Κόσμος

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας κατευθύνεται στην Αφρική

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας ξεκίνησε την Κυριακή την ετήσια πρωτοχρονιάτικη περιοδεία του στην Αφρική, διατηρώντας μια παράδοση 35 ετών, για να προωθήσει αθόρυβα την ήδη σημαντική επιρροή του Πεκίνου σε όλη την πλούσια σε πόρους ήπειρο, καθώς η παρουσία της Ευρώπης φθίνει και της Αμερικής υποχωρεί, αναφέρει το Reuters.

Ενώ οι παγκόσμιες πρωτεύουσες και οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η εσωτερική πολιτική κρατούν απασχολημένους τους Γερμανούς και Γάλλους υπουργούς, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι που βρίσκεται στη Ναμίμπια, τη Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ και τη Νιγηρία αναδεικνύει τη συνέπεια της δέσμευσης της Κίνας με την Αφρική, λένε οι αναλυτές.

Η επίσκεψη του Γουάνγκ μέχρι το Σάββατο έρχεται επίσης καθώς η νούμερο 2 οικονομία στον κόσμο αυξάνει την οικονομική της στήριξη προς την υπερχρεωμένη ήπειρο και επιδιώκει να συνάψει περισσότερες κρίσιμες συμφωνίες για τα ορυκτά και να βρει αγορές που θα απορροφήσουν τις εξαγωγές της.

«Η απόφαση για το σε ποιες χώρες θα πάει κάθε χρόνο σπάνια ακολουθεί κάποια εξωτερική λογική», δήλωσε ο Έρικ Ορλάντερ, συνιδρυτής του China-Global South Project. «(Αλλά) έχει απήχηση στην Αφρική ως υπενθύμιση της συνεπούς δέσμευσης της Κίνας στην ήπειρο, σε αντίθεση με τις προσεγγίσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας ξεκινά την ετήσια περιοδεία του νέου έτους στην Αφρική

Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι που επισκέπτεται τέσσερις αφρικανικές χώρες για το πρώτο του υπερπόντιο ταξίδι το 2025 αναδεικνύει τη συνέπεια της δέσμευσης της Κίνας με την ήπειρο, λένε οι αναλυτές.

«Η Κίνα πιστεύει ακράδαντα ότι η Αφρική δεν ήταν ποτέ μια ξεχασμένη ήπειρος, αλλά μάλλον μια πηγή ζωτικότητας και μια γη γεμάτη αναπτυξιακές δυνατότητες», δήλωσε ο Γκουό Τζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε τακτική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Καθώς η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, η Αφρική προσφέρει μια πολυπόθητη διέξοδο για τις κρατικές εταιρείες υποδομών της που αγωνίζονται για έργα, καθώς οι υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις συγκρατούν τις δαπάνες, και μια αγορά για τα ηλεκτρικά οχήματα και τα ηλιακά πάνελ της, τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. λένε ότι έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Οι 50 και πλέον ψήφοι της Αφρικής στα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην προώθηση των προσπαθειών του Πεκίνου να αναδιαμορφώσει τους πολυμερείς θεσμούς και να επανερμηνεύσει τους παγκόσμιους κανόνες έτσι ώστε να είναι πιο ευθυγραμμισμένοι με τα συμφέροντά του, ιδίως σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ενώ το ταξίδι του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο στην Αγκόλα ήταν η μόνη επίσκεψή του στην υποσαχάρια Αφρική κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η Κίνα τοποθετεί την Αφρική στην πρώτη θέση του διπλωματικού της ημερολογίου.

«Η Κίνα έχει γίνει κεντρικό πρόσωπο στην πολιτική της Αφρικής, ως παράγοντας και ως πηγή έμπνευσης», δήλωσε η Χάνα Ράιντερ, ιδρύτρια της Development Reimagined, μιας συμβουλευτικής εταιρείας που ανήκει στην Αφρική, αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης μίλησαν για την ικανότητα του Πεκίνου να βελτιώσει τις κατασκευαστικές δυνατότητες της Αφρικής και για το ιστορικό της Κίνας στη μαζική εκπαίδευση ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου. Η Επιτροπή είναι η γραμματεία της Αφρικανικής Ένωσης των 55 χωρών.

ΘΈΜΑΤΑ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ

Η απόφαση του Γουάνγκ να επισκεφθεί τη Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία αναλαμβάνει φέτος τη συμπροεδρία του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής (FOCAC) που καθορίζει την ατζέντα για τις σχέσεις Κίνας-Αφρικής, δείχνει επίσης τη δέσμευση της Κίνας να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της περσινής συνόδου κορυφής, όπου η Κίνα δεσμεύτηκε για νέα οικονομική βοήθεια ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η Ράιντερ.

Το Πεκίνο αρχίζει επίσης να κάνει αισθητή την παρουσία του σε πιεστικά περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας, λένε οι αναλυτές, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί ο Γουάνγκ θα ταξιδέψει στο Τσαντ.

Η Γαλλία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα την απόσυρση του στρατού της από την κεντροαφρικανική χώρα, αφού η κυβέρνησή της έθεσε απροσδόκητα τέρμα σε ένα σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας που την είχε καταστήσει βασικό σύμμαχο της Δύσης στον αγώνα κατά των ισλαμιστών μαχητών στην περιοχή.

«Η Κίνα υπήρξε ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος για τις νέες στρατιωτικές χούντες στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική», δήλωσε ο Ορλάντ.

«Για τους Γάλλους και τις ΗΠΑ, που βλέπουν μια αποδυνάμωση της δυτικής ισχύος στην περιοχή, η παρουσία της Κίνας θεωρείται «αμφιλεγόμενη», αλλά είναι μια πολύ διαφορετική άποψη από την αφρικανική οπτική γωνία».

Related Articles

Back to top button