Κόσμος

Ουκρανία: Θρησκευτική ανελευθερία διαπιστώνει κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τις απόψεις που εξέφρασε στο FROK – Studio ένας κληρικός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σχετικά με την εκ μέρους του Φαναρίου χορήγηση Τόμου αυτοκεφαλίας στην σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) μετέδωσε η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντρέι Κορντότσκιν, νυν κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ROC) το 2023 για την αντιπολεμική του στάση, γεγονός που γνώρισε συγκριτικά ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη από ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Στη συνέντευξή του, ο Κορντότσκιν σχολίασε ως ανελεύθερη τη θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα της αυτοκεφαλίας θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί «διαφορετικά», καθώς το αποτέλεσμα της χορήγησης του Τόμου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) ήταν ότι «αντί να ενώσει τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία, ουσιαστικά δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη διαίρεση». Αναφερόμενος στη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), ο Κορντότσκιν τόνισε ότι τα εκκλησιαστικά σχίσματα «δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεπεραστούν με τις προσπάθειες του κράτους. Πρέπει να ξεπεραστούν με τη θέληση του λαού – με τη θέληση των πιστών».

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, φυσικά, δεν είναι κατάσταση θρησκευτικής ελευθερίας, ούτε ισότητας στα δικαιώματα των πιστών, των Ορθόδοξων Χριστιανών διαφορετικών δικαιοδοσιών. Είναι, μάλλον, μια περίπτωση σημαντικής κρατικής παρέμβασης στις εκκλησιαστικές υποθέσεις», δήλωσε ο π. Αντρέι. «Πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως τις ουκρανικές κρατικές αρχές, παρά οποιεσδήποτε εκκλησιαστικές δομές».

«Ως ιερέας, ως Χριστιανός, δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να εγκρίνω βίαιες ενέργειες κατά εκκλησιών ή μοναστηριών», δήλωσε. Ο Κορντότσκιν αναγνώρισε ότι οι κοινότητες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μεταφέρονται σε άλλη δικαιοδοσία, αλλά τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους ίδιους τους πιστούς.

Χαρακτήρισε την «βίαιη κατάσχεση περιουσίας – στην περίπτωση των μοναχών ένα μοναστήρι είναι πραγματικά το σπίτι τους – απαράδεκτη».

Μιλώντας για τη χρήση μεθόδων εξαναγκασμού στην Ουκρανία, ο ιερέας τόνισε: «Εισερχόμαστε τώρα σε μια εποχή στην οποία το ζήτημα δεν αφορά μόνο την κανονική νομιμότητα, αλλά και την ηθική νομιμότητα».

Related Articles

Back to top button