Κόσμος

Ούριος άνεμος στις σχέσεις Κίνας-Αυστραλίας;

Οι σχέσεις με την Καμπέρα έχουν «αναστραφεί», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ υποδεχόμενος, σήμερα Τρίτη, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζι, με το κλίμα να δείχνει πως μετά από μια μακρά περίοδο «ψυχρότητας» οι δύο χώρες δίνουν έμφαση στον διάλογο και επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν το μεταξύ τους εμπόριο ενόψει των παγκόσμιων εντάσεων που έχουν προκύψει από τους σαρωτικούς δασμούς Τραμπ.

Η εξαήμερη επίσκεψη του Αλμπανίζι στην Κίνα -η δεύτερη ως που πραγματοποιεί ως πρωθυπουργός- στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με το Πεκίνο, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας.

«Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να εξελιχθεί το διεθνές τοπίο, θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη συνολική κατεύθυνση ακλόνητα», δήλωσε ο Σι, αναγνωρίζοντας ότι οι δεσμοί Κίνας-Αυστραλίας «έχουν αναβαθμιστεί μετά τις οπισθοδρομήσεις».

Ο Αλμπανίζι, από την πλευρά του, χαιρέτησε «την ευκαιρία που είχε να εκθέσει τις απόψεις και τα συμφέροντα της Αυστραλίας» και τόνισε ότι ο «διάλογος» πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Αυστραλία εκτιμά τη σχέση μας με την Κίνα και θα συνεχίσει να την προσεγγίζει με ήρεμο και συνεπή τρόπο, καθοδηγούμενη από το εθνικό μας συμφέρον», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε αυτές τις άμεσες συζητήσεις για ζητήματα που μας ενδιαφέρουν και για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας. Όπως εσείς και εγώ έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν, ο διάλογος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της σχέσης μας».

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρα έχουν χαράξει μια ανώμαλη πορεία την τελευταία δεκαετία, μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από διαφωνίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα στην αχανή περιοχή του Ειρηνικού.

Οι δεσμοί των δύο χωρών βελτιώθηκαν τον Δεκέμβριο, όταν η Κίνα ήρε την απαγόρευση εισαγωγής αυστραλιανού αστακού, γκρεμίζοντας το τελευταίο εμπόδιο για τον τερματισμό ενός καταστροφικού εμπορικού πολέμου που μαίνονταν από το 2017.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε καθώς η Κίνα προσπαθεί να ελιχθεί απέναντι στους σαρωτικούς δασμούς του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως έναν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο. Η Αυστραλία, η οποία θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον σημαντικότερο σύμμαχό της στον τομέα της ασφάλειας, έχει επίσης ακολουθήσει μια πολιτική απέναντι στην Κίνα «συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, διαφωνούμε όπου πρέπει».

Ωστόσο, οποιαδήποτε συνεργασία είναι πιθανό να περιοριστεί από τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Αυστραλίας σχετικά με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Κίνας στην περιοχή και τη φυλάκιση του Αυστραλού συγγραφέα Γιανγκ Χενγκτζούν , ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο στην Κίνα με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Το Πεκίνο έχει επίσης επικρίνει τον αυξημένο έλεγχο της Καμπέρα για τις ξένες επενδύσεις σε κρίσιμα ορυκτά και τη δέσμευση του Αλμπανίζι να επαναφέρει σε αυστραλιανή ιδιοκτησία ένα λιμάνι που είναι μισθωμένο από κινεζικά συμφέροντα.

Related Articles

Back to top button