Κόσμος

Οι επιθέσεις του Ισραήλ και το Αιγαίο στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας κατά την αποψινή πολύωρη συνεδρίασή εξέτασε τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις απευθύνοντας διεθνώς έκκληση προκειμένου όλοι οι διεθνείς παράγοντες,  συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αναλάβουν «άμεση δράση» για να αποτρέψουν τις ισραηλινές επιθέσεις σε Παλαιστίνη και την επέκτασή τους και σε άλλε περιοχές της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά το πέρας της συνεδρίασης και την οποία επικαλείται σε ρεπορτάζ η τουρκική εφημερίδα Sabah, επισημαίνεται πως είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού και να διευκολυνθεί άμεση εκεχειρία.

Τονίζεται επίσης πως η Τουρκία και ο λαός της θα συμπαρασταθούν στον Λίβανο κατά των «απάνθρωπων επιθέσεων» του Ισραήλ.

Καταδικάζεται επίσης η πρωτοφανής απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών να κηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκτιμώντας πως πρόκειται «για ένα ακόμη παράδειγμα της ανομίας του Ισραήλ».

Κατήγγειλε έτσι την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως προτίθεται να επεκτείνει τη σύγκρουση με τη Χαμάς σε ευρύτερες περιοχές.

Ο χάρτης τουρκικών στόχων και στρατιωτικών δράσεων σύμφωνα με το Bloomberg

Σε άλλο σημείο συζητήθηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας «να εξαλείψει την δράση τρομοκρατικών ομάδων «εντός και εκτός» χώρας, φέρνοντας πως παράδειγμα «τις επιτυχείς προσπάθειες» κατά «τρομοκρατών στο έδαφος της Συρίας».

Τι ανακοίνωσαν για Α. Μεσόγειο και Αιγαίο

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Τουρκίας «να προωθήσει διαρκή ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισής της και των προσπαθειών της για την εγκαθίδρυση  μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική» σημειώνεται επίσης, σε αναφορά προς την Ελλάδα.

Related Articles

Back to top button