Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξανά στη Λιβύη: Στο «τραπέζι» το μεταναστευτικό και τα κυριαρχικά δικαιώματα

Τρόπους να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολη, αναζητεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που σήμερα (15.07.2025) θα ταξιδέψει στη Λιβύη για να συναντήσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντούλ Χαμίτ Ντιμπεϊμπά.
Η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη της Λιβύης –που έχει προγραμματιστεί ήδη από τα τέλη Ιουνίου- γίνεται υπό τις σκιές που δημιουργήθηκαν μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης από την Τρίπολη στα Ηνωμένα Έθνη, με βάση την οποία η μεταβατική κυβέρνηση αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως λογική αφετηρία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των 2 χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με αυτόν τον τρόπο υιοθέτησε ουσιαστικά τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης, η Λιβύη αμφισβήτησε ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά και τη δικαιοδοσία ερευνών στα θαλάσσια τεμάχια Κρήτη- 1 και Κρήτη-2 για το οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron.
Διαπιστώνεται ότι η Τρίπολη σύρεται στις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τη μέθοδο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αγνοώντας την ύπαρξη των ελληνικών νησιών– ανεξαρτήτως μεγέθους- και προβάλλοντας τη θέση ότι αυτά δεν διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα πέραν των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα τονίσει στην Τρίπολη τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας την ανυπόστατη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν θα παραλείψει να επαναλάβει – όπως έκανε και στη Βεγγάζη– τη διάθεση της Αθήνας για επανέναρξη των συζητήσεων περί οριοθέτησης από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2009-10.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, και παρά τη ρηματική διακοίνωση, τονίζεται ότι η Λιβύη έχει δείξει να σέβεται τη μέση γραμμή, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στην παραχώρηση θαλάσσιων τεμαχίων προς έρευνα στην τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου, ενώ οι αντιδράσεις της θεωρούνται λογικές από τη στιγμή που η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί πεδίου.
Η Αθήνα, προφανώς, δεν παραβλέπει το βαθμό της επιρροής που ασκεί η Άγκυρα στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές βλέπουν στην τρέχουσα συγκυρία μια ευκαιρία να φέρουν την Τρίπολη ενώπιον μιας συζήτησης που θα γίνει υπό τους όρους της διεθνούς νομιμότητας.
Οι ίδιες πηγές λένε στην ΕΡΤ ότι δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα στο κεφάλαιο των διμερών σχέσεων, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ντιμπεϊμπά βρίσκεται σε τροχιά αποσταθεροποίησης, με τις συγκρούσεις ανάμεσα στις διάφορες πολιτοφυλακές που διεκδικούν μερίδιο να πληθαίνουν.
Αν η Τρίπολη δείξει διάθεση συζήτησης για τις θαλάσσιες ζώνες, κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης. Παρά το γεγονός αυτό, η Ελλάδα θα αναδείξει τη διάθεσή της για θεσμικό διάλογο με τις υπάρχουσες αρχές της χώρας.
Η Αθήνα θα διερευνήσει πιθανές προοπτικές εμπορικής, οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, ενώ στην ατζέντα του Γιώργου Γεραπετρίτη θα βρεθεί και το μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι από τη δυτική Λιβύη δεν καταγράφονται ροές προς τα νότια ελληνικά παράλια.
Ο Έλληνας υπουργός θα μεταφέρει στην Τρίπολη συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας όπως συνέβη και στις επαφές της Βεγγάζης με τον στρατάρχη Χαφτάρ.
To άρθρο Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξανά στη Λιβύη: Στο «τραπέζι» το μεταναστευτικό και τα κυριαρχικά δικαιώματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .