Κόσμος

Νότια Κορέα: Την παραίτηση του προέδρου Γιουν ζητά η αντιπολίτευση

Πρόταση αποπομπής του προέδρου Γιουν Σουκ-Γέολ κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα, μετά την αιφνιδιαστική του κίνηση να κηρύξει στρατιωτικό νόμο το απόγευμα της Τρίτης κατηγορώντας την αντιπολίτευση για αντικρατικές δραστηριότητες και επικαλούμενος «κομμουνιστική απειλή».

Μετά την αρχική σύγχυση χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, ενώ 190 βουλευτές (σε σύνολο 300) που μετέβησαν στη βουλή αποφάσισαν ομόφωνα την άρση του στρατιωτικού νόμου, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο να συμμορφωθεί, λίγο αργότερα.

Όπως έγινε σήμερα, Τετάρτη, γνωστό το Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με πέντε ακόμα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Ανοικοδόμησης και του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης στις 6 ή στις 7 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το κρατικό κορεατικό πρακτορείο Yonhap. Η πρόταση μομφής υπογράφηκε από 190 βουλευτές της αντιπολίτευσης και έναν ανεξάρτητο βουλευτή, χωρίς καμία υποστήριξη από μέλος του κυβερνώντος κόμματος.

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης υποβάλλουν πρόταση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Νότιας Κορέας, για να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος απαιτείται η υποστήριξη των δύο τρίτων της Εθνοσυνέλευσης των 300 μελών. Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι έχουν συνολικά 192 έδρες, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν την υποστήριξη τουλάχιστον οκτώ μελών του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν για να περάσουν την πρόταση.

Εάν η Εθνοσυνέλευση ψηφίσει για την αποπομπή του Γιουν, θα του αφαιρεθεί η προεδρική εξουσία, και θα παραπεμφθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου απαιτείται να συμφωνήσουν τουλάχιστον έξι από τους εννέα δικαστές προκειμένου να απομακρυνθεί οριστικά από το αξίωμα.

Παραιτήσεις στην κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, και ενώ η συνομοσπονδία συνδικάτων της Κορέας, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας με 1,2 εκατομμύρια μέλη, κάλεσε σε γενική απεργία μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Γιουν, ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας Χαν Ντονγκ-χουν, που χθες διαβεβαίωσε πως θα αντιταχθεί στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου μαζί με τον λαό, ζήτησε σήμερα την αποπομπή του υπουργού Άμυνας και την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης, ενώ εισηγήθηκε και τη διαγραφή του Προέδρου από το κόμμα, κάτι που δεν φαίνεται όμως να γίνεται δεκτό από το σύνολο των στελεχών της παράταξης.

Η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (KCTU), προκήρυξε επ’ αόριστον απεργία μέχρι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ να παραιτηθεί από το αξίωμά του

Σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo, όλα τα μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν στον πρωθυπουργό Χαν Ντοκ-σου, ο οποίος δηλώνει πως έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υπηρετεί τον λαό «μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο πρωθυπουργός Χαν Ντακ-σου έφτασε κανονικά στο γραφείο του το πρωί της Τετάρτης

«Καταλαβαίνω ότι το άγχος του κόσμου είναι μεγάλο», τόνισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. «Ζητώ από το υπουργικό συμβούλιο να εκπληρώσει το καθήκον του μαζί με τους δημόσιους λειτουργούς όλων των υπουργείων για τη διασφάλιση της ομαλότητας της κοινωνικής ασφάλειας και της ηρεμίας στην καθημερινότητα των πολιτών χωρίς την παραμικρή αμφιταλάντευση», πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Μέχρι την τελευταία στιγμή, θα υπηρετώ τον λαό συνδυάζοντας τη σοφία των μελών του Υπουργικού μας Συμβουλίου».

Τα σχόλια του Χαν έρχονται μετά την παραίτηση μιας σειράς ανώτερων βοηθών του Προέδρου Γιουν, συμπεριλαμβανομένων του επικεφαλής του επιτελείου του Τσουνγκ Τζιν Σουκ, του σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Σιν Γουον-σικ και του επικεφαλής του Επιτελείου Πολιτικής Σουνγκ Ταε-γιον.

Related Articles

Back to top button