Κόσμος

ΟΗΕ: Διπλάσιο το ποσοστό φτώχειας στην παλαιστινιακή επικράτεια

Διπλάσιο αναμένεται να είναι μέσα στο 2024 το ποσοστό φτώχειας στα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέρει έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) που δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς μαίνεται η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και οι επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το ποσοστό φτώχειας που το 2023 υπολογίζονταν σε 38,8%, θα εκτιναχθεί φέτος το 74,3%, καθώς επιπλέον 2,61 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έπεσαν κάτω από το όριο διαβίωσης τους τελευταίους μήνες, με τον συνολικό αριθμό των φτωχών να ανέρχεται πλέον σε 4,1 εκατομμύρια.

Αν οι δείκτες εξεταστούν αποκλειστικά για την Λωρίδα της Γάζας, τότε το επίπεδο φτώχειας πλησιάζει τώρα το 100% ως αποτέλεσμα του πολέμου, με το ποσοστό ανεργίας να κυμαίνεται στο 80%.

«Οι άμεσες συνέπειες του πολέμου, όχι μόνο στην καταστροφή των υλικών υποδομών, αλλά και σε όρους φτώχειας, βιοπορισμού και απώλειας βιοποριστικών πόρων, είναι τεράστιες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του UNDP.

Ακόμα και αν παρέχεται επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια κάθε χρόνο, η παλαιστινιακή οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα για μια δεκαετία ή και περισσότερο, τόνισε ο επικεφαλής του UNDP.

Η ίδια έκθεση εκτιμά ότι φέτος η ανεργία στα παλαιστινιακά εδάφη θα αυξηθεί στο 49,9%, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα είναι 35,1% χαμηλότερο από ό,τι πριν την ισραηλινή εισβολή και τα επίπεδα ανάπτυξης στην ίδια τη Γάζα έχουν καταρρεύσει στο επίπεδο της δεκαετίας του 1950

Related Articles

Back to top button