Κόσμος

Ο θάνατος δεν είναι πλέον το τέλος-Ένα εκπληκτικό πείραμα από Κινέζους επιστήμονες

Οι ειδικοί υποθέτουν εδώ και καιρό ότι το σώμα έχει κρυμμένους πόρους που, με τη σωστή προσέγγιση, θα επιτρέψουν την επαναφορά ενός ατόμου από τον θάνατο. Μια νέα μελέτη το επιβεβαιώνει αυτό. Τι και πώς έχουν επιτύχει επιστήμονες από την Κίνα.

Ποιοι είμαστε;

Ο T. J. Hoover μεταφερόταν στο χειρουργείο για να αφαιρέσει τα όργανα που είχε προηγουμένως συμφωνήσει να δωρίσει για μεταμόσχευση. Ο άνδρας εισήχθη στην κλινική Baptist Health στο Ρίτσμοντ του Κεντάκι με τη διάγνωση υπερβολικής δόσης ναρκωτικών και πλέον ήταν εγκεφαλικά νεκρός – τουλάχιστον σύμφωνα με τους γιατρούς. Ο άτυχος άνδρας αποσυνδέθηκε από τα συστήματα υποστήριξης της ζωής και μάλιστα πραγματοποίησε μια συγκινητική τελετή παρουσία συγγενών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η αδελφή του TJ, Donna Rohrer, επέστησε την προσοχή των γιατρών στο γεγονός ότι ο αδελφός της φαινόταν να παρακολουθεί τις κινήσεις της. Τα μάτια του κινούνταν ξεκάθαρα. Οι γιατροί εξήγησαν: « Είναι απλά αντανακλαστικά». Η Rohrer δεν διαφώνησε. «Ποιοι είμαστε εμείς για να αμφισβητήσουμε το ιατρικό σύστημα;» – εξήγησε αργότερα στους δημοσιογράφους.

Μια γιατρός ονόματι Νατάσα Μίλερ, η οποία υποτίθεται ότι προετοίμαζε τον Χούβερ για χειρουργική επέμβαση, υποψιάστηκε επίσης ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Παρατήρησε ότι ο ασθενής έδειχνε πάρα πολλά σημάδια ζωής για κάποιον που είχε κηρυχθεί νεκρός: πετάχτηκε πάνω στο φορείο στο δρόμο προς το χειρουργείο και στη συνέχεια άρχισε ακόμη και να κλαίει.

Ευτυχώς, ο ζοφερός παραλογισμός τελείωσε κάποια στιγμή – ο χειρουργός αρνήθηκε την επέμβαση, λέγοντας ότι «ο ασθενής δεν είναι ακόμα έτοιμος.

Η ιστορία συνέβη το 2021, αλλά δεν αποκαλύφθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2024. Για τρία χρόνια, η Rohrer φρόντιζε τον αδελφό της και εκείνος έμαθε να περπατάει και να μιλάει ξανά. Το σκάνδαλο προκάλεσε σοκ στο προσωπικό του Baptist Health – ορισμένοι γιατροί παραιτήθηκαν, άλλοι χρειάστηκαν τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή. Η διοίκηση του νοσοκομείου χαρακτηρίζει το περιστατικό τραγικό ατύχημα και διαβεβαιώνει ότι εκτιμά την ασφάλεια των ασθενών πάνω απ’ όλα.

Όπως και να έχει, η ιστορία αυτή καταδεικνύει ένα πρόβλημα για το οποίο οι γιατροί μιλούν όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό: το ιατρικό σύστημα συχνά βιάζεται μάταια να κηρύξει έναν άνθρωπο νεκρό.

Η ώρα της ανάστασης

Υπάρχουν πολλές αιτίες θανάτου, και μία από τις πιο συνηθισμένες είναι η καρδιοπάθεια. Μετά τη διακοπή της «αντλίας», οι γιατροί έχουν πολύ λίγο χρόνο για να επαναφέρουν το σώμα στη ζωή: όταν το αίμα, μαζί με το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά, σταματά να ρέει στον εγκέφαλο, συμβαίνουν μη αναστρέψιμες αλλαγές σε αυτόν. Αν αυτό συνεχιστεί για περισσότερο από πέντε έως επτά λεπτά, το όργανο πεθαίνει.

Ωστόσο, οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια μέθοδο που επιτρέπει την διεύρυνση του παραθύρου επιλογών για την επανεκκίνηση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Xiaoshun He από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen της Κίνας διεξήγαγε ένα πείραμα σε 17 χοίρους που μεγάλωσαν σε εργαστηριακές συνθήκες. Τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά ως μοντέλα σε τέτοιου είδους μελέτες, καθώς η δομή των εσωτερικών τους οργάνων είναι παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων.

Ορισμένοι χοίροι υποβλήθηκαν σε ισχαιμία του εγκεφάλου (όταν δεν υπάρχει ροή αίματος σε αυτόν), ενώ άλλοι υποβλήθηκαν επίσης σε ισχαιμία του ήπατος. Στη συνέχεια τα πειραματόζωα κοιμήθηκαν και εξετάστηκαν τα όργανά τους. Αποδείχθηκε ότι η πρώτη ομάδα είχε σημαντικά μικρότερη εγκεφαλική βλάβη από τη δεύτερη ομάδα. Δηλαδή, ένα υγιές συκώτι βοήθησε κατά κάποιο τρόπο στην προστασία του βιολογικού «υπολογιστή».

Στο επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες προσπάθησαν να τον επανεκκινήσουν με τη βοήθεια του ήπατος. Αλήθεια, για το σκοπό αυτό, τόσο αυτό όσο και ο εγκέφαλος αφαιρέθηκαν από το σώμα των χοίρων (αυτό το σχήμα, φυσικά, δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ανθρώπων).

Οι συγγραφείς της μελέτης θέλησαν να ελέγξουν πόσο καιρό θα είναι δυνατόν να παραταθεί η κατάσταση όταν η ανάνηψη έχει νόημα. Για τα πειράματα, χρησιμοποιήθηκε ένα βασικό σύστημα υποστήριξης της ζωής, το οποίο περιλαμβάνει μια τεχνητή καρδιά και πνεύμονες που βοηθούν στην άντληση υγρών μέσω του εγκεφάλου. Οι βιολόγοι συνέκριναν πώς θα λειτουργήσει αν ενσωματωθεί σε αυτό το ήπαρ.

Ο εγκέφαλος που ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα χωρίς ήπαρ παρουσίασε ηλεκτρική δραστηριότητα για μισή ώρα, μετά την οποία εξαφανίστηκε για πάντα

Οι εγκέφαλοι χοίρων συνδέθηκαν με το σύστημα του ήπατος σε διαστήματα 30, 50, 60 και 240 λεπτών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έδειξε τη μεγαλύτερη υπόσχεση ήταν 50 λεπτά μετά τη διακοπή της ροής του αίματος: ο εγκέφαλος επανέλαβε την ηλεκτρική δραστηριότητα και διατηρήθηκε σε αυτή την κατάσταση για έξι ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί βίαια το πείραμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εγκέφαλο που υπέστη έλλειψη οξυγόνου για 60 λεπτά, η δραστηριότητα ανέκαμψε μόνο για τρεις ώρες πριν εξασθενήσει. Αυτό υποδεικνύει ένα κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο η ανάνηψη μπορεί να είναι επιτυχής με την προσθήκη ενός λειτουργικού ήπατος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της εργασίας δείχνουν ότι το ήπαρ παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη εγκεφαλικής βλάβης μετά από καρδιακή ανακοπή. Ελπίζουν ότι αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.

Κρυφά χαρακτηριστικά

Αυτή δεν είναι η μοναδική μελέτη του είδους της. Το 2022, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Yale προκάλεσαν καρδιακή ανακοπή σε χοίρους που βυθίστηκαν σε τεχνητό ύπνο. Μια ώρα αργότερα, τα σώματα συνδέθηκαν σε ένα μηχάνημα που αντικατέστησε την καρδιά και τους πνεύμονες. Στα ζώα χορηγήθηκε το πειραματικό υγρό OrganEx, το οποίο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, διατήρησε την ακεραιότητα των ιστών, σταμάτησε τον κυτταρικό θάνατο και αποκατέστησε τη λειτουργία βασικών οργάνων.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι η μελέτη «δεν έχει κλινική σημασία», αλλά «θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι ο θάνατος είναι μη αναστρέψιμος και εγείρει ηθικά ερωτήματα σχετικά με τον ορισμό του θανάτου».

Το 2019, η ίδια ομάδα συνέδεσε τους εγκεφάλους χοίρων με ένα τεχνητό σύστημα υποστήριξης της ζωής τέσσερις ώρες μετά τη θανάτωση των ζώων – και κατέγραψε επίσης την επανάληψη των κυτταρικών διεργασιών: παραγωγή ενέργειας, καθαρισμός των «σκουπιδιών». Όλα αυτά διήρκεσαν 36 ώρες. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε η ομαδική εργασία των νευρώνων, η οποία συνήθως συμβαίνει σε ένα υγιές κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτές και άλλες μελέτες δείχνουν ότι στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου σώματος, υπάρχουν κρυμμένες δυνατότητες που στο μέλλον θα επιτρέψουν την αναβίωση όσων σήμερα αναγνωρίζονται ως νεκροί σύμφωνα με τους υπάρχοντες ιατρικούς και νομικούς κανόνες.

Φυσικά, ο χρόνος που έχει παρέλθει από την καρδιακή ανακοπή εξακολουθεί να είναι κρίσιμος. Απλώς η «προθεσμία» με την κυριολεκτική έννοια του όρου μετατίθεται πλέον λίγο πιο πίσω και το σημείο χωρίς επιστροφή θα έρθει όχι σε δέκα, αλλά, για παράδειγμα, σε 50 λεπτά. Σε πολλές, αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό θα βοηθήσει να σωθούν ζωές.

Η νίκη επί του θανάτου απέχει ακόμη πολύ. Αλλά οι επιστήμονες και οι γιατροί, έστω και αργά και με απώλειες, προχωρούν μπροστά.

Πηγή: RIA Novosti

Related Articles

Back to top button