Κόσμος

Να υποστεί δημοσιονομικές πιέσεις ετοιμάζεται η Ρωσία

Η Ρωσία θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανές δημοσιονομικές πιέσεις λόγω της μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο και της παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άντον Σιλουάνοφ.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργείου, ο Σιλουάνοφ υποστήριξε την ενίσχυση των δημοσιονομικών αποθεματικών και την αναθεώρηση ενός «ξεπερασμένου» κανόνα επί της σύνταξης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον οποίο τα έσοδα από το πετρέλαιο που υπερβαίνουν το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι εκτρέπονται στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου (NWF).

Σχεδιασμένο για να προστατεύει την οικονομία από τις διακυμάνσεις των τιμών των βασικών προϊόντων, ιδίως του πετρελαίου, ο Σουλιάνοφ υποστήριξε ότι το ταμείο θα πρέπει να καλύπτει «τρία χρόνια αδιάλειπτης χρηματοδότησης των δαπανών».

«Η τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανθεκτικότητα των δημόσιων οικονομικών σε διάφορα σενάρια παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε την Τετάρτη. Ο κύριος κίνδυνος παραμένει η «έξαρση εμπορικών πολέμων», οι οποίοι μειώνουν τις ευκαιρίες εξαγωγής για χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Οι δαπάνες πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις «νέες πραγματικότητες», σύμφωνα με τον υπουργό.
«Θα πρέπει να είμαστε πιο μετριοπαθείς στις επιθυμίες μας και να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη απόδοση για κάθε ρούβλι του προϋπολογισμού», δήλωσε.

Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν μόλις το ένα τέταρτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, σημείωσε ο Σουλιάνοφ, κάτι που υποδεικνύει μια σημαντική μείωση της εξάρτησης από τον τομέα.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανήλθαν σε 2,64 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28,4 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο του 2025, μειωμένα κατά 9,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν μίλησε επίσης στη συνάντηση, προτρέποντας το υπουργείο να επικεντρωθεί στη μακροοικονομική σταθερότητα και να προετοιμαστεί να αντιδράσει στις διακυμάνσεις της αγοράς.

«Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα για την πρόληψη των δημοσιονομικών κινδύνων», δήλωσε ο Μισούστιν. «Πρέπει, φυσικά, να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγές και να επεξεργαστούμε μια ποικιλία σεναρίων με βάση την τρέχουσα κατάσταση».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιταχύνει την πτώση τους από τις αρχές Απριλίου, πιεσμένες από τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ και την απροσδόκητη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή. Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο, τριπλασιάζοντας την αρχικά προγραμματισμένη αύξηση των 135.000 βαρελιών την ημέρα.

Στις 9 Απριλίου, η τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου Ural έπεσε κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2023. Τον Μάρτιο, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι αναμένει ότι η μέση τιμή πετρελαίου το 2025 θα είναι πιο κοντά στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, από τα 70 δολάρια που είχε προϋπολογιστεί. Η πρόβλεψη του ρωσικού πουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης είναι ακόμη χαμηλότερη, στα 56 δολάρια ανά βαρέλι.

Related Articles

Back to top button