ΟΑΣΕ-Μάλτα: Για πρώτη φορά από το 2021 σε χώρα της Ε.Ε. ο Σεργκέι Λαβρόφ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα ταξιδέψει στη Μάλτα την Πέμπτη για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επιβεβαίωσε η Μόσχα. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Λαβρόφ σε κράτος που αποτελεί μέλος της Ε.Ε. από τότε που η Ρωσία πραγματοποίησε την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας για τη σύνοδο κορυφής στις 5-6 Δεκεμβρίου στη Μάλτα, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κυρώσεις της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες έπληξαν τον Λαβρόφ με κυρώσεις μια ημέρα αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την επίθεση της τον Φεβρουάριο του 2022 και η επίσκεψή του σε ένα κράτος μέλος αναμένεται να προκαλέσει έντονη κριτική από το Κίεβο και τους ισχυρότερους υποστηρικτές του στο μπλοκ.
Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας επέκρινε τον ΟΑΣΕ για την πρόσκληση του Λαβρόφ.
Ο Βλάντισλαφ Τεοφίλ Μπαρτοσέφσκι είπε ότι εξετάζονται «διάφορα σενάρια», όπως η υποβάθμιση του επιπέδου της πολωνικής αντιπροσωπείας ή η αποχώρηση του υπουργού Ράντεκ Σικόρσκι από τη συνάντηση.
Ο Μπαρτοσέφσκι πρόσθεσε: «Η πιθανή παρουσία του Λαβρόφ στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στη Μάλτα θα ήταν ακατάλληλη, όπως και οι τηλεφωνικές κλήσεις του [Γερμανού] Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον [Βλαντίμιρ] Πούτιν».
Το τελευταίο ταξίδι του Λαβρόφ στην Ε.Ε. ήταν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν επισκέφθηκε τη Στοκχόλμη, επίσης για μια συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης με βάση τον απολογισμό των δημοσίως ανακοινωθέντων ταξιδιών του.
Η Ουκρανία είναι επίσης μέλος του ΟΑΣΕ και ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Συμπίχα έχει προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, μποϊκόταρε το περσινό υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ στη Βόρεια Μακεδονία λόγω της παρουσίας του Λαβρόφ. Αντίστοιχα έπραξαν τότε και οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
Το Κίεβο έχει ζητήσει να αποβληθεί η Ρωσία από το σώμα, το οποίο ιδρύθηκε για να αμβλύνει τις εντάσεις Ανατολής-Δύσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε «βαθιά θεσμική κρίση» και επιτέθηκε στις προσπάθειες της Δύσης να κυριαρχήσουν στον θεσμό.
Η βίζα της ίδιας της Ζαχάροβα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Μάλτας «ακυρώθηκε», δήλωσε αργότερα την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι διοργανωτές είπαν στη ρωσική πλευρά ότι η απόφαση «οφείλονταν σε συνθήκες πέρα από τον έλεγχό τους».
Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής πέρυσι, ο Λαβρόφ είπε ότι ο ΟΑΣΕ «μετατρέπεται σε παράρτημα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».
Η οργάνωση στέλνει παρατηρητές σε συγκρούσεις και εκλογές σε όλο τον κόσμο, καθώς και συμμετέχει σε προγράμματα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
Από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει ασκήσει βέτο σε αρκετές σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες απαιτούν συναίνεση.
Διαβάστε ακόμα: