Κόσμος

Επίσκεψη «έκπληξη» του Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε από το Κίεβο τη Δευτέρα ότι τα κράτη μέλη της συμμαχίας του δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους, αναφορικά με την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά υποσχέθηκε ότι ο ρυθμός παροχής όπλων και πυρομαχικών θα αυξηθεί άμεσα.

Ο επικεφαλής της συμμαχίας μίλησε σήμερα πλάι στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία απροειδοποίητη επίσκεψη στο Κίεβο – την τρίτη από την αρχή του πολέμου- και επρόκειτο να μιλήσει στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

«Θα είμαι πολύ ειλικρινής με τον πρόεδρο Ζελένσκι και το κοινοβούλιο, [λέγοντας] ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έχουν παραδώσει αυτό που έχουμε υποσχεθεί τους τελευταίους μήνες», είπε ο Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα, καθώς κινούταν με τρένο προς το Κίεβο.

«Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν έξι μήνες για να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο και οι ευρωπαϊκοί σύμμαχοι δεν έχουν παραδώσει τα πυρομαχικά που υποσχεθήκαμε. Αλλά τώρα είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν αλλαγές», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Κογκρέσο έχει πλέον εγκρίνει πακέτο βοήθειας ύψους περισσότερων από 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο ταχύτατα υπογράφηκε σε νόμο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και σε μια ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, για μια δέσμευση «ρεκόρ» προς το Κίεβο.

Επισήμανε επίσης ότι η Γερμανία συμφώνησε να παρέχει νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία και ότι η Ολλανδία ενίσχυσε τη βοήθειά της προς το Κίεβο. Δήλωσε ότι αναμένει και άλλες «νέες δεσμεύσεις να ακολουθήσουν».

«Αυτό θα φέρει την διαφορά – όπως έκανε η έλλειψη υποστήριξης», είπε, αναφερόμενος στις αποτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Υποστήριξε ότι οι Ρώσοι πλήρωσαν «υψηλή τιμή για μικρές εδαφικές νίκες» και ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμη και τώρα να ανατρέψει τα πράγματα.

«Δεν είναι αργά για την Ουκρανία να επικρατήσει. Αλλά αυτό είναι ακριβώς γιατί είναι τόσο επείγον να εκπληρώσουν τώρα οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτό που υποσχεθήκαμε και να μετατρέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε πραγματικές παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών και είμαι πλέον βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί».

Από μεριάς του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα αμερικανικά όπλα άρχισαν να φτάνουν στην Ουκρανία σε μικρές ποσότητες και ότι η διαδικασία έπρεπε να προχωρήσει ταχύτερα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν.

«Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα των προμηθειών πυρομαχικών στην Ουκρανία. Θέλουμε έγκαιρη υποστήριξη για τον στρατό μας. Υπάρχουν προμήθειες, έχουν ελαφρώς ξεκινήσει, αλλά αυτή η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», υπογράμμισε.

Related Articles

Back to top button