Κόσμος

ΟΗΕ: Κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Κλειστή συνεδρίαση με θέμα τις εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν πραγματοποιεί σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι σχέσεις των δύο πυρηνικών δυνάμεων είναι ιδιαιτέρως τεταμένες μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Κασμίρ στις 22 Απριλίου. Η συνεδρίαση συγκλήθηκε από την ελληνική προεδρία σε απάντηση αιτήματος από το Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Είκοσι έξι πολίτες σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στις 22 Απριλίου στην κοιλάδα Μπαϊσαράν κοντά στο Παχαλγκάμ, στην ενωσιακή επικράτεια Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας. Η επίθεση οδήγησε σε σημαντική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Ο Έλληνας πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης είχε νωρίτερα δηλώσει: «Αυτή είναι μια θέση αρχής. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της, παντού όπου συμβαίνει. Από την άλλη πλευρά, ανησυχούμε για αυτήν την ένταση που κλιμακώνεται στην περιοχή».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελείται από 15 μέλη, συμπεριλαμβανομένων πέντε μόνιμων μελών με δικαίωμα βέτο: Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Στα τρέχοντα μη μόνιμα μέλη περιλαμβάνεται το Πακιστάν, ενώ η Ελλάδα προεδρεύει του συμβουλίου για τον μήνα Μάιο.

Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι θα παράσχει στον ΟΗΕ ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των επακόλουθων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κασμίρ και της απόφασης του Νέου Δελχί να αναστείλει τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού. «Αυτή η σημαντική διπλωματική κίνηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Πακιστάν να παρουσιάσει ακριβή γεγονότα στη διεθνή κοινότητα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το Πακιστάν ξεκίνησε τη θητεία του ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 1η Ιανουαρίου 2025. Σε απάντηση στην επίθεση του Απριλίου στο Ινδικό Ενιαίο Έδαφος Τζαμού και Κασμίρ, το Νέο Δελχί ανέστειλε την κρίσιμης σημασίας Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού, απέλασε Πακιστανούς διπλωμάτες, έκλεισε τα χερσαία σύνορά του και ακύρωσε τις βίζες για τους περισσότερους Πακιστανούς πολίτες, διατάσσοντάς τους να εγκαταλείψουν το ινδικό έδαφος εντός λίγων ημερών.

Την Κυριακή, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους αρχηγούς των ινδικών ενόπλων δυνάμεων. Μετά τις συζητήσεις, αναφορές ανέφεραν ότι η Ινδία προετοιμάζεται για μια δυναμική απάντηση.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, τα πράγματα θα συμβούν όπως επιθυμείτε», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Άμυνας, Ρατζνάθ Σινγκ, σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ημέρα, το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων PTI, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, ανέφερε ότι η χώρα είχε μπλοκάρει τη ροή του νερού προς το Πακιστάν μέσω του φράγματος Μπαγκλιχάρ στον ποταμό Ακεσίνη (ή Τσενάμπ) και σχεδίαζε να κάνει το ίδιο στο φράγμα Κισανγκάνγκα στον ποταμό Υδάσπη (ή Τζιλάμ) στο Τζαμού και Κασμίρ.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μόντι

Τηλεφωνόντας, σήμερα, Δευτέρα, στον Ινδό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδίκασε έντονα την τρομοκρατική επίθεση του Απριλίου στο Κασμίρ.

Ο Πούτιν «εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια αθώων ζωών και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Ινδία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράντχιρ Τζαϊσβάλ, στο X. «Τόνισε ότι οι δράστες της αποτρόπαιας επίθεσης και οι υποστηρικτές τους πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Πούτιν-Μόντι, «τονίστηκε η στρατηγική φύση των ρωσο-ινδικών σχέσεων μιας ειδικής προνομιακής εταιρικής σχέσης», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. «Αυτές οι σχέσεις δεν υπόκεινται σε εξωτερικές επιρροές και συνεχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Μόντι μετέφερε επίσης τις καλύτερες ευχές του στον Πούτιν για τον εορτασμό της 80ής επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο σε μια ετήσια διμερή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία αργότερα φέτος.

Ο Ινδικός Στρατός παρέλαβε μια νέα αποστολή ρωσικών πυραύλων αεράμυνας Igla-S, αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του, ανέφεραν δημοσιεύματα, καθώς τα εξοπλιστικά της Ινδίας παρακολουθούνται με αυξημένο ενδιαφέρον υπό το φως της τρέχουσας όξυνσης των σχέσεων με το Πακιστάν.

Το Σάββατο, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε συνομιλία με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση στην οποία ο Λαβρόφ τόνισε την ανάγκη η Ινδία και το Πακιστάν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων σε διμερή βάση, σύμφωνα με τις αρχές που περιγράφονται στη Συμφωνία Σίμλα του 1972 και στη Διακήρυξη της Λαχόρης του 1999, συμφωνίες που ιστορικά έχουν χρησιμεύσει ως πλαίσια για την αντιμετώπιση των διαφορών Ινδίας και Πακιστάν μέσω διπλωματικών οδών.

Την Κυριακή, ο Λαβρόφ συζήτησε την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Νέου Δελχί σε τηλεφωνική κλήση που ξεκίνησε ο Πακιστανός ομόλογός του, Ισάκ Νταρ, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να υποστηρίξει τις ειρηνικές προσπάθειες για την άμβλυνση των εντάσεων. «Η ρωσική πλευρά τόνισε την ετοιμότητά της να βοηθήσει στην πολιτική επίλυση της κατάστασης που προέκυψε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στην περιοχή Παχαλγκάμ, εάν υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον από την Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχί», ανέφερε το υπουργείο.

Related Articles

Back to top button