Οι Δυτικές Ακτές στο βεληνεκές της Βόρειας Κορέας, εκτιμά το Τόκιο
Ο τελευταίος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε το βλήμα νωρίτερα την Πέμπτη, περιγράφοντας την κίνηση ως προειδοποίηση προς τους περιφερειακούς αντιπάλους της. Ενώ οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δεν προσδιόρισαν τον τύπο του ICBM ούτε παρείχαν τεχνικές λεπτομέρειες, αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία υπολόγισαν τον χρόνο πτήσης του σε 87 λεπτά, με τον πύραυλο να φτάνει σε ύψος έως και 7.000 km ενώ ταξίδευε 1.000 km στον οριζόντιο άξονα.
North Korea launches new, more powerful missile in year’s first ICBM testhttps://t.co/RAt7NayxUm pic.twitter.com/unxO0IyEro
— Post Graphics (@PostGraphics) October 31, 2024
Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει παραδοσιακά πυραύλους σε απότομες κάθετες διαδρομές, για να δοκιμάσει τις δυνατότητές της αποφεύγοντας άλλες χώρες.
Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, ο Χαγιάσι σημείωσε ότι εάν εκτοξευθεί οριζόντια, το βλήμα θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές.
«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε λάβει σχετικά με την απόσταση πτήσης και το ύψος του βαλλιστικού πυραύλου κλάσης ICBM που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα, πιστεύεται ότι ανάλογα με το βάρος της κεφαλής, το βεληνεκές θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 15.000 χιλιόμετρα», δήλωσε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο NHK. Αυτό σημαίνει ότι ο πύραυλος θα μπορούσε ενδεχομένως να ταξιδέψει μέχρι την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, καθώς η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι περίπου 9.900 χιλιόμετρα.
Ο Χαγιάσι καταδίκασε την εκτόξευση ως «μια εξωφρενική πράξη που κλιμακώνει τις εντάσεις σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα» και ισχυρίστηκε ότι ήταν «εντελώς απαράδεκτη». Πρόσθεσε ότι το Τόκιο έχει καταθέσει σημείωμα διαμαρτυρίας κατά της Βόρειας Κορέας μέσω της πρεσβείας του στην Κίνα.
Διαβάστε ακόμα: