Κόσμος

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο η οργάνωση «να συνθηκολογήσει»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωσή του, η οποία αποδυναμώθηκε σημαντικά από τον πόλεμο με το Ισραήλ, δεν θα «συνθηκολογήσει» ούτε θα παραδώσει τα όπλα της, παρά την έντονη πίεση που αντιμετωπίζει για να αφοπλιστεί.

«Η απειλή δεν θα μας κάνει να συνθηκολογήσουμε (…) δεν θα αφήσουμε κανέναν σήμερα να μας πει να μαλακώσουμε τις θέσεις μας (…) να παραδώσουμε τα όπλα μας», δήλωσε ο Ναΐμ Κάσεμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το οποίο μεταδόθηκε σε χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, για τον εορτασμό της σιιτικής θρησκευτικής γιορτής Ασούρα.

Αύριο Δευτέρα πρόκειται να βρεθεί στη Βηρυτό ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπαράκ και οι λιβανέζικες αρχές αναμένεται να του διαβιβάσουν την απάντησή τους στο αίτημά του να αφοπλιστεί η σιιτική οργάνωση ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με επίσημη πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Ναΐμ Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη, να σταματήσει τις επιθέσεις του (…), να απελευθερώσει τους Λιβανέζους κρατούμενους».

Ο Κάσεμ ζήτησε εξάλλου να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον πόλεμο που έληξε τον Νοέμβριο.

Τότε «θα είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο στάδιο, το οποίο είναι η συζήτηση για την εθνική στρατηγική ασφάλειας και άμυνας» του Λιβάνου, ένας όρος που περιλαμβάνει και το ζήτημα του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, πρόσθεσε.

Ο Ναΐμ Κασέμ διαδέχθηκε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της σιιτικής οργάνωσης και του Ισραήλ.

Παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου, μετά από περισσότερο από έναν χρόνο εχθροπραξιών συμπεριλαμβανομένων δύο μηνών ανοιχτού πολέμου, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις στον Λίβανο, με στόχο, όπως λέει, τη Χεζμπολάχ.

Παράλληλα ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος θα έπρεπε να έχει αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά του από τον Λίβανο, διατηρεί πέντε θέσεις στο νότιο τμήμα της χώρας, τις οποίες θεωρεί στρατηγικές.

Related Articles

Back to top button