Κόσμος

ΟΗΕ: Συζήτηση για άρση των κυρώσεων στη Συρία στο υπό ελληνική προεδρία Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 21 Μαΐου για την τακτική μηνιαία ενημέρωση σχετικά με τη Συρία, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Την ενημέρωση θα πραγματοποιήσουν ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκίαρ Πέντερσεν, και ο Διευθυντής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ράμες Ραζασίνγκαμ, ενώ θα ακολουθήσουν κλειστές διαβουλεύσεις.

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ Aλ-Σάραα και πρώην ηγέτης της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από το Συμβουλίου Ασφαλείας επιχειρεί εκτενή διπλωματική προσέγγιση για την αποκατάσταση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Στις 13 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας, έπειτα από συνάντησή του με ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το αίτημα προήλθε από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ διατύπωσε πέντε αιτήματα: εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών Αβραάμ, αποχώρηση όλων των «ξένων τρομοκρατών» από τη Συρία, απέλαση Παλαιστινίων μαχητών, υποστήριξη κατά της αναβίωσης του ISIS και ανάληψη ευθύνης για τα κέντρα κράτησης του ISIS. Αυτά αναμένεται να επαναληφθούν στη συνεδρίαση.

Στις 20 Μαΐου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Κάγια Κάλας ανακοίνωσε την απόφαση και των υπουργών Εξωτερικών να άρουν όλες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, εφόσον υπάρξει πρόοδος σε θέματα μεταρρυθμίσεων.

Οι ελληνικές θέσεις για τη Συρία

Για την Αθήνα μια σταθερή και ευημερούσα Συρία είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας.

Η στήριξη της Αθήνας στη Συρία δεν είναι άνευ όρων: η αναστολή των κυρώσεων γίνεται υπό προϋποθέσεις, με τρόπο σταδιακό και αναστρέψιμο. Η προϋπόθεση που θέτει η Αθήνα είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων και η συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση που θα μεριμνά για όλους τους πολίτες της χώρας, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Επίσης για την Αθήνα η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως την προσήλωση της στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των Ευρωπαίων γειτόνων της.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button