Ουκρανία: Να πληρωθεί με σπάνιες γαίες ζητά ο Τραμπ-Για «εγωισμό» τον κατηγορεί ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επέκρινε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να διαθέτει η Ουκρανία πολύτιμα ορυκτά σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης, χαρακτηρίζοντας τη στάση της νέας διοίκησης της Ουάσινγκτον ως «πολύ εγωιστική».
Ο Τραμπ πρότεινε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία σπάνιων γαιών της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον, η οποία μέχρι στιγμής ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Scholz calls Trump’s desire to receive minerals from Ukraine in return for arms selfish https://t.co/yELPx7FLKv
— Ukrainska Pravda in English (@pravda_eng) February 4, 2025
Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περισσότερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι τα κράτη της Ε.Ε., προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να κάνουμε μια συμφωνία με την Ουκρανία όπου θα εξασφαλίζουν αυτό που τους δίνουμε με τις σπάνιες γαίες τους και άλλα πράγματα».
Η πρόταση, ωστόσο, προκάλεσε έντονη κριτική από τον Σολτς, ο οποίος υποστήριξε ότι «θα ήταν πολύ εγωιστικό, πολύ εγωκεντρικό» να χρησιμοποιήσει τους πόρους της Ουκρανίας για τη χρηματοδότηση της αμυντικής υποστήριξης. Αντίθετα, ο καγκελάριος είπε ότι τα έσοδα από μέταλλα σπάνιων γαιών θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
«Πρόκειται για τη δυνατότητα της Ουκρανίας να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμησή της», τόνισε ο Σολτς τη Δευτέρα μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Αυτά είναι δύσκολα καθήκοντα αν σκεφτεί κανείς την τεράστια καταστροφή. Ως εκ τούτου, οι πόροι της χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση όλων όσων έχουν ανάγκη μετά τον πόλεμο».
Η Ουκρανία διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτών σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένων του λιθίου, του τιτανίου και του γραφίτη, που είναι απαραίτητες για διάφορες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Τα σχόλια του Τραμπ ήρθαν αφού ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε προθυμία να συνεργαστεί με δυτικούς εταίρους του Κιέβου σχετικά με αυτούς τους πόρους.
Ένα από τα σημεία του λεγόμενου «σχεδίου νίκης» του στη σύγκρουση με τη Ρωσία περιλαμβάνει την προοπτική μιας ειδικής συμφωνίας με δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, «για την κοινή προστασία των κρίσιμων πόρων που διατίθενται στην Ουκρανία, τις κοινές επενδύσεις και την επακόλουθη αξιοποίηση του αντίστοιχου οικονομικού δυναμικού».
«Πρόκειται για πρόταση [στην Ουκρανία] να αγοράσει βοήθεια, δηλαδή να μην συνεχίσει να την παρέχει σε δωρεάν ή άλλη βάση, αλλά να την παρέχει σε εμπορική βάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ουάσιγκτον «να μην παράσχει καθόλου βοήθεια [στην Ουκρανία] και έτσι να συμβάλει στον τερματισμό της σύγκρουσης».
Διαβάστε ακόμα: