Ξεκινά η μαζική παραγωγή του πυραύλου Oreshnik λέει ο Πούτιν
Στη μαζική παραγωγή του νέου υπερ-υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik, που δοκιμάστηκε στις 21.11.24 στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας, προχωρά η Ρωσία σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
Στη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους στο υπουργείο Άμυνας ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε (όπως έκανε την Πέμπτη στο βραδινό διάγγελμά του) πως όπλα σαν τον πύραυλο Oreshnik «δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο» αλλά ούτε και κάποιο αντίμετρο ή μέσο αναχαίτισής του.
«Θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε τις δοκιμές αυτού του νέου συστήματος. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του» επισήμανε.
Την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε τον πανίσχυρο πύραυλο Oreshnik με κεφαλές συμβατικής γόμωσης από την περιοχή Αστραχάν στα νότια της χώρας προς την ουκρανική πόλη Ντνίπρο, σε απάντηση για τη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Τι γνωρίζουμε για τον υπερ-υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik
Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η εμβέλεια του νέου υπερ-υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik (орешник, που σημαίνει φουντουκιά) είναι 5.000 χλμ. Επιτρέπει ως εκ τούτου στη Ρωσία να χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.
Ταξιδεύει με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου, καθιστώντας τον πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί ενώ μπορεί να φέρει 6-8 κεφαλές (συμβατικές ή πυρηνικές) ικανές να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους.
Ρεπορτάζ δυτικών ΜΜΕ αναφέρουν πως η συνολική ισχύς μιας πυρηνικής κεφαλής πυραύλων μπορεί να φτάσει το επίπεδο μεγατόνων. Από τον συγκεκριμένο πύραυλο μπορούν να πληγούν ταυτόχρονα όλες οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής μέχρι την Πορτογαλία, καθώς και η Μεγάλη Βρετανία και τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία.
Ο χρόνος πτήσης του πυραύλου στην Ευρώπη κυμαίνεται από 8 λεπτά (Πολωνία) έως 19 λεπτά (Βρετανία).
Τέσσερις τύπου βαλλιστικών πυραύλων
Υπάρχουν τέσσερις τύποι βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές, είτε πυρηνικές κεφαλές:μικρού βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς, ενδιάμεσου βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς (γνωστοί και ως διηπειρωτικοί).
- Οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς μπορούν να διανύσουν αποστάσεις έως 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια).
- Οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς μπορούν να καλύψουν αποστάσεις μεταξύ 1.000 και 3.000 χιλιομέτρων (620-1.860 μιλίων).
- Οι πύραυλοι ενδιάμεσου βεληνεκούς έχουν εμβέλεια μεταξύ 3.000 και 5.500 χιλιομέτρων (1.860-3.410 μιλίων).
- Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, ICBM, μπορούν να φτάσουν πολύ πιο μακριά.