Κόσμος

Έρχεται (και…) γεωμαγνητική καταιγίδα

Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα εξέδωσε η αμερικανική «Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας» (NOAA) για πρώτη φορά από το 2005, οπότε ο πλανήτης μας δέχθηκε την υψηλότερη ποσότητα ακτινοβολίας που είχε καταγραφεί ως τότε πάνω από 50 χρόνια.

Η NOAA τονίζει πως η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να διαταράξει την ομαλή λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών, συστημάτων GPS, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας ή και να δημιουργήσει ένα ασυνήθιστο Σέλας πάνω από ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.

Από τις 8 Μαΐου καταγράφονται ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις, οι οποίες μπορεί να συνεχιστούν έως και το Σαββατοκύριακο.

Πέντε εκλάμψεις που σχετίζονται με αυτήν την ηλιακή δραστηριότητα, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν γεωμαγνητική καταιγίδα αργότερα, απόψε.

Τι είναι οι ηλιακές «καταιγίδες»

Πρόκειται για εκρήξεις πλάσματος σε μορφή ηλιακής ενέργειας με χαρακτηριστικό γνώρισμα τις εκρήξεις λάμψεις.

Συμβαίνουν όταν ενεργειακά σωματίδια από στεμματικές εκπομπές μάζας και ηλιακές εκλάμψεις εκτιναχθούν και η ενέργειά τους μετατρέπεται σε ηλιακές καταιγίδες.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες προκαλούν διαταραχές στα γήινα συστήματα εδάφους και στα συστήματα επικοινωνίας, ενώ δεν έχουν άμεσες συνέπειες στον άνθρωπο. Όταν το μαγνητικό πεδίο μιας στεμματικής εκπομπής μάζας κατευθύνεται νότια και είναι αντίθετο από αυτό της περιοχής του γήινου στο οποίο στοχεύει, τότε η ενέργεια συσσωρεύεται στους πόλους, αλλάζοντάς το για μερικές μέρες.

Related Articles

Back to top button