Κόσμος

Να προσδέσει μεταξύ τους δορυφόρους σε τροχιά κατάφερε η Ινδία

Η Ινδία κατάφερε σήμερα, Πέμπτη, να προσδέσει μεταξύ τους δτο δορυφόρους σε τροχιά, προστιθέμενη έτσι στη μικρή χορεία κρατών που έχουν καταφέρει αυτό το περίπλοκο επίτευγμα σε μηδενική βαρύτητα.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρόσδεση των δορυφόρων SpaDeX στο διάστημα την Πέμπτη, και έγινε η τέταρτη χώρα που πέτυχε κάτι τέτοιο μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Το επίτευγμα θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές αποστολές της χώρας της Νότιας Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής των δικών της διαστημικών σταθμών και της αποστολής ενός Ινδού στη Σελήνη.

«Η Ινδία συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία του διαστήματος! Είμαστε περήφανοι που είμαστε μπροστά σε αυτό το γεγονός», δήλωσε ο ISRO.

Η αποστολή Space Docking Experiment (SpaDeX) εκτοξεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου. Ο πρωταρχικός στόχος, σύμφωνα με τον ISRO, ήταν να αναπτυχθεί και να επιδειχθεί η τεχνολογία που απαιτείται για τη συνάντηση, τη σύνδεση και την αποδέσμευση δύο μικρών διαστημικών σκαφών σε μια κυκλική χαμηλή τροχιά.

Η ιστορική στιγμή σημειώθηκε λίγες μέρες μετά τη δοκιμαστική λειτουργία της διαστημικής υπηρεσίας στις 12 Ιανουαρίου, όταν έφερε τα δύο διαστημόπλοια σε απόσταση τριών μέτρων το ένα από το άλλο προτού τα μεταφέρει με ασφάλεια σε ασφαλή απόσταση, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις διαστημικές αποστολές της χώρας του, συνεχάρη τον ISRO για την επιτυχία. «Είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι για τις φιλόδοξες διαστημικές αποστολές της Ινδίας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε με ανάρτηση στο X.

Η ISRO που σημείωσε πολλές επιτυχίες το 2024, περιέγραψε την αποστολή SpaDeX ως «οικονομική επίδειξη τεχνολογίας» που ήταν ζωτικής σημασίας για την προώθηση των διαστημικών φιλοδοξιών της Ινδίας. Αυτά περιλαμβάνουν την αποστολή του πρώτου Ινδού αστροναύτη στη Σελήνη μέχρι το 2040, την ανάκτηση ενός σεληνιακού δείγματος και την ανάπτυξη και λειτουργία ενός διαστημικού σταθμού της χώρας.

Η δυνατότητα πρόσδεσης είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή και τη λειτουργία διαστημικών σταθμών, καθώς επιτρέπει τη σύνδεση επιμέρους τμημάτων σε τροχιά, διευκολύνοντας τη συναρμολόγηση μεγαλύτερων κατασκευών. Επιτρέπει επίσης τη μεταφορά πληρώματος, προμηθειών και εξοπλισμού μεταξύ τμημάτων ή διαστημικών σκαφών, καθιστώντας έτσι έναν διαστημικό σταθμό λειτουργικό και βιώσιμο.

Η τεχνολογία σύνδεσης είναι επίσης απαραίτητη για τη δορυφορική εξυπηρέτηση στο διάστημα, επιτρέποντας την επισκευή και τον ανεφοδιασμό των δορυφόρων, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Η αποστολή SpaDeX χρησιμοποίησε τεχνολογία ελλιμενισμού στο διάστημα, η οποία περιλαμβάνει ακριβή συστήματα ελιγμών και ελέγχου για τη σύνδεση δύο διαστημικών σκαφών σε τροχιά, δήλωσε η ISRO.

Related Articles

Back to top button