ΟΗΕ: Περισσότεροι από 400 Ροχίνγκια πνίγηκαν σε δύο ναυάγια στα ανοικτά της Μιανμάρ

Τουλάχιστον 427 Ροχίνγκια ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα σε δύο ναυάγια στις 9 και 10 Μαΐου, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, σε ένα ακόμη θανατηφόρο περιστατικό για την διωκόμενη η μουσουλμανική μειονότητα της Μιανμάρ.
Όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) -εάν επιβεβαιωθούν- τα δύο περιστατικά θα αποτελούν την «φονικότερη τραγωδία στη θάλασσα» που αφορά πρόσφυγες Ροχίνγκια μέχρι στιγμής φέτος.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένα πλοίο που μετέφερε 267 άτομα φέρεται να βυθίστηκε στις 9 Μαΐου, με μόνο 66 επιζώντες, και ένα δεύτερο πλοίο με 247 Ροχίνγκια ανατράπηκε στις 10 Μαΐου, με μόνο 21 επιζώντες.
427 Rohingya people are reported dead in two tragic shipwrecks in the Indian Ocean —- a reminder of the desperate situation of discriminated Rohingya communities in Myanmar, and of the hardship faced by refugees in Bangladesh as humanitarian aid dwindles. https://t.co/d28u4Cv8Vl
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi) May 23, 2025
Οι απελπισμένοι άνθρωποι που επέβαιναν στα σκάφη είτε εγκατέλειπαν τους τεράστιους καταυλισμούς προσφύγων του Μπαγκλαντές είτε προέρχονταν από το δυτικό κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία.
Διωκόμενοι στη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες, χιλιάδες Ροχίνγκια διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε χρόνο για να ξεφύγουν από την καταστολή και τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους, συχνά βγαίνοντας στη θάλασσα με αυτοσχέδια σκάφη.
Σε μια ανάρτηση στο X, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, αναφέρει ότι η είδηση της διπλής τραγωδίας αποτελεί «μια υπενθύμιση της απελπιστικής κατάστασης» των Ροχίνγκια «και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο Μπαγκλαντές καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια μειώνεται».
One million #Rohingya refugees are living in #difficult conditions in the #world‘s largest refugee camp in Bangladesh
#condition#refugees #rohingyarefugees #documentaryphotography #streetphotography #Bangladesh pic.twitter.com/7yoqHwhzwP
— Hossain photographer (@mdhossain5101) May 24, 2025
Το 2017, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια κατέφυγαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές από την πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ μετά από μια βάναυση καταστολή από τον στρατό της Μιανμάρ.
Τουλάχιστον 180.000 από αυτούς που διέφυγαν αντιμετωπίζουν τώρα απέλαση πίσω στη Μιανμάρ, ενώ όσοι παρέμειναν πίσω στο Ραχίν ζουν υπό άθλιες συνθήκες περιορισμένοι σε καταυλισμούς προσφύγων.
Το 2021, ο στρατός εξαπέλυσε πραξικόπημα στη Μιανμάρ, εκδιώκοντας την εκλεγμένη κυβέρνηση με επικεφαλής την Αούνγκ Σαν Σου Κι. Έκτοτε, η Ραχίν έχει γίνει θέατρο σφοδρών μαχών μεταξύ του στρατού και του Στρατού Αρακάν, μιας ομάδας μειονοτικών ανταρτών, εν μέσω ενός διευρυνόμενου εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
«Η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, που επιδεινώνεται από τις περικοπές χρηματοδότησης, έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των Ροχίνγκια, καθώς όλο και περισσότεροι καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια για να αναζητήσουν ασφάλεια, προστασία και μια αξιοπρεπή ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Χάι Κιουνγκ Τζουν, επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Το 2024, περίπου 657 Ροχίνγκια πέθαναν στα ύδατα της περιοχής, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν πληγεί σοβαρά από τις περικοπές χρηματοδότησης από μεγάλους δωρητές, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να αναζητά οικονομική υποστήριξη για τη σταθεροποίηση της ζωής των προσφύγων Ροχίνγκια στις χώρες υποδοχής, συμπεριλαμβανομένου του Μπαγκλαντές, και όσων έχουν εκτοπιστεί εντός της Μιανμάρ.
Το αίτημα για 383 εκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη το 2025 έχει χρηματοδοτηθεί επί του παρόντος μόνο κατά 30%, αναφέρει ο οργανισμός.