Κόσμος

Να πληθύνει τον γερμανικό στρατό χωρίς να καταφύγει σε υποχρεωτική θητεία θέλει ο Μερτς

Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, της οποίας επικεφαλής θα είναι ο Φρίντριχ Μερτς, στοχεύει στην αύξηση της δύναμης των ενόπλων δυνάμεων χωρίς να καταφύγει στην υποχρεωτική θητεία, δήλωσε ο συντηρητικός πολιτικός. Τα εν λόγω σχέδια έρχονται καθώς η ΕΕ στοχεύει να δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοποίησης.

Ο Μερτς θα να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, μετά από τις επιτυχημένες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας τους επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση του γερμανικού στρατού υπό τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

«Αρχικά θα ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας με βάση την εθελοντική υπηρεσία», δήλωσε ο Μερτς σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. «Ελπίζουμε ότι με αρκετούς εθελοντές, θα επιτύχουμε τον στόχο επέκτασης της Μπούντεσβερ».

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν απροθυμία στράτευσης εδώ και χρόνια, με τις ελλείψεις προσωπικού να φτάνουν στο 28% στα τέλη του 2024. Ο Πιστόριους έχει υποστηρίξει την επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας, αλλά κανένα τέτοιο μέτρο δεν συμπεριλήφθηκε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Μερτς δήλωσε ότι τα μέλη του συνασπισμού συμφώνησαν να αυξήσουν περαιτέρω τις στρατιωτικές δαπάνες. Όσον αφορά την κατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού, ανέφερε την πιθανή υιοθέτηση του «σουηδικού μοντέλου», το οποίο εξετάζεται από αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην στράτευση εθελοντών.

Το 2017, η Σουηδία επανέφερε την υποχρεωτική στράτευση, αφού την είχε αναστείλει επτά χρόνια νωρίτερα. Το τρέχον σύστημα περιλαμβάνει τη διαλογή πάνω από 100.000 18χρονων και των δύο φύλων ετησίως, με λιγότερο από το 10% να θεωρείται το πιο ικανό. Το 2019, τρεις Σουηδοί άνδρες έγιναν οι πρώτοι που αντιμετώπισαν ποινή φυλάκισης επειδή απέφυγαν την στράτευση.

Η ΕΕ έχει περιγράψει σχέδια για ευρεία στρατιωτικοποίηση, που ενδεχομένως θα κοστίσει έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια για τέσσερα χρόνια, επικαλούμενη την ανάγκη προετοιμασίας για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία. Αν και η Μόσχα δεδηλωμένα θεωρεί το ΝΑΤΟ εχθρικό και επεκτατικό, αρνείται ότι έχει οποιεσδήποτε προθέσεις να επιτεθεί σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Related Articles

Back to top button