Κόσμος

Ποια Eurovision… έρχεται η Intervision: Το μεγάλο πρότζεκτ συνεργασίας του Πούτιν με την Κίνα

Ποια Eurovision... έρχεται η Intervision: Το μεγάλο πρότζεκτ συνεργασίας του Πούτιν με την Κίνα

Η Eurovision τέλειωσε αλλά η λάμψη της δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν που θέλει να έχει την δική του Eurovision και το όνομά αυτής… Intervision.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει τον διαγωνισμό τραγουδιού Intervision ως «απάντηση» στην Eurovision.

Η Μόσχα και το Πεκίνο σχεδιάζουν να προωθήσουν νέες μορφές συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού τραγουδιού Intervision, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Τι είναι η Intervision 

Το Intervision Song Contest (ISC) ήταν ένας διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού για καλλιτέχνες από χώρες του Ανατολικού Μπλοκ.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1965 στην Τσεχοσλοβακία. Η χώρα φιλοξένησε για τρεις χρονιές τον διαγωνισμό προτού τελικά αυτός ακυρωθεί. Το 1977 ο θεσμός «μετακόμισε» στην Πολωνία, όπου αντικατέστησε τον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού του Σόποτ και έκτοτε οι όποιες προσπάθειες να επαναληφθεί έπεσαν στο κενό.

Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε την επανεκκίνηση του διαγωνισμού, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Κίνας και των άλλων κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Η πιο σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης της Intervision έγινε το 2014 και το 2015 αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ρωσία είχε αρχικά προγραμματίσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2022, αλλά αποκλείστηκε η συμμετοχή της από την EBU λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε απάντηση, οι ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς VGTRK και Channel One ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στην EBU. Η αναστολή τέθηκε σε ισχύ από την EBU στις 26 Μαΐου, εμποδίζοντας τη Ρωσία να συμμετάσχει σε περαιτέρω εκδηλώσεις της Eurovision, εκτός εάν επαναληφθεί η ιδιότητα μέλους της.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022 η EBU απαγόρευσε επ’ αόριστον, τη συμμετοχή της χώρας στον θεσμό, έπειτα από την εισβολή που πραγματοποίησε ο στρατός της στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι ετοιμάζει μεγάλα πρότζεκτ συνεργασίας με το Πεκίνο, τα οποία περιλαμβάνουν και την Intervision. «Η Κίνα είναι καίριος συνεργάτης σε αυτό το πρότζεκτ», το οποίο θα αναδεικνύει και θα προβάλλει τραγούδια με εθνικό χαρακτήρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Πριν τη συνέντευξη του Πούτιν, το ρωσικό πρακτορείο Tass είχε αποκαλύψει τα νέα σχέδια του Κρεμλίνου για αναβίωση της Intervision. 

Στη συνέντευξή του στο Xinhua πάντως ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τον ρόλο τον Κίνας, ενώ εξέφρασε και τον θαυμασμό του για τον πολιτισμό αυτής της χώρας.

«Όσον αφορά την προσωπική μου στάση απέναντι στον κινεζικό πολιτισμό, θέλω να τονίσω ότι πάντα μου άρεσε να ανακαλύπτω τις μοναδικές και αυθεντικές παραδόσεις της Κίνας, ιδίως κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου. Γνωρίζω αρκετά πράγματα για τις πολεμικές σας τέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Γουσού, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μου» είπε και συνέχισε:

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό και για την κινεζική φιλοσοφία. Τα μέλη της οικογένειάς μου ενδιαφέρονται επίσης για την Κίνα και ορισμένα από αυτά μαθαίνουν κινέζικα».

Η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι απλώς γείτονες, έχουν στενούς πολιτιστικούς δεσμούς, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν.

«Έχω πει περισσότερες από μία φορές και θα το ξαναπώ: η Ρωσία και η Κίνα συνδέονται άρρηκτα για αιώνες, τόσο από εκτεταμένα κοινά σύνορα όσο και από στενούς πολιτιστικούς δεσμούς», είπε.

To άρθρο Ποια Eurovision… έρχεται η Intervision: Το μεγάλο πρότζεκτ συνεργασίας του Πούτιν με την Κίνα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button