Κόσμος

Νίγηρας: Λεωφόρος έπαψε να φέρει το όνομα του ντε Γκωλ, πλατεία πήρε το όνομα του Σανκαρά

Η κυβέρνηση του Νίγηρα αφαίρεσε το όνομα του εκλιπόντος Γάλλου προέδρου Στρατηγού Σαρλ Ντε Γκωλ από έναν μεγάλο δρόμο της πρωτεύουσας, Νιαμέι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο του Νίγηρα.

Ο δρόμος πλέον θα φέρει το όνομα του Ντζιμπό Μπακάρυ, που αποτέλεσε βασική φιγούρα του αγώνα για την ανεξαρτησία του Νίγηρα ενάντια στην γαλλική αποικιοκρατία.

Την Τρίτη, αρκετοί δρόμοι έχασαν τα γαλλικά τους ονόματα μετά από απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης που πήρε τον έλεγχο του Νιαμέι με πραξικόπημα πέρυσι.

«Οι περισσότερες από τις λεωφόρους, τις λεωφόρους και τους δρόμους μας… φέρουν ονόματα που απλώς θυμίζουν τα βάσανα και τον εκφοβισμό που υπέστη ο λαός μας κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας του αποικισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νιγηρίας Αμπντραμάνε Αμαντού κατά την τελετή αλλαγής ονόματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η λεωφόρος που κάποτε έφερε το όνομα του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ βαφτίζεται στο εξής Λεωφόρος Ντζιμπό Μπακάρυ», πρόσθεσε ο Αμαντού.

Ο Μπακάρυ, ένας σοσιαλιστής πολιτικός, έγινε ο πρώτος Νιγηριανός που κατείχε την τοπική εκτελεστική εξουσία υπό τη γαλλική κυριαρχία. Υποστήριξε ένα «όχι» στο δημοψήφισμα του 1958, όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν αν ενέκριναν την υιοθέτηση ενός συντάγματος που γράφτηκε από τον Σαρλ ντε Γκωλ που ευνοούσε τη διατήρηση των δεσμών με τη Γαλλία.

Ο Νίγηρας δεν είναι το πρώτο αφρικανικό κράτος που μετονομάζει δρόμους που προηγουμένως έφεραν αναφορές στη Γαλλία. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Μπουρκίνα Φάσο μετονόμασε την άλλοτε Λεωφόρο Σαρλ ντε Γκωλ σε Λεωφόρο Τομά Σανκαρά, τιμώντας τον ήρωα του παναφρικανισμού και πρώην πρόεδρο της Μπουρκινάμπε που δολοφονήθηκε σε πραξικόπημα το 1987.

Την Τρίτη, το όνομα του Γάλλου αποικιακού αξιωματικού και εξερευνητή Παρφέ-Λουί Μοντέιγ που ήταν χαραγμένο σε πλατεία της Νιαμέι, αντικαταστάθηκε με αυτό του Σανκαρά. Η Place de La Francophonie του Νιαμέι, που πήρε το όνομά της από μια ομάδα γαλλόφωνων εθνών, έχει επίσης μετονομαστεί προς τιμήν της Συμμαχίας των Κρατών του Σαχέλ που συγκρότησε ο Νίγηρας με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί πέρυσι.

Οι γαλλικές σχέσεις με τον Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί έχουν επιδεινωθεί μετά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα που έλαβαν χώρα στις τρεις χώρες μεταξύ 2020 και 2023. Οι Μπαμάκο, Νιαμέι και Ουαγκαντούγκου έχουν σφυρηλατήσει αμυντικές συνεργασίες με τη Ρωσία μετά την απέλαση Γάλλων στρατιωτών λόγω καταγγελιών για ανάμειξη και αποτυχία στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button