Υγεία

Οι 9 μοχλοί στήριξης των εξαγωγών και των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

Εμπορευματοκιβώτια στον Πειραιά

Φαρέτρα με 9 βέλη διαθέτει η κυβέρνηση για την στήριξη των ελληνικών εξαγωγών αλλά και των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη – λόγω δασμών – συγκυρία για το διεθνές εμπόριο.

Καθίλην αρμόδιοι για τη διάνοιξη δρόμων για τις ελληνικές εξαγωγές και τις επενδύσεις στην Ελλάδα από πλευράς κυβέρνησης, είναι ο υφυπουργό Εξωτερικών, κος Τάσος Χατζηβασιλείου και ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωστρέφειας, κος Δημήτρης Σκάλκος.

Καταρχάς έχει διαμορφωθεί ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το τρέχον έτος, το οποίο παρουσιάζει με ολοκληρωμένο τρόπο τις δράσεις οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας τις οποίες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί φορείς με στόχο την υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και γενικότερα την προώθηση της διεθνούς θέσης της χώρας με όχημα την άσκηση οικονομικής διπλωματίας.

Προβλέπει 649 δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, δίνοντας έμφαση στους εξής στρατηγικούς στόχους: στην ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, στην ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης σε διμερές επίπεδο καθώς και στην ενίσχυση των δομών εξωστρέφειας της ελληνικής πολιτείας (Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Enterprise Greece, Export Credit Greece).

Παράλληλα, προσδιορίζονται 50 αγορές-στόχοι ανά τον κόσμο και αποτυπώνεται η στοχοθεσία ανά γεωγραφική περιοχή και χώρα. Επιδιώκεται αφενός η περαιτέρω εδραίωση της χώρας μας σε παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους στην Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Βόρεια Αμερική, την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αλλά και αφετέρου η προσέγγιση νέων αναδυόμενων αγορών, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Κεντρική & Λατινική Αμερική και η Υποσαχάρια Αφρική.

Στους επόμενους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται η διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου για την εξωστρέφεια που θα εκτείνεται σε τουλάχιστον τριετή ορίζοντα και θα προσδιορίζει τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τις αγορές-στόχους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενώ η εκπόνηση του σχεδίου εξωστρέφειας σε ετήσια βάση, όπως γίνεται σήμερα, θα επικεντρώνεται περισσότερο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Συμβούλιο Εξωστρέφειας

Παράλληλα, λειτουργεί το Συμβούλιο Εξωστρέφειας αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), που είναι εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΕΞ, με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το Συμβούλιο Εξωστρέφειας συνεδριάζει υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece, με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Στις 15 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε η πιο πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που θέτει σε εθνικές οικονομίες και επιχειρήσεις το μεταβαλλόμενο δασμολογικό περιβάλλον.

Περαιτέρω, έχει ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών η αναβάθμιση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας και η δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων δημόσιων φορέων και εκπροσώπων του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας, με στόχο την ενίσχυση του συντονισμού δράσεων που προάγουν την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, την αποτύπωση των αναγκών των επιχειρήσεων και την προώθηση αναγκαίων παρεμβάσεων.

Πιο αναλυτικά οι νέες παρεμβάσεις για την στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων είναι:

1. Ίδρυση Γραφείων Εξωστρέφειας στις Περιφέρειες

Η λειτουργία Γραφείων Εξωστρέφειας στις ελληνικές Περιφέρειες αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία που έχει δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες από το Υπουργείο Εξωτερικών για τη στήριξη της εξωστρέφειας των Περιφερειών και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διασύνδεσης των Περιφερειών με τις δομές οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στις ελληνικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (Export Credit Greece).

Ο μηχανισμός αυτός θα δίνει δηλαδή τη δυνατότητα σε μία ενδιαφερόμενη επιχείρηση να απευθύνεται άμεσα για θέματα εξωστρέφειας στο περιφερειακό Γραφείο, το οποίο θα υποστηρίζεται και θα βρίσκεται σε συστηματική συνεργασία με τις δομές εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, όπως το Enterprise Greece, στο πλαίσιο του στρατηγικού συντονισμού της Γενικής Γραμματείας ΔΟΣ. Μέσα από το εν λόγω σχήμα συνεργασίας επιδιώκεται, με την παροχή κατάλληλης πληροφόρησης και δικτύωσης αλλά και την ανάπτυξη συνεργειών και εξειδικευμένων δράσεων εξωστρέφειας, να στηριχθεί η διεθνοποίηση της τοπικής επιχειρηματικότητας, να δοθεί ώθηση σε εξαγωγές τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Περιφερειών για την προσέλκυση επενδύσεων.

Έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία Γραφείου Εξωστρέφειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άμεσα θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Επίσης, στις 15.2.2025 υπεγράφη στην Καβάλα, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΕΞ Enterprise Greece και Export Credit Greece και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

2. Ψηφιακή Υπηρεσία myΟΕΥlive

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο τη διευκόλυνση και ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, ξεκίνησε εντός των προηγούμενων ημερών η λειτουργία της νέας ψηφιακής υπηρεσίας myΟΕΥlive, με την πλατφόρμα myOEY.live.gov.gr να βρίσκεται σε λειτουργία.

Η υπηρεσία αποτελεί ένα σύγχρονο κανάλι εξυπηρέτησης των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού και πραγματοποίησης ψηφιακού ραντεβού με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο. Μέσω της νέας υπηρεσίας, Έλληνες που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε νέες αγορές του εξωτερικού, καθώς και κάτοικοι του εξωτερικού, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, μπορούν να κλείνουν ραντεβού και να πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη με τα Γραφεία ΟΕΥ, προκειμένου να ενημερωθούν για νομικά, φορολογικά, εμπορικά και άλλα ζητήματα.

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα myOEYlive είναι διαθέσιμη για προγραμματισμό ψηφιακού ραντεβού στα Γραφεία Ο.Ε.Υ. Τορόντο, Μπουένος Άιρες, Πεκίνο, Γιοχάνεσμπουργκ, Βελιγραδίου και Ρώμης και στη συνέχεια θα παρέχεται από το σύνολο των Γραφείων Ο.Ε.Υ. του Υπουργείου Εξωτερικών.

3. Έλεγχος άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI Screening)

Στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26.3.2025 παρουσιάστηκε από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εξωτερικών το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης». Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μεταξύ 2 και 17 Απριλίου 2025 και έχει δρομολογηθεί η κατάθεσή του στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Ο ευρωπαϊκός Κανονισμός ανταποκρίθηκε στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με ορισμένους ξένους επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχουν τεχνολογίες, υποδομές ή συντελεστές παραγωγής κρίσιμης σημασίας, ή κατέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, και των οποίων οι δραστηριότητες είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη. Η χώρα μας συμμετέχει ήδη στον προβλεπόμενο από τον Κανονισμό μηχανισμό συνεργασίας με βάση τον οποίο η Ε. Επιτροπή και τα κράτη μέλη συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με ΑΞΕ που είναι πιθανόν να θίξουν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη, ενώ με τη θέσπιση εθνικού μηχανισμού ελέγχου ΑΞΕ εξασφαλίζεται η πλήρης ευθυγράμμισή μας με το ενωσιακό δίκαιο και αντιμετωπίζεται η ανάγκη προστασίας των κρίσιμων για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

Η θέσπιση και από την Ελλάδα εθνικού μηχανισμού ελέγχου ΑΞΕ διαμορφώνει ακόμα πιο ασφαλές και προβλέψιμο περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα γνωρίζουν με βεβαιότητα, πριν ολοκληρώσουν κάποια επενδυτική συναλλαγή, αν θα πρέπει να υπαχθεί σε έλεγχο και, αν απαιτείται, υπό ποιες προϋποθέσεις αυτή μπορεί να υλοποιηθεί.

4. Διευκόλυνση Εμπορίου

Η Διευκόλυνση Εμπορίου αφορά την απλούστευση, τη βελτίωση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών που διέπουν τη ροή αγαθών μέσα και έξω από τη χώρα. Αποτελεί κεντρική στρατηγική για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του εμπορίου και τη μείωση του κόστους και του χρόνου για τους εξαγωγείς και εισαγωγείς.

Οι βασικοί άξονες του Οδικού Χάρτη της Διευκόλυνσης Εμπορίου περιλαμβάνουν: (α) τη θεσμική διακυβέρνηση της διευκόλυνσης εμπορίου μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής, (β) την απλοποίηση και ψηφιοποίηση προ-τελωνειακών διαδικασιών, (γ) την υλοποίηση της Ψηφιακής Ενιαίας Θυρίδας εξωτερικού εμπορίου, που επιτρέπει την υποβολή δεδομένων από ένα μόνο σημείο, και (δ) την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με γειτονικές χώρες.

Οι στόχοι του Οδικού Χάρτη περιλαμβάνουν: την ενίσχυση της συνεργασίας με όμορες χώρες, την ενίσχυση της συνεργασίας με παραγωγικούς φορείς, τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου μέσω της αυτοματοποίησης διαδικασιών, την ανάλυση και ανασχεδιασμό των διαδικασιών, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας. Η προώθηση συνεργιών μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών και φορέων κρίνεται επίσης ζωτικής σημασίας για τη συνολική επιτυχία των μέτρων διευκόλυνσης του εμπορίου.

Η Κυβερνητική Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου (ΚΕΔΕ) είναι το θεσμικό όργανο που επιβλέπει και συντονίζει τις πολιτικές και δράσεις διευκόλυνσης εμπορίου και έχει ως κύριο έργο το συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου, ώστε αυτό να διακινείται με ταχύτητα, προβλεψιμότητα και κατά τον πλέον οικονομικό τρόπο για τους οικονομικούς φορείς. Συντονιστής της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, η Ομάδα Εργασίας Διευκόλυνσης Εμπορίου λειτουργεί υποστηρικτικά προς την Επιτροπή συντονίζοντας τις δράσεις και παρακολουθώντας την υλοποίησή τους. Το έργο της Κυβερνητικής Επιτροπής υπαγορεύεται από τον Οδικό Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου, που στην παρούσα του έκδοση καλύπτει το χρονικό διάστημα 2022-2026.

Η 7η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2025, ενώ επόμενη συνεδρίαση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο. Στις 17.12.2024 είχε προηγηθεί σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής με επιχειρηματικούς φορείς για τη συζήτηση και ανάδειξη των αναγκών της επιχειρηματικής κοινότητας σε θέματα που σχετίζονται με τη διευκόλυνση του εμπορίου.

5. Στρατηγική «Global Gateway»

Η στρατηγική «Global Gateway» της ΕΕ εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις & την Πολιτική Ασφάλειας. Η στρατηγική αποτελεί μηχανισμό χρηματοδότησης επενδύσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες. Εστιάζει στην ανάπτυξη των υποδομών σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο τον περιορισμό του παγκόσμιου επενδυτικού κενού σε υποδομές, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στην οικοδόμηση ισχυρών διεθνών εταιρικών σχέσεων για την ΕΕ και στην προώθηση των αξιών και συμφερόντων της Ένωσης.

Στόχος της στρατηγικής είναι η μόχλευση επενδύσεων συνολικού ύψους έως 300 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2027, κινητοποιώντας τους αναπτυξιακούς μηχανισμούς της ΕΕ και τον ιδιωτικό τομέα. Τα έργα στο πλαίσιο της στρατηγικής «Global Gateway» σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέσω συνεργατικών δράσεων/πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη» («Team Europe»), η οποία συναποτελείται από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της (συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών τους φορέων και δημοσίων αναπτυξιακών Τραπεζών), καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη/EBRD.

Η στρατηγική εστιάζει σε πέντε βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη των διεθνών υποδομών: (α) ψηφιοποίηση, (β) κλίμα και ενέργεια, (γ) μεταφορές, (δ) υγεία, (ε) εκπαίδευση και έρευνα. Καλύπτει επενδύσεις στις γεωγραφικές περιοχές (α) της Αφρικής, (β) των Δυτικών Βαλκανίων και χωρών Γειτονίας της ΕΕ, (γ) της Ασίας και Ειρηνικού, καθώς και (δ) της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Το «Global Gateway» περιλαμβάνει εκατοντάδες επενδυτικά πρότζεκτ ετησίως, τα οποία αναπτύσσονται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τα κ-μ, σε συνεργασία με τις χώρες εταίρους. Εξ αυτών, επιλέγονται κάθε χρόνο ορισμένα εμβληματικά έργα (flagship projects) τα οποία προωθούνται ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της προόδου και των παραδοτέων της πρωτοβουλίας Global Gateway.

Στον κατάλογο εμβληματικών έργων της Στρατηγικής για το 2023, συμπεριλαμβάνονται δύο έργα ελληνικού ενδιαφέροντος (“GREGY interconnector”/ Ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας και “Great Sea Interconnector”/ Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας). Στον κατάλογο εμβληματικών έργων για το έτος 2025 συμπεριελήφθησαν δύο έργα ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για το «Ολοκληρωμένο έργο βωξίτη και αλουμινίου στην Γκάνα» και την «Επένδυση στον τομέα της υγείας στην Αίγυπτο». https://hellenicaid.mfa.gr/katalogos-emvlimatikon-draseon-global-gateway-2025/

6. Αναπτυξιακή /Ανθρωπιστική βοήθεια

Η προαγωγή, διαχείριση και εκτέλεση της εθνικής πολιτικής διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας βρίσκεται στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας ΔΟΣ και συγκεκριμένα της Ζ’ Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής υπό τον διεθνή τίτλο «HELLENIC AID», η οποία αποτελεί τον εθνικό αναπτυξιακό και ανθρωπιστικό μηχανισμό.

Το 2024 πραγματοποιήθηκαν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό προς τη Γάζα, τον Λίβανο και την Ουκρανία, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε προσφορά και εγκατάσταση γεφυρών σε πληγείσες από πλημμύρες περιοχές της Αρμενίας. Η Ελλάδα συνεισέφερε επίσης με συνολικό ποσό 2,3 εκατ. ευρώ σε διεθνείς οργανισμούς και προγράμματα για την παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής αρωγής σε Ουκρανία, Συρία, Παλαιστίνη, Λίβανο, Σουδάν, Υεμένη, Αϊτή και Μολδαβία.

7. Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ)

Τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αποτελούν τμήματα των διπλωματικών ή έμμισθων προξενικών αρχών, και έχουν ως κύρια αρμοδιότητα τη διασφάλιση, υποστήριξη και προώθηση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Σήμερα λειτουργούν 60 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε χώρες με ιδιαίτερο οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επίσης λειτουργεί Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Θεσσαλονίκη, για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας.

Ο ιστότοπος AGORA ( www.agora.mfa.gr ) παρέχει εξειδικευμένη ενημέρωση στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για την οικονομία, την αγορά και τις επιχειρηματικές συνθήκες των χωρών όπου λειτουργούν Γραφεία ΟΕΥ. Η ιστοσελίδα τροφοδοτείται από τα Γραφεία τα οποία καταρτίζουν και αναρτούν συγκεκριμένα αρχεία πληροφόρησης (Ετήσιες Εκθέσεις, Ενημερωτικά Δελτία για την αγορά και Οδηγούς Επιχειρείν, Κλαδικές Μελέτες- Έρευνες Αγοράς, Προσφορά/Ζήτηση Επιχειρηματικής Συνεργασίας) καθώς επίσης και τρέχουσες εξελίξεις οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος της χώρας διαπίστευσης. Επίσης στο AGORA δημοσιεύεται το Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας του οποίου στόχος είναι η ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας για τις δράσεις εξωστρέφειας που προγραμματίζονται ετησίως ανά ξένη αγορά και κλάδο.

8. Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprise Greece

Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου / Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών (Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας), για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό. Αποτελεί μέρος του μηχανισμού οικονομικής διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και συνεργάζεται με το δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ).

Η Enterprise Greece παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για την προσέλκυση και υποστήριξη ξένων άμεσων επενδύσεων: προώθηση επενδυτικών ευκαιριών μέσα από ένα ενεργό χαρτοφυλάκιο επενδυτικών σχεδίων, προετοιμασία εξατομικευμένων επενδυτικών προτάσεων, στοχευμένη πληροφόρηση ανά κλάδο σχετικά με επενδυτικά κίνητρα, εργασιακά και φορολογικά θέματα, χρήσεις γης και πολεοδομικά θέματα, αδειοδοτήσεις, συνδρομή στην επιλογή τοποθεσίας και την πρόσληψη προσωπικού.

Ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων (ν. 4864/2021), η Enterprise Greece είναι ο φορέας που παραλαμβάνει τις αιτήσεις για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων, είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και εισηγείται με απόφαση του Δ.Σ. προς την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων(ΔΕΣΕ).
Ως προς το σκέλος της προώθησης των εξαγωγών, η Enterprise Greece διοργανώνει και υποστηρίζει την εθνική συμμετοχή με ελληνικό περίπτερο σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, διοργανώνει επιχειρηματικές αποστολές και επιχειρηματικά συνέδρια, υποστηρίζει τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με την απάντηση αιτημάτων μέσω του Export Helpdesk, με την πραγματοποίηση εξατομικευμένων συνεδριών συμβουλευτικής και σεμιναρίων εκπαίδευσης πάνω στις εξαγωγικές διαδικασίες και την προβολή προϊόντων σε ξένες αγορές.

9. Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων – Export Credit Greece

Η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων / Export Credit Greece (ECG) αποτελεί τον κρατικό Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων και είναι ο διάδοχος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, με τη μεταρρύθμιση που έγινε το 2022 (ν. 4918/2022). Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αποστολή της είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών εξαγωγών και η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές ή επενδύσεις, παρέχοντας τους εξαγωγικές πιστώσεις, εγγυήσεις και χρηματοδότηση. Η βασικότερη δραστηριοποίηση της εταιρείας είναι η ασφάλιση βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων αγαθών και υπηρεσιών έναντι εμπορικών και πολιτικών κινδύνων μη πληρωμής.

Στον σχεδιασμό για το μέλλον βρίσκεται και η περαιτέρω μεταρρύθμιση του πλαισίου και ο περαιτέρω μετασχηματισμός της Εταιρείας, με την σύσταση δύο θυγατρικών εταιρειών για την ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων και για την παροχή υπηρεσιών πρακτόρευσης επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), με την ενίσχυση των υφιστάμενων προϊόντων και τον σχεδιασμό και παροχή νέων προϊόντων στις κατηγορίες των εξαγωγικών πιστώσεων, των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης.

Στα 36 χρόνια λειτουργίας της η ECG έχει υποστηρίξει πάνω από 4.100 ελληνικές εταιρείες στις εξαγωγικές τους προσπάθειες, έχοντας αξιολογήσει συνολικά πάνω από 53 χιλιάδες αγοραστές στο εξωτερικό, και έχοντας εκταμιεύσει συνολικά πάνω από €42 εκατ. σε αποζημιώσεις προς εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις.

 

To άρθρο Οι 9 μοχλοί στήριξης των εξαγωγών και των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button