Κόσμος

Ο αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπι Χουάν Κάρλος κυκλοφορεί τα απομνημονεύματά του

EPA/Lavandeira Jr

Αυτοεξόριστος στο Άμπου Ντάμπι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από το 2020, ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος αποφάσισε να μιλήσει για όλους και για όλα στην αυτοβιογραφία του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Stock στις 13 Νοεμβρίου 2024.

Η αυτοβιογραφία του πατέρα του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, θα κυκλοφορήσει στη γαλλική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο Stock στις 13 Νοεμβρίου με τίτλο «Réconciliation: Mémoires» (Συμφιλίωση: Απομνημονεύματα).

Ο Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε από τον ισπανικό χρόνο μετά από 39 χρόνια βασιλείας, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη για τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί ή για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις κατά έγγαμο βίο του με την βασίλισσα Σοφία.

Σε αυτό το βιβλίο ο τέως βασιλιάς σκοπεύει να εξηγήσει «τα λάθη του και τις κακές επιλογές του», σύμφωνα με τις εκδόσεις Stock ενώ δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο αναφέρουν πως ο Χουάν Κάρλος – ίσως – στην αυτοβιογραφία του να κάνει σημαντικές αποκαλύψεις από τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, την περίοδο της βασιλείας του και την «εξορία» στο Άμπου Ντάμπι.

Τα ίδια δημοσιεύματα επισημαίνουν πως το βιβλίο είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από φωτογραφίες, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιοτητας.

Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Gala, οι αναγνώστες στην Ισπανία και στη Γαλλία περιμένουν με ανυπομονησία τα απομνημονεύματα του Ισπανού γαλαζοαίματου για να δουν αν σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα οικονομικά σκάνδαλα που στιγμάτισαν την βασιλεία του αλλά και οι εξωσυζυγικές του σχέσεις, ειδικότερα, οι πιο γνωστές με τις Corinna Larsen, Marta Gayá και Bárbara Rey.

Ο πεθερός της Λετίθια επικρίθηκε επίσης συχνά για τον σπάταλο τρόπο ζωής του ενώ το 2012, προκάλεσε αντιδράσεις αφού έκανε σαφάρι 30.000 ευρώ στη Μποτσουάνα στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κυνήγησε και ελέφαντες.

Η πτώση ενός βασιλιά

Ο Χουάν Κάρλος, βασιλιάς από το 1975 έως το 2014, παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του γιου του Φελίπε, το 2014.

Στις 3 Αυγούστου του 2020 ο τέως πλέον βασιλιάς της Ισπανίας αυτοεξορίστηκε στο Άμπου Ντάμπι «για να σώσει τη μοναρχία», όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε επιστολή προς τον γιο του Φελίπε, μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροληψίας, που σχετίζεται με την παραχώρηση σύμβασης σε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία.

Αν και άκρως δημοφιλής για πολλά χρόνια καθώς βοήθησε τη χώρα του να γυρίσει σελίδα από τη δικτατορία του Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει υπό το βάρος των σκανδάλων που κλόνισαν τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του αλλά και των εξωσυζυγικών σχέσεων.

Από τις σχέσεις και φήμες για απόκτηση απογόνων με τις ερωμένες του μέχρι το οικονομικό σκάνδαλο με τις off-shore, ο εξόριστος πλέον στο Άμπου Ντάμπι Χουάν Κάρλος, πρωταγωνίστησε σε δεκάδες σκάνδαλα που έφεραν αποκλειστικά το όνομά του και οδήγησαν στην έξοδο από το παλάτι.

Χουάν Κάρλος και Σοφία παντρεύτηκαν το 1962, όμως οι σχέσεις τους εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι οι καλύτερες εξαιτίας όλων αυτών των σκανδάλων. Η ίδια εδώ και χρόνια έχει διαχωρίσει την κοινωνική της ζωή αλλά και και την οικογενειακή.

Οι κοινές δημόσιες εμφανίσεις με τον Χουάν Κάρλος είναι ελάχιστες, όπως στην υποχρεωτική επίσημη φωτογράφιση της βασιλικής οικογένειας κάθε χρόνο.

Τα ισπανικά μέσα έχουν κατηγορήσει τον Χουάν Κάρλος για πολλές απόπειρες υπονόμευσης του γιου του Φελίπε, ο οποίος φέρεται να ήταν εκείνος που τον εκδίωξε στο Αμπού Ντάμπι, διατηρώντας μόνο τυπικές σχέσεις μαζί του, κάτι που φαίνεται να ενόχλησε πολύ τον «έκπτωτο» βασιλιά.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Οι τελευταίες όμως φήμες σχετικά με τις υποτιθέμενες απιστίες της βασίλισσας Λετίθια «δείχνουν» τον Χουάν Κάρλος ως εγκέφαλο πίσω από τις αποκαλύψεις. Ο Χουάν Κάρλος κατηγορείται ότι βγάζει τα άπλυτα στη φόρα για να εκδικηθεί τον γιο του Φελίπε.

Αν και ο γαλλικός εκδοτικός οίκος έχει ήδη ανακοινώσει πως η αυτοβιογραφία του Χουάν Κάρλος θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου, η Laurence Debray, Γαλλίδα συγγραφέας και επίσημη βιογράφος του τέως μονάρχη, δήλωσε πρόσφατα στο ισπανικό περιοδικό Hola! πως:

«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που διήρκεσε δύο χρόνια και το οποίο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτό θα ολοκληρωθεί και θα δημοσιευτεί όταν το αποφασίσει ο βασιλιάς».

To άρθρο Ο αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπι Χουάν Κάρλος κυκλοφορεί τα απομνημονεύματά του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button