων με ρουκέτες και διεισδύσεις.

To άρθρο Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Έπληξαν πάνω από 180 στόχους σε λίγες ώρες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button