Κόσμος

Η Κίνα απορρίπτει τον ισχυρισμό της Γερμανίας ότι στόχευσε στρατιωτικό αεροσκάφος με λέιζερ

Η Κίνα αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Γερμανίας ότι στόχευσε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος με λέιζερ που εκτοξεύθηκε από πολεμικό πλοίο, καθώς η διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών οξύνεται, αναφέρει το BBC.

Η Γερμανία κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπάθησε να διαταράξει ένα από τα αεροσκάφη της νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς συμμετείχε σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την προστασία πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την ομάδα ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη και χαρακτήρισε το περιστατικό «εντελώς απαράδεκτο». Ο πρέσβης της Κίνας στην Ε.Ε. κλήθηκε επίσης από την Ένωση.

Το Πεκίνο αντέδρασε, λέγοντας ότι η εκδοχή της Γερμανίας ήταν «εντελώς ασυμβίβαστη με τα γεγονότα που είναι γνωστά στην κινεζική πλευρά».

Την Τρίτη, η Γερμανία δήλωσε ότι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος έγινε στόχος ενώ πετούσε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συμβάλλουν από τις αρχές του 2024 σε προσπάθειες επιτήρησης και άμυνας για την προστασία των πλοίων από τις τακτικές επιθέσεις που εξαπολύονται από την Υεμένη.

Το λέιζερ πυροδοτήθηκε από ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο, το οποίο είχε εντοπιστεί αρκετές φορές και δεν είχε επικοινωνήσει με το αεροσκάφος που πετούσε, ανέφερε η Γερμανία.

Το αεροσκάφος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αποστολή του και να επιστρέψει σε μια στρατιωτική βάση στην ανατολικοαφρικανική χώρα του Τζιμπουτί ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Βερολίνο αντέδρασε με οργή στο περιστατικό, κατηγορώντας την Κίνα ότι «έθεσε σε κίνδυνο το γερμανικό προσωπικό και διέκοψε την επιχείρηση».

Η εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ανουάρ Ελ Ανούνι, δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν «επικίνδυνο και απαράδεκτο».

«Αυτή η πράξη έθεσε σε κίνδυνο το προσωπικό και έθεσε σε κίνδυνο την αποστολή του αεροσκάφους», πρόσθεσε.

Η κινεζική κυβέρνηση απάντησε την Τετάρτη, με την εκπρόσωπο Μάο Νινγκ να δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι το ναυτικό της είχε πραγματοποιήσει «επιχειρήσεις συνοδείας» στον Κόλπο του Άντεν και στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Είπε ότι η Γερμανία και η Κίνα πρέπει «να υιοθετήσουν μια στάση βασισμένη στα γεγονότα και να ενισχύσουν την επικοινωνία εγκαίρως, ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και λανθασμένες εκτιμήσεις».

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, κυρίως από τις ΗΠΑ, ότι χρησιμοποιεί λέιζερ για να στοχεύει στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Κίνα έχει αρνηθεί ότι το έχει κάνει.

Τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τυφλώσουν τους πιλότους, και μια νέα κατηγορία ισχυρών λέιζερ ικανά να εξουδετερώνουν στόχους στον αέρα βρίσκεται υπό ανάπτυξη από στρατούς σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα καθιέρωσε μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή το 2017, όταν άνοιξε μια βάση στο Τζιμπουτί, η οποία, σύμφωνα με το Πεκίνο, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της πειρατείας και την ελευθερία των θαλάσσιων ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις φιλοδοξίες της Κίνας στην περιοχή από την ίδρυση της βάσης στο Τζιμπουτί, όπου οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν επίσης στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Βρίσκεται σε ένα στρατηγικά σημαντικό σημείο που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, μία από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο.

Related Articles

Back to top button