Οι ΗΠΑ αναστέλλουν νέα κονδύλια για προγράμματα βοήθειας, πλην Ισραήλ και Αιγύπτου
Η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το πάγωμα σχεδόν όλων των νέων χρηματοδοτήσεων για προγράμματα εξωτερικής βοήθειας, με εξαιρέσεις για τους συμμάχους Ισραήλ και Αίγυπτο, μεταδίδει το Al Jazeera.
Η εντολή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή περιλαμβάνει επίσης εξαιρέσεις για προγράμματα έκτακτης ανάγκης για τρόφιμα, αλλά όχι για προγράμματα υγείας, τα οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, παρέχουν ζωτικές, σωτήριες για τη ζωή υπηρεσίες.
Σε συνοδευτικό υπόμνημα, ο νεοεκλεγείς υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έδωσε εντολή σε ανώτερους αξιωματούχους να «διασφαλίσουν ότι, στο μέγιστο βαθμό που επιτρέπει ο νόμος, δεν θα αναληφθούν νέες υποχρεώσεις για ξένη βοήθεια».
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εξέφρασαν αμέσως ανησυχία για την οδηγία, εκφράζοντας φόβους ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην παγκόσμια αστάθεια και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.
«Με την αναστολή της εξωτερικής αναπτυξιακής βοήθειας, η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί τις ζωές και το μέλλον των κοινοτήτων που βρίσκονται σε κρίση και εγκαταλείπει την από μακρού διαδεδομένη διακομματική προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξωτερική βοήθεια, η οποία στηρίζει τους ανθρώπους με βάση τις ανάγκες, ανεξάρτητα από την πολιτική», ανέφερε σε δήλωσή της η Άμπι Μάξμαν, επικεφαλής της Oxfam America.
Το προσωρινό πάγωμα προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Κατά τις πρώτες 85 ημέρες, ο Ρούμπιο αναμένεται να λάβει «αποφάσεις για τη συνέχιση, την τροποποίηση ή τον τερματισμό προγραμμάτων», σύμφωνα με το υπόμνημα.
Μεταξύ των προγραμμάτων υγείας που αναμένεται να παγώσει η χρηματοδότηση είναι το Προεδρικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Ανακούφιση από το AIDS, γνωστό και ως PEPFAR.
Η PEPFAR ιδρύθηκε το 2003 υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Μπους και απολάμβανε ευρείας διακομματικής υποστήριξης για δύο δεκαετίες, μέχρι που το Κογκρέσο έχασε την προθεσμία για την ανανέωση της χρηματοδότησής της το 2023. Η χρηματοδότησή της πήρε παράταση ενός έτους έως τον Μάρτιο του 2025, αλλά αυτή πρόκειται να λήξει εντός του τριμήνου.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η PEPFAR έχει βοηθήσει να σωθούν έως και 25 εκατομμύρια ζωές από τότε που ξεκίνησε.
Από το πάγωμα έμεινε ανέγγιχτη η βοήθεια προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δύο από τους μεγαλύτερους αποδέκτες στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Και οι δύο χώρες έχουν αντιμετωπίσει ελέγχους σχετικά με το ιστορικό τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκκλήσεις για την αξιοποίηση της αμερικανικής βοήθειας με αντάλλαγμα ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Το υπόμνημα της Παρασκευής έκανε ειδική μνεία στις απαλλαγές για «την ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση του Ισραήλ και της Αιγύπτου και τις διοικητικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση της ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης».
Δεν υπήρξε καμία ένδειξη για παρόμοια εξαίρεση για την Ουκρανία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική οπλική βοήθεια στον αγώνα της να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι ΗΠΑ δαπάνησαν περισσότερα από 60 δισ. δολάρια σε εξωτερική βοήθεια το 2023, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα συνολικά.
Ωστόσο, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των κυβερνητικών δαπανών των ΗΠΑ. Μετά το υπόμνημα της Παρασκευής, ορισμένα έργα βοήθειας σε όλο τον κόσμο έλαβαν εντολές διακοπής εργασιών.
«Πρόκειται για τρέλα», δήλωσε ο Τζέρεμι Κόνινταϊκ, πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).
Μοιράστηκε με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters την οργή του. «Αυτό θα σκοτώσει ανθρώπους. Θέλω να πω, αν εφαρμοστεί όπως γράφεται σε αυτό το τηλεγράφημα … πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν».