Κόσμος

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Τζούλιαν Ασάνζ έθεσαν ανθρώπους σε κίνδυνο

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Τζούλιαν Ασάνζ έθεσαν ανθρώπους σε κίνδυνο

Μπορεί ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να είναι ελεύθερος, αλλά οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι με τη δράση του είχε θέσει σε «κίνδυνο» ανθρώπους.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέστρεψε στην Καμπέρα της Αυστραλίας μετά από συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, με τις ΗΠΑ να επιμένουν ότι η δημοσιοποίηση χιλιάδων διαβαθμισμένων έγγραφων τη δεκαετία του 2010 ήταν κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

«Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν έδιναν πληροφορίες, οι οποίες επέτρεπαν την ταυτοποίηση των προσώπων που είχαν επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κυρίως ηγετών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της δημόσιας αποκάλυψής τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

«Αυτό περιόρισε επίσης την ικανότητα του αμερικανικού προσωπικού να δημιουργεί σχέσεις και να έχει ειλικρινείς συνομιλίες», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Νωρίτερα σήμερα, ο 52χρονος Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους. Επέστρεψε στην Αυστραλία, τη χώρα καταγωγής του.

Βάσει της συμφωνίας, ο Ασάνζ δήλωσε ένοχος για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και την αποκάλυψη πληροφοριών που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

To άρθρο Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Τζούλιαν Ασάνζ έθεσαν ανθρώπους σε κίνδυνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button