Κόσμος

Νόμπελ Οικονομίας στους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον

Στους οικονομολόγους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον απονέμεται το φετινό Βραβείο Οικονομικών Επιστημών Sveriges Riksbank, που είθισται να αποκαλείται Νόμπελ Οικονομίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα, «για μελέτες σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι θεσμοί και επηρεάζουν την ευημερία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Η εισαγωγή περισσότερων συμπεριληπτικών θεσμών και η κυριαρχία του κράτους δικαίου θα δημιουργούσε μακροπρόθεσμα οφέλη. Γιατί λοιπόν η ελίτ δεν αντικαθιστά απλώς το υπάρχον οικονομικό σύστημα;

Το μοντέλο των βραβευθέντων για την εξήγηση των συνθηκών υπό τις οποίες διαμορφώνονται και αλλάζουν οι πολιτικοί θεσμοί έχει τρεις συνιστώσες. Η πρώτη είναι μια σύγκρουση για το πώς κατανέμονται οι πόροι και ποιος έχει την εξουσία λήψης αποφάσεων σε μια κοινωνία (η ελίτ ή οι μάζες). Η δεύτερη εστιάζεται στο ότι οι μάζες έχουν μερικές φορές την ευκαιρία να ασκήσουν εξουσία κινητοποιώντας και απειλώντας την άρχουσα ελίτ. Επομένως, η εξουσία σε μια κοινωνία είναι κάτι περισσότερο από τη δύναμη λήψης αποφάσεων. Η τρίτη συνιστώσα είναι το πρόβλημα της δέσμευσης, που σημαίνει ότι η μόνη εναλλακτική είναι η ελίτ να παραδώσουν την εξουσία λήψης αποφάσεων στον λαό», αναφέρει η Βασιλική Σουδηική Ακαδημία Επιστημών στην τεκμηρίωση που συνοδεύει την βράβευση.

Ο Ντάρον Ατζέμογλου, Τουρκοαμερικανός αρμενικής καταγωγής, είναι καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βοστόνης ΜΙΤ, όπως και οι Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον.

Να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα άλλα βραβεία (χημείας, φυσικής, ιατρικής, λογοτεχνίας και ειρήνης), το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών δεν ζητήθηκε ποτέ από τον Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του. Θεσπίστηκε αυθαίρετα το 1968, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του από την Τράπεζα της Σουηδίας με αφορμή τη συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από την ίδρυσή της.

Related Articles

Back to top button