Ελλάδα

Οι ασθενείς μπορούν να αξιολογούν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν στα νοσοκομεία – Οι 7 άξονες και η διαδικασία

Θάλαμος νοσοκομείου

Να αξιολογούν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να κάνουν από την Δευτέρα 14 Ιουλίου οι ασθενείς.

Ουσιαστικά οι ασθενείς θα έχουν δικαίωμα να «ψηφίσουν» για τη φροντίδα που έλαβαν στα δημοσία νοσοκομεία μέσω ενός νέου ψηφιακού εργαλείου του Υπουργείου Υγείας.

Βασικά, πρόκειται για μια καινοτομία που παρουσιάστηκε σήμερα (09.07.2025) στο Υπουργείο Υγείας, από τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έχει σκοπό, όπως ανέφεραν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αλλά και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, να αναδείξει την εμπειρία των ασθενών ως πυξίδα για την αναβάθμιση του NHS.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα αφορούν συγκεκριμένες κλινικές και όχι γενικά τα νοσοκομεία, προκειμένου να εντοπιστούν με ακρίβεια τα προβλήματα και να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση.

«Απευθυνόμαστε στους ίδιους τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο από δημόσια νοσοκομεία. Θέλουμε να δώσουμε φωνή στους πολίτες. Να μάθουμε τη δική τους γνώμη, να δούμε τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες του συστήματος — από τα πιο απλά, όπως αν υπήρχε χαρτί τουαλέτας, μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως η ορθή διάγνωση», τόνισε.

Το νέο αυτό σύστημα παρουσίασε η Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, η οποία εξήγησε επίσης πώς λειτουργεί και πώς μπορεί κανείς να συμμετέχει στο εργαλείο αξιολόγησης. Όπως τόνισε, αυτή η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να βελτιώσει τη διαφάνεια και να ανακαλύψει τις αδυναμίες των δημόσιων νοσοκομείων να κατευθύνουν στοχευμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις με επίκεντρο τον πολίτη.

Δείτε την παρουσίαση της Λ. Βιλδιρίδη ΕΔΩ

Η αξιολόγηση σε 35 ερωτήσεις

Πρόκειται για ένα ψηφιακό ερωτηματολόγιο με 35 ερωτήσεις (το οποίο απαντάται, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, εντός 3 έως 5 λεπτών) και καλύπτει όλο το φάσμα της νοσηλείας και φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης, της καθαριότητας, της σίτισης, της επικοινωνίας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την αξιοπρέπεια του ασθενούς.

Απευθύνεται σε πολίτες 18 ετών και άνω που νοσηλεύτηκαν για τουλάχιστον μία ημέρα σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο.

Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα στην πράξη

Το καινούργιο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων νοσοκομείων είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι όσο πιο απλό, ασφαλές και ανώνυμο γίνεται. Όπως εξήγησε η κα Βιλδιρίδη, πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται εξολοκλήρου ηλεκτρονικά, χωρίς καμία εμπλοκή τρίτου και με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Ειδικότερα, πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο πολίτης που έχει ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση λαμβάνει ένα SMS στο κινητό του από το Υπουργείο Υγείας.

Το μήνυμα αυτό περιλαμβάνει έναν μοναδικό, προσωποποιημένο σύνδεσμο που οδηγεί σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης της εμπειρίας νοσηλείας. Η διαδικασία είναι σύντομη και διαρκεί μόλις 3 λεπτά.

Ο πολίτης καλείται να εισάγει τον ΑΜΚΑ του, χωρίς να αποκαλύπτει άλλα στοιχεία. Αν προκύπτει ότι έχει νοσηλευτεί πρόσφατα σε δημόσιο νοσοκομείο, τότε αποκτά πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο. Αν όχι, εμφανίζεται μήνυμα που μπλοκάρει την είσοδο – μέτρο που έχει τεθεί για να αποτραπούν τυχόν καταχρήσεις του συστήματος.

Η πρόσβαση στον σύνδεσμο παραμένει ενεργή για 7 ημέρες από τη στιγμή που στάλθηκε το SMS.

Οι 7 θεματικοί τομείς της αξιολόγησης και τα «καυτά» ερωτήματα

Οι ερωτήσεις αποσκοπούν στο να καταγράψουν λεπτομερώς την εμπειρία του ασθενούς από την νοσηλεία του στο νοσοκομείο και καλύπτουν 7 κύριες πτυχές της νοσηλείας στο νοσοκομείο:

1. Προσβασιμότητα και είσοδος στο νοσοκομείο

Ο ασθενής εισήχθη μέσω ΤΕΠ (Επείγοντα) ή ήταν προγραμματισμένη εισαγωγή;

Πόσο καιρό περίμενε μέχρι την εισαγωγή;

Πόσο καιρό περίμενε για χειρουργείο, αν χρειαζόταν;

2. Οργάνωση και διαχείριση φροντίδας

Η διαχείριση του ασθενούς ήταν συνεπής;

Κοινοποιήθηκαν έγκαιρα στον ασθενή πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε αλλαγή στη θεραπεία ή στα σχέδια;

3. Συμπεριφορά και αλληλεπίδραση με το προσωπικό

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του φέρθηκαν με σεβασμό και ευγένεια;

Έγινε σωστή επικοινωνία;

4. Συμμετοχή των ασθενών στις αποφάσεις

Του εξηγήθηκαν επαρκώς οι εναλλακτικές;

Συμμετείχε ενεργά στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία του;

5. Υποστήριξη κατά τη νοσηλεία

Είχε φροντίδα για την ψυχολογική του κατάσταση;

Έλαβε βοήθεια στις καθημερινές του ανάγκες;

6. Καθαριότητα – Υγιεινή – Σίτιση

Ήταν καθαρό το περιβάλλον του ασθενούς;

Η διατροφή του ήταν επαρκής και αξιοπρεπής;

7. Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων και συνολική εμπειρία

Ήταν εύκολα προσβάσιμες οι υπηρεσίες υποστήριξης;

Ποια είναι η συνολική εικόνα που αποκόμισε από το σύστημα;

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, οι απαντήσεις που δίνονται δεν συνδέονται ούτε καταγράφονται μαζί με τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη. Η πλατφόρμα δημιουργεί μόνο ένα τυχαίο αναγνωριστικό αριθμό (ID), αποκλειστικά για τεχνικούς σκοπούς. Έτσι, η ανωνυμία και η προστασία των δεδομένων διασφαλίζονται απόλυτα.

«Θα δημιουργούν τις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένου στις αιτήσεις εκθέσεις πεπραγμένων, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται ανά νοσοκομείο θα αναφέρονται τόσο στα θετικά σημεία όσο βεβαίως οι αδυναμίες. Οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, αλλά βεβαίως και οι ενέργειες οι οποίες δρομολογούνται.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης συνδέεται με πολυάριθμα οφέλη που στοχεύουν στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας αλλά και της αποδοτικότητας του εθνικού συστήματος υγείας», κατέληξε η Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Οι ασθενείς μπορούν να αξιολογούν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν στα νοσοκομεία – Οι 7 άξονες και η διαδικασία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button